kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Astsubay Maaşları 2023 Ne Kadar?

Türk Silahlı Kuvvetleri personeli arasında önemli bir yere sahip olan astsubay rütbesi, alt ve üstleri astsubay maaşları 2023 konularını anlatmaya çalıştık.

A+
A-

 Astsubay maaşları 2023 ne kadar?  Astsubay ne iş yapar? Astsubay özlük hakları? Astsubay doğuda ne kadar maaş alır? 

ASTSUBAY NEDİR? NE İŞ YAPAR?

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde veya Jandarma olarak görev yapmak üzere hemen her dönem yüzlerce astsubay alımı yapılmaktadır. Ülkemizin iç ve dış güvenliği olmak üzere her konuda önemli görevi icra eden astsubay özlük hakları hakkında detay vermeye çalışacağız.

Astsubay Sahil Güvenlik Maaşları Ne Kadar?

Astsubaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde, Astubay Çavuş ve Astsubay Kıdemli Başçavuş rütbeleri arasındaki rütbelere sahip olan askeri görevli personellerdir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde vatanı için layıkıyla görev yapan astsubaylar 5802 sayılı Astsubay Kanununa bağlıdırlar.Astsubayların zorunlu diğer adıyla mecburi hizmet süreleri 15 yıl olarak düzenlenmiştir.

Astsubay olmayı arzu edip rütbeleri bilmeyen yoktur ancak yinede bilgi vermekten zarar gelmez. Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan personeller arasında subay rütbesi ile uzman jandarma rütbesi arasındaki ara rütbe grubudur Astsubay rütbesi. Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı, , Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyelerinde görev yapmaktadırlar. Unutmadan belirtelim 15 Temmuz sürecinden sonra ilgili düzenlemeler yapılmış ardından Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları 690 sayılı KHK ile İçişleri Bakanlığı bünyesine dahil edilmiştir. Ancak eğitim ve teçhizatı ise Genelkurmay Başkanlığı tarafından sağlanmaktadır.

ASTSUBAY RÜTBELERİNİN KÜÇÜKTEN BÜYÜĞE SIRALAMASI NASIL?

Türk Silahları Kuvvetleri bünyesindeki komutanlıklarda ve son yasal düzenlemeler ile birlikte İçişleri Bakanlığı bünyesinde vazifesini ifa etmekte olan astsubayların rütbeleri büyükten küçüğe doğru şu şekilde sıralanmaktadır:

-Astsubay Çavuş ( Resmi Kısaltması = Astsb. Çvş.)

-Kıdemli Çavuş (Resmi kısaltması = Kd.Çvş.)

-Üstçavuş (Resmi kısaltması = Üçvş.)

-Kıdemli Üstçavuş (Resmi kısaltması = Kd.Üçvş.)

-Kademeli Başçavuş (Resmi kısaltması = Kad.Bçvş.)

– Kıdemli Başçavuş (Resmi kısaltması = Kd.Bçvş.)

-Kademeli  Kıdemli Başçavuş (Resmi kısaltması =Kad.Kd.Bçvş.)

ASTSUBAY ÖZLÜK HAKLARI 2023

10 Ağustos 1965 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile düzenlenen astsubayların özlük hakları derece, kademe ve rütbeleri arttıkça artmaktadır. İlgili mevzuat kapsamında eğitim ve yetiştirme şartları da düzenlenmiştir.

Astsubaylar 2003 yılında yapılan değişiklik ile 2 yıl eğitim tamamlandıktan sonra göreve başlamaktadırlar. Astsubay Meslek Yüksek okulları ön lisans programı eğitim süresi 2 yıldır. Halihazırda Astsubay Meslek Yüksek okullarında eğitim gören adayların, sağlık nedenleri hesaba katılmadığı takdirde 3 yıl, sağlık nedenleri dolayısı dahil azami 4 yılda tamamlamak zorundadır. Bu süreleri çerisinde eğitimini tamamlamayanlar başarısız sayılarak ilişikleri kesilecektir.

Astsubay Meslek Yüksek okullarında eğitim alan öğrenciler,Astsubay Öğrenci rütbesi ile eğitim almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği ile astsubayların sorumlulukları ve görevleri açıkça belirtilir.

Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçiş Var Mı? Nasıl Geçiş Yapılır?

ASTSUBAY MAAŞLARI 2023

Genel Kurmay Başkanlığı veya İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan Astsubay rütbesindeki personeller kıdem tazminatları, rütbeye bağlı komutanlık tazminatı, yurt içi veya yurt dışı özel görevlere için verilen ek ödemeler yıpranma payları gibi ödeneklerden faydalanabilmektedir.

2023 yılı itibari ile Türk Silahlı Kuvvetlerinde veya İçişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapmakta olan bir astsubay 25.640-32.060Türk Lirası arasında maaş almaktadır. Yukarıda açıkladığımız değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.

Hizmet süreleri boyunca hak kazandıkları kıdem, rütbe, bildikleri yabancı dil gibi faktörler de astsubay maaşlarına olumlu olarak yansımaktadır.  Bunlar dışında astsubay maaşları astsubayların görev yaptıkları yere göre değişebilmektedir.

Somut bir örnek vermek gerekirse Türkiye’nin doğu bölgesindeki şehirlerimizde çalışan astsubay ile Türkiye’nin batı bölgesindeki şehirlerimizde görev yapan astsubayın maaşları arasında ciddi farklar olmaktadır. Tabi ki bütün bunlara ek olarak astsubayların halihazırda evli olup olmaması, çocuk sayısı, çocukların yaşları ve eşinin çalışıp çalışmamasına göre aldıkları ödeneklere bağlı olarak astsubay maaşları önemli ölçüde farklılık gösterebilmektedir.

YENİ MEZUN ASTSUBAY MAAŞI 2023

Astsubay Meslek Yüksek okulu eğitimini henüz tamamlamış ve 2023 itibari ile mezun olan, göreve yeni başlayan Astsubay Çavuş, evli değilse ve çocuğu da yoksa 25.640 TL ila 32.060 TL civarındadır.  maaş almaktadır. Kıdem arttıkça özlük hakları da iyileşmektedir.

ASTSUBAY KIDEMLİ BAŞÇAVUŞ MAAŞI 2023

Meslekte 20 yılını geçirmiş kıdemli başçavuş rütbesine gelmiş bir astsubay 2023 yılı itibari ile 25.640 TL ile 32.060 TL   civarında maaş almaktadır. Doğuda çalışıyorsa terör tazminatı olan ek (900 TL) ücret, yapılan görevlere ödenen para maaşa dahil edilmemiştir.

25 yıl TSK’ya hizmet veren bir asker yıpranma payı ile birlikte emekliliği hak edecektir. Hizmet yılı ve emeklilik yılında aldığı çıplak maaşın çarpımı ve OYAK ödemeleri ile toplam astsubay emekli ikramiyesi 150 bin Türk Lirası düzeyinde olacaktır. TSK personeli olmanın bir diğer avantajı da orduevi 81 ilde vardır, bu orduevlerinde 15 gün boyunca uygun fiyata ailenizle birlikte konaklama imkanınız mevcuttur. Tam pansiyon olarak hizmet veren orduevleri özellikle büyük şehirlere gitmek zorunda kaldığınızda yüksek otel ücreti ödemekten kurtulabileceksiniz.

 

Astsubay ne kadar yükselir?

4 yıllık üniversite mezunu astsubaylar subay rütbesini haiz olduklarında albay rütbesine kadar yükselebilmektedirler.

Yorumlar

  1. cenk Avatar cenk dedi ki:

    kara astsubay maaşları, deniz astsubay maaşları veya hava astsubay maaşları arasında ciddi bir fark olmaması lazım yanılıyor muyum?