kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Belediye Meclis Üyesi Maaşı 2023 Ne Kadar?

Belediye Meclis Üyesi Maaşı 2023 Ne Kadar? Belediye Meclisi Nedir? Ne İşe Yarar? Belediye Meclis Üyesi Nedir? Kimdir? Belediye Meclis Üyeleri Maaş Alır Mı 2023? Belediye Meclis Üyesi Maaşı 2023 Ne Kadar?

A+
A-

Demokratik bir ülke olan Türkiye’de her 5 yılda bir yerel seçimler yani mahalli idareler seçimleri düzenlenmektedir. Mart 2019’da yapılan ülke geneli seçim Haziran 2019’da tekrarlanan İstanbul seçimi sonrasında ülke genelindeki belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri seçildi. İktidar ile muhalefet arasındaki rekabet kendini en çok yerel seçimlerde ve belediye meclislerinde gösterdi. Pek çok kişi “Yerel seçim nedir?” sorusunu sorsa da bu dönemde en çok sorular soru belediye meclisi ve belediye meclis üyeleriyle ilgili oldu. Peki belediye meclis üyesi nedir? Kimdir? Belediye meclisi nedir? Ne işe yarar? Belediye meclis üyesi maaş alır mı 2023? Belediye meclis üyesi maaşı 2023 ne kadar?

Belediye Müfettişi Maaşları Ne Kadar?

Belediye Meclisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Demokrasilerde azınlığı ve çoğunluğu temsil eden kişilerin oluşturduğu bir meclisin önemi büyüktür. Tıpkı Türkiye Büyük Millet Meclisi gibi kurumlarda, yerel yönetimlerde de meclis oluşturulur. Bu meclise seçilerek gelen üyelerin verdiği oylarla kararlar alınır, yetkiler verilir ve bu yetkiler geri alınabilir. Belediye meclisi de yerel yönetimlerin en kritik organıdır. İlçe veya ildeki yerel seçim sonuçlarına göre partilerin aldığı oy oranlarına bağlı sayıdaki üyeler belediye meclisine seçilir. Her partinin temsilcileri meclisteki yerini alır. 

Belediye Meclis Üyesi Nedir? Kimdir?

Belediye meclis üyesi seçime katıldığı ilçe veya ildeki belediyede görev yapar. Belediyenin meclisinde kamu görevi icra eden kişilerdir. Yerel yönetimlerdeki en önemli görevlerden birini icra ederler. Başkanı ve belediyeyi denetleyerek, başkanın ve belediyenin politika ve projelerine onay veya red oyu verirler. Siyasi partiler tarafından aday gösterilen üyeler mecliste de partileri temsil eder. Bu üyeler büyük bir sorumluluk taşır. Çünkü belediye sınırları içindeki vatandaşların hayatını direkt etkileyen işler üyelerin onayına sunulur. Vatandaşı mağdur edecek kararların alınmaması, israf yapılmaması, yolsuzluk yapılmaması, hak, hukuk ve adaletin tesis edilmesi için bu kişilerin canla başla görev yapması gerekmektedir. “Belediye meclis üyesi nedir?” sorusuna bu şekilde cevap verilebilir.

Belediye Meclis Üyeleri Maaş Alır Mı 2023?

Belediye meclisleri ve bu meclislerde görev yapan üyelerle ilgili pek çok soru sorulur. Üyelerin maaş alıp almadığı da merak edilir. Belediye meclis üyeleri cüzi bir miktarda aylık almaktadır. Aldıkları ücretlerden daha büyük bir sorumluluk taşıdıklarını da söylemek gerekir. Bu görev için ücretten ziyade gönüllülükten ve fedakarlıktan söz edilmelidir.

Belediye Meclis Üyesi Maaşı 2023 Ne Kadar?

Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları yaptıkları görevlere karşılık küçük bir miktarda aylık ücret almaktadır. Aldıkları aylık ücretler neredeyse komik olarak ifade edilebilir. Ancak ülkede siyaset dünyasına girmenin en iyi yolu belediye meclislerinden geçmektedir. Bu nedenle pek çok kişi gönüllü olarak ve büyük bir arzuyla meclise girmeye çalışmaktadır. Kamuoyunda ise meclis üyelerinin büyük ücretler aldığı sanılmaktadır. Oysa “huzur hakkı” verilen bu ücret oldukça küçük miktardadır. Belediye meclis üyesi maaşı 2023 belediye sınırlarındaki nüfusa göre belirlenir.

Nüfusu 10 bine kadar olan belediyelerde üyelere ödenen aylık ücret 200 TL civarındadır.

 

TÜRKİYE’NİN İLLERİ VE İLÇELERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Belediye Meclisi yılın farklı dönemlerinde farklı sayılarda toplantı yapmaktadır. Özellikle de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde Ekrem İmamoğlu ile diğer üyeler arasında yaşanan tartışmalar ve Ankara’da Mansur Yavaş ile yaşanan tartışmalar dikkatleri bu toplantılara çevirmektedir. Özellikle büyükşehirlerde meclislerden çıkan kararlar milyonlarca kişinin hayatını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle üyelerin yaptığı işler, aldıkları ücretler, bu kişilere verilen maaşlar son dönemde popüler hale gelmiştir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Belediyelerde Memur Maaşları Ne Kadar?

Belediye meclis üyeleri ayda kaç kez toplanır?

Büyükşehir belediye meclisi her ayın ikinci haftası toplanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.