kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

(ATT, Paramedik) İlk ve Acil Yardım Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar?

İlk ve acil yardım teknikeri maaşları 2023 yılında ne kadar oldu, ilk ve acil yardım teknikeri görevleri nelerdir, att, paramedik nedir, ilk ve acil yardım teknikeri çalışma şartları ve saatleri nasıldır, nasıl ilk ve acil yardım teknikeri olunur, özel sektörde ilk ve acil yardım teknikeri maaşı ne kadardır gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Kariyer planlaması yaparken size destek olması amacıyla hazırladığımız yeni bir yazımızla karşınızdayız. Bizler sizlere fikir vermesi amacıyla maaşları, mesleklerin özelliklerini ve ne işler yaptığını, o mesleklere nasıl girildiğini, nasıl sınavlara hazırlanılacağını, üniversite bölümlerini ve bunlar gibi pek çok konuyu anlatmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda da ilk ve acil yardım teknikeri, halk arasında att veya paramedik adıyla da anılıyor, maaşlarını, görevlerini, çalışma şartlarını ve saatlerini anlatmaya çalışacağız.

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Maaşı 2023 Ne Kadar?

İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ KİMDİR? ACİL TIP TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR? NASIL İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ OLUNUR?

Sağlık teknikerlerinin genel meslek tanımına baktığımızda genellikle uzman bir doktorun, eczacının yanında destek personeli, yardımcı sağlık elemanı olduğunu görürüz. İlk ve acil yardım veya diğer bir adıyla acil tıp teknikerinin de aynı şekilde acil durumlarda uzman doktorlara yardımcı eleman olarak görev yaptığını görüyoruz. Acil tıp teknikerini daha iyi tanımlayabilmek adına ilk ve acil yardım teknikeri görevleri listesini genel haliyle şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Hastayı hastaneye ulaşana kadar hazır hale getirmek ve bakanlığın belirlediği ilaç ve sıvıları kullanmak.
  • Hastanın götürülmeye hazır hale gelmesini ve uygun bir biçimde taşınmasını sağlamak.
  • EKG çekimi, ritim değerlendirmesi, monitörizasyon, defibrilasyon, kardiyoversiyon, external pacemaker gibi elektriksel tedavileri uygulamak.
  • Haberleşme ağını kullanmak ve yönetmek.
  • Ambulansı teknik ve tıbbi açıdan kullanıma hazır hale getirmek ve zorunlu hallerde ambulansı kullanmak.

İlk ve acil yardım teknikerinin genel itibariyle görevleri bunlardır. Daha fazla göreve göz atmak veya diğer sağlık çalışanlarının görev ve yetkilerini incelemek için sağlık bakanlığı tarafından yayımlanan sağlık çalışanlarının görev ve yetkilerine dair yönetmeliğe göz atabilirsiniz. İlgili yönetmeliğe ulaşmak için:

► SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÖREV VE YETKİLERİNE DAİR YÖNETMELİK

Peki acil tıp teknikeri yani paramedik yani ilk ve acil yardım teknikeri nasıl olunur? Bu sorunun cevabını vermeden önce size teknisyen ve tekniker arasındaki farkı eğitim ve öğretim açısından açıklamanın doğru olduğunu düşünüyoruz.

Teknisyen adını taşıyan unvanı elde etmeyi düşünen kişilerin ortaöğretim kurumlarının konuyla ilgili olanından mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Tekniker unvanı alabilmek için ise adayların 2 yıllık önlisans programlarının yine alanı ile ilgili olanından mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Yani teknisyen olabilmek için ortaöğretim, tekniker olabilmek için ise 2 yıllık bir bölüm bitirmiş olmak gerekmektedir. Tabi ki her 2 yıllık bölüm veya ortaöğretim kurumu her teknikerliği veya teknisyenliği yapmayı sağlamamaktadır. İlk ve acil yardım teknikeri olabilmek için mezun olma şartı aranan bölümler aşağıdaki gibidir.

  • Acil Bakım Teknikerliği
  • Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği
  • Acil Yardım
  • Acil Yardım Teknikerliği
  • Paramedik
  • Ambulans ve Acil Yardım
  • İlk ve Acil Yardım

Acil tıp teknikeri, paramedik ya da diğer adıyla ilk ve acil yardım teknikeri olabilmek için bu bölümlerden birinden mezun olunmuş olması gerekmektedir fakat bir duruma açıklık getirmekte fayda var. Ülkemizde bulunan üniversitelerde bu bölümlerden sadece İlk ve Acil Yardım bölümü faal eğitim ve öğretim vermektedir. Bölümler mesleği yapma noktasında birbirine denk olsalar da ülkemizde eğitim görmüş bir birey olarak sadece ilk ve acil yardım bölümünü bitiren kişiler ilk ve acil yardım teknikeri olarak görev yapabilmektedirler. Ayrıca bölümü bitirmiş olmak bu mesleği devlette yapmaya direkt olarak yetmemektedir, adayların KPSS’ye girerek yeterli puanı almış olmaları da gerekmektedir. Yeterli puanın ne olduğu hakkında fikir sahibi olabilmeniz adına ilk ve acil yardım teknikerliği atama taban puanlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

 
 

İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ KAÇ SAATTİR? ACİL TIP TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Bir çok sağlık teknikerinden farklı olarak ilk ve acil yardım teknikerlerinin çalışma saatleri biraz daha nettir. Normal şartlarda bir devlet memurunun sabit mesai saati haftada 40 olmak üzere ayda 160 saattir. Paramedikler ise ayda 7 kere nöbet adı altında mesai yaparlar ve her nöbetleri 24 saattir. Ayda 7 kez 24 saatten aylık mesai saatleri 168 saattir. Tabi ki bu yoğun zamanlarda ek mesailer ile değişebilmektedir ve bu da maaşlara yansımaktadır.

ATT’lerin çalışma şartlarına geldiğimizde ise oldukça yorucu bir meslek olduğu görülmektedir. Acil tıp teknikerleri ayda 7 gün çalışsalar da 24 saat mesaiye sahip olmaları ve acil durum vakaları ile uğraşmaları hasebiyle oldukça zor bir meslek yapmaktadırlar. İlk ve acil yardım teknikerleri genellikle sağlık istasyonlarında görev yaparlar ve acil durumlarda ambulans ile harekete geçerler. Ülkemizde sağlık alanında personel yetersizliği göz önünde bulundurulursa sürekli bir koşturmaca halinde olacakları açıktır. Ayrıca birlikte çalışılan diğer personellerin veya uzmanların iyiliği ve kötülüğü ile bağlı bulunan kurum, kuruluş da bu işin zorluğuna veya kolaylığına etki edebilmektedir.

Tabi ki burada belirttiğimiz çalışma şartları veya çalışma saatleri en genel haliyle belirtilen şartlar ve saatlerdir. Biraz önce bahsettiğimiz üzere çalıştığınız yere bağlı olarak bunlar da ufak tefek farklılıklar olabilecektir. Bu yüzden siz burada yazdıklarımızı lütfen sadece meslek bilgisinde yol gösterici, en genel haliyle size fikir verici olarak kullanın ve mesleği yapan birilerine de ayrıca sorarak bilgiler edinin.

ACİL TIP TEKNİKERİ (ATT) MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU? PARAMEDİK 2023 MAAŞLARI

Her yazımızda yaptığımız gibi size öncelikle genel tekniker maaşlarının bir listesini vermemiz yerinde olacaktır.

Yeni Başlayan 13600-13850 Türk Lirası
5 Yıllık 13.650-13900 Türk Lirası
10 Yıllık 13.700-13950 Türk Lirası
15 Yıllık 14000-14200 Türk Lirası
20 Yıllık 14200-14400 Türk Lirası
25 Yıllık 14250-14450 Türk Lirası
30 Yıllık 14300-14600 Türk Lirası

Listede en genel haliyle ortalama olarak döner sermayesi, ek ödemesi vs. ile sağlık alanında çalışan tekniker maaşlarını görüyoruz. ATT maaşlarına geldiğimizde ise 2023 ocak zammı ile birlikte paramedik maaşları 14100-14300 Türk Lirası dolaylarına gelmiş bulunmakta. Bu rakam kurumdan kuruma ufak farklılıklar gösterebilmekte çünkü döner sermaye, ek ödeme, ek mesai ücretleri kurumdan kurama farklılık gösterebilmektedir. Siz burada verdiğimiz rakamı ortalama bir rakam olarak alın fakat hemen hemen bu kadar maaş alındığını göz önünde bulundurun. Temmuz ayında yapılacak zamlar eğer ocak zammı oranlarında olur ise Temmuz 2023 ilk ve acil yardım teknikeri maaşları ise 14400-14700 dolaylarında olacaktır.

İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ MAAŞI ÖZEL SEKTÖRDE 2023 İÇİN NE KADAR? ATT ÖZEL SEKTÖR MAAŞLARI

Özel sektör için ne yazık ki insanları fazla kullanıp az maaş verme düzenini barındıyor desek yeridir çünkü hemen hemen her iş kolunda durum böyledir. Sağlık sektöründe de buna benzer bir yapı işlediği için özel sektör maaşları devlet ile kıyaslanamayacak düzeydedir.

Özel sektörde paramedik olarak görev yapmak isteyen birinin aşağı yukarı 9500-10000 lira dolaylarında para alacağını söyleyebiliriz. Tabi ki bu devletteki maaşlar gibi kurumdan kuruma yine değişiklik gösterebilme olasılığı olan bir şeydir. Bazı kurumlar asgari ücret olan 8506 Lira ile personel çalıştırmak isterken bazı kurumlar da 9500-10000 Türk Lirası maaş verebilmektedir. Bu biraz da sizin şansınıza ve özellikle kendinizi geliştirme oranınıza bağlı olarak değişebilmektedir.

ACİL TIP TEKNİKERİ HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALI? İLK VE ACİL YARDIM TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Sağlık teknikerlerinin hepsi için söylediğimiz bir şeyi altını çize çize belirtmekte fayda var. Sağlık alanında çalışıldığının bilincinde olma zorunluluğu. İnsan, canlı sağlığı ile ilgili bir alanda çalışan, çalışmayı düşünen herkes bu konuda azami özen göstermelidir. Bu işlerin hiç biri sevmeden yapılabilecek işler değildir. Eğer ki işinizi sevmeden yapacaksanız özellikle sağlık ile ilgili bir alanda lütfen çalışmayın.

Özel olarak ATT, paramedik konusuna dönecek olursak bu işi yapacak kişilerin hem ruhen hem de bedenen dayanıklı olmaları beklenmektedir. Yapılacak işin fiziksel ve ruhsal olarak zorluğu düşünülürse böyle bir beklenti oldukça doğaldır. Araç kullanabilmek, sağlık alanındaki çoğu konuya hakim olmak, soğukkanlı ve dikkatli olmak, analitik düşünebilme becerisi, fizik, kimya ve biyoloji alanında yeterlilik ise bu mesleği yapacak kişilerde genel olarak aranabilecek özellikler listesine konulabilecek özelliklerdir.

ATT veya diğer sağlık teknikerlikleri veya diğer meslekler hakkında fikir almak, sorularınızı sormak veya bildirimde bulunmak için forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. Forum sayfalarımız için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

*Yazı boyunca meslekten bahsederken paramedik, att, acil tıp teknikeri ve ilk ve acil yardım teknikeri kullanılmıştır. Hepsi özellikle halk arasında aynı meslek grubu için kullanılabilmektedir.

Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Ücretleri ve Bursları

ATT ne kadar staj yapar?

İlk ve Acil Yardım programının I. Sınıf yaz döneminde 30 iş günü staj uygulaması yapılmaktadır

Yorumlar

  1. ahmet bişey Avatar ahmet bişey dedi ki:

    işte biraz iyi