kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

(ATT, Paramedik) İlk ve Acil Yardım Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Acil tıp teknisyeni maaşları ne kadar oldu? paramedik maaşları özelde ve kamuda ne kadar? ATT maaşları net ve brüt ne kadar?

A+
A-

Sağlık sektörü olunca en çok tercih edilen mesleklerden biri de İlk ve acil yardım teknisyenliğidir. Bu mesleği tercih etmeden önce merak edilen konulardan biri de (ATT,Paramedik) İlk ve acil yardım teknisyeni maaşları ne kadardır?

Korona döneminde sağlık çalışanları herkesin gözbebeği oldular. Teknikerinden teknisyenine doktorundan hemşiresine kadar tüm sağlık çalışanları canla başla korona döneminde ellerinden geleni yaptılar. Peki bu fedakar sağlık çalışanları ne kadar kazanıyor? Verdikleri mücadeleye karşı hak ettikleri kadar para kazanabiliyorlar mı? Bu sorulardan yola çıkarak ve farklı nedenler ile merak edenler için sağlık çalışanlarının her birinin ne kadar kazandıklarına dair bilgiler vermeye devam ediyoruz. Bu içeriğimizde ilk ve acil yardım teknisyeni, diğer bilinen isimleri ile paramedik veya ATT yani acil tıp teknisyeni maaşları bilgisini vermeye çalışacağız.

ATT, İlk ve Acil Yardım Teknisyeni

İLK VE ACİL YARDIM TEKNİSYENLİĞİ NEDİR? NASIL ACİL TIP TEKNİSYENİ OLUNUR? PARAMEDİK NE İŞ YAPAR?

Teknisyenler ve teknikerler sağlık sektöründe ilgili branşın, alanın uzmanının yanında destek personeli, yardımcı personel olarak görev yaparlar ve ilk ve acil yardım teknisyenleri de bu şekilde yardımcı personel olarak görev yapmaktadırlar. Hem ATT nedir hem de ne iş yapar daha iyi anlamak için görevlerine bakmak yerinde olacaktır.

  • İntravenöz ve intraossöz girişim yapmak
  • Temel hava yolu uygulamaları, endotrakeal entübasyon ve oksijen uygulaması yapmak
  • Uygun taşıma tekniklerini uygulamak
  • Temel yaşam desteği protokollerini uygulamak. Bu uygulama sırasında yarı otomatik ve tam otomatik eksternal defibrilatörleri kullanmak
  • Travma stabilizasyonu ile kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak
  • Hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak
  • Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak
  • Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olmak
  • Monitörizasyon ve defibrilasyona yardımcı olmak
  • Görevinin tüm aşamalarında haberleşme ağını doğru ve hızlı bir biçimde kullanmak
  • Ambulansı teknik, tıbbi araç-gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulundurmak, gerektiğinde ambulansta sürücülük görevi yapmak

Acil tıp teknisyeni olabilmek için öncelikle bölüm mezuniyet şartını yerine getirmiş olmak gerekmektedir. İlk ve acil yardım teknisyeni olmak isteyen bir bireylerin sağlık meslek liselerindeki Acil Sağlık Hizmetleri – Acil Tıp Teknisyenliği Dalı mezunu olmaları gerekmektedir. Özel sektörde ATT olmak isteyen bireyler bu konudaki iş ilanlarını takip etmeli ve açılan iş ilanlarına başvuru yaparak işe alınmayı beklemelidirler. Kamuda paramedik olarak çalışmak isteyen bireyler ise kamu personeli seçme sınavından (KPSS) yeterli puan elde ederek ya merkezi atamalardaki kadrolara başvuru yaparak ya da kamuya ait kurum ve kuruluşların açtığı ilanlara puanları yetmesi halinde başvuru yaparak bu süreci tamamlamalıdırlar.

 

acil tip teknisyeni ne is yapar

KAMUDA ÇALIŞAN İLK VE ACİL YARDIM TEKNİSYENİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Kamuda çalışan ATT’ler sağlık teknisyeni pozisyonunda çalışmaktadırlar. Sağlık teknisyenleri de yıllara göre alınan derece ve kademelere göre aşağıdaki tablodaki şekilde maaş almaktadırlar.

Kamuda çalışacak olan ve yeni başlayan ilk ve acil yardım teknisyeni maaşı 10-11 bin TL dolaylarındadır. Bu rakam üzerinden çalışılan kuruma bağlı olarak veya alınabilecek aile yardımcı, çocuk yardımı gibi ek ödeneklere bağlı olarak 100-200 TL aşağı veya yukarı yönlü bir oynama olabileceğini söyleyebiliriz.

Burada yer alan maaşlar sağlık teknisyenlerinin net maaşlarıdır. Brüt maaş olarak her ücretli çalışanda olduğu gibi daha fazla kazanılmaktadır fakat devlete verilmek zorunda olan gelir vergisi, emeklilik keseneği, GSS primi gibi kesintilerden sonra net maaş olarak ilk ve acil yardım teknisyenlerinin eline yukarıdaki maaşlar geçmektedir. Bu kesintiler yaklaşık olarak 1000-1200 TL dolaylarında olmaktadır.

Paramediklerin temmuz zamlı maaşları ise brüt olarak 300 TL dolaylarında artacak olsa da gelir vergisi dilimi değişeceğinden ve verilecek verginin oranı artacağından net olarak ele geçen maaşta 100 TL’lik aşağı veya yukarı yönlü bir değişim ya olacaktır ya olmayacaktır.

ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN ACİL TIP TEKNİSYENİ, ATT MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Sağlık çalışanı olarak özel sektörde işe başlayan yardımcı personeller genellikle asgari ücret seviyesinde bir maaş ile işe başlamaktadırlar. ücret 10-11 bin TL olarak belirlenmiştir ve ilk ve acil yardım teknisyenleri özel sektörde ya bu kadar ya da bundan 100-200 TL üzerinde bir maaş ile işe başlamaktadırlar.

ATT haftada kaç gün çalışır?

ATT personelleri ayda 7 gün 24 saat kesintisiz çalışırlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.