kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisi Maaşları 2023 Ne Kadar?

​​​​​​​Bilgisayar ve yazılım mühendisi maaşları 2023 kamu personeli olarak ne kadar, bilgisayar ve yazılım mühendisi olmak için ne yapılır, bilgisayar ve yazılım mühendisi çalışma saatleri ve çalışma şartları nasıldır, bilgisayar ve yazılım mühendisi ne iş yapmaktadır, özel sektörde bilgisayar ve yazılım mühendisi maaşı 2023 ne kadar gibi soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz.

A+
A-

Meslek tanıtımlarından mesleklerin maaşlarına kadar okuyucularımızı bilgilendirici yazılarımızı hazırlamaya devam ediyoruz. Mühendislikler ile ilgili de böyle bir dizi hazırlamaya karar verdik, alan alan mühendisliklerin maaşlarını, mühendislikler hakkındaki kısa bilgileri sitemizde bulabilirsiniz. Bu yazımızda da bilgisayar ve yazılım mühendisi maaşları ile bilgisayar ve yazılım mühendisinin görevleri, çalışma şartları hakkında size bazı bilgiler vermeye çalışacağız.

Bilgisayar Öğretmeni Maaşları Ne Kadar?

BİLGİSAYAR VE YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? NASIL BİLGİSAYAR VE YAZILIM MÜHENDİSİ OLUNABİLİR? BİLGİSAYAR VE YAZILIM MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Bilgisayar ve yazılım mühendisliği nedir sorusundan önce nasıl bilgisayar ve yazılım mühendisi olunabilire cevap vermek yerinde olacaktır çünkü bir kimsenin bilgisayar ve yazılım mühendisi olabilmesi için ilgili bir alandan mezun olması gerekmektedir, bilgisayar ve yazılım mühendisi olabilmek için de adayların en az 4 yıllık eğitim veren bilgisayar ve yazılım mühendisliği veya türevi bölüm bitirmiş olmaları gerekmektedir. Tabi ki buna ek olarak bu işi yapabilmek için devlette çalışmayı düşünenlerin KPSS’den yeterli puanı alarak atanması özel sektörde çalışabilmek için de yeterli donanıma sahip olmaları gerekmektedir.

Bilgisayar ve yazılım mühendisinin görevleri nelerdir yani ne iş yapar sorusuna gelecek olursak, bilgisayar mühendisliğinde verdiğimiz bilgileri kamu için şu şekilde tekrarlayabiliriz:

Bilgisayar Mühendisleri genel olarak Bilgi İşlem Dairesi Başkanlıklarında görevlendirilmektedirler. Bu dairelerde sistem kısmına atıldığınızda mesai yapıp mesai almama şansını çok yüksek olup sitem çökmelerinde en sıkıntı yaşayan bölümlerin başında gelmektedir. Network Bölümünde olanlar biraz daha şanslılar genelikle CİSCO’ nun switchleriyle uğraşıp arada sırada check pointler konfigure işlemleriyle uğraşıyorlar ancak bu bölümde de taşra teşkilatlarıyla çok haşır neşir olma durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Veritabanı Bölümüne gelecek olursak en riskli kısmı diyeyim çünkü bir veritabanı bozukluğuyla aylarca uğraşmanız gerekebilir üstüne çalıştığınız kurumda ORACLE veritabanı sistemi kullanıyorsa iş baya zorlarşıyor. Son olarak bence kamuda çalışacaksanız Yazılım Bölümünü seçmenizi tavsiye ederim çünkü bütün sistemlerin eksiksiz bir şekilde çalışmasından sonra işinizin başlaması ve yazılım işlerinin büyük çoğunluğunu dışardan hizmet alımlarıyla yapıldığını için baya bir artı sağlamaktadır.

Buna ek olarak bilgisayar mühendisliği kısmından daha ziyade yazılım mühendisliği kısmı için ve özel sektör için de şunları ekleyebiliriz:

  • Başat olarak program yazılımı yaparlar ve yazılan programı test ederler,
  • Alınan işin muhatabı ile ilişki kurarak alınan bilgiler ışığında tasarım yaparlar,
  • Yazılımı ortaya koyduktan sonra bununla ilgili bir kullanım yönergesi hazırlarlar.

<div></div>

BİLGİSAYAR VE YAZILIM MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE ORTAMI NASILDIR? BİLGİSAYAR VE YAZILIM MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ KAÇ SAATTİR?

Bilgisayar ve yazılım mühendisi çalışma şartları da saatleri de kamu veya özel sektör olarak ayırmak yanlış olmayacaktır.

Kamuda çalışan bilgisayar ve yazılım mühendisleri hemen hemen her kamu görevlisinin çalışması gereken haftalık 40 saat mesai saatine sahiptirler. İstisnai durumlarda, proje yetiştirme dönemlerinde vs. ek mesai yapıyor olsalar da genellikle çalışma saatleri bu şekildedir. Çalışma şartlarına baktığımızda ise hem alınan maaş hem de görece rahatlık nedeniyle bilgisayar ve yazılım mühendisleri iyi çalışma şartlarına sahiptirler. Çalışma ortamları da alana göre değişiklik gösterebilmekle birlikte zaman zaman ofis ortamı, zaman zaman laboratuvar zaman zaman da saha olabilmektedir.

Özel sektörde çalışan bilgisayar ve yazılım mühendislerine baktığımızda durum bu seviyede iyi değildir çünkü özel sektörde hem (yeni başlayanlar için) oldukça düşük, asgari ücret veya civarlarında maaş alınmakta hem de uzun mesai saatleriyle, yorucu bir tempoda çalışılabilmektedir.

ÖZEL SEKTÖRDE 2023 BİLGİSAYAR VE YAZILIM MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere özel sektör çalışanı olmakla kamu personeli arasında yeni başlayan mühendis olma noktasında büyük bir fark bulunmaktadır. Çoğu şirket bünyesinde çalıştırdığı yeni mezun veya az tecrübeli bilgisayar ve yazılım mühendislerine asgari ücret ve civarlarında maaş vermektedir. Ortalama olarak özel sektörde yeni başlayan bilgisayar ve yazılım mühendisi maaşları 2023 yılı için 9700 TL diyebiliriz fakat bu rakamın altında veya üzerinde maaş veren şirketler bulunduğunu da tekrar belirtelim.

KAMUDA BİLGİSAYAR VE YAZILIM MÜHENDİSİ MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?

Yeni başlayan Bilgisayar ve yazılım Mühendisi           22650-22750 Türk Lirası

Kamuda bilgisayar ve yazılım mühendisi maaşları aşağı yukarı tablodaki gibidir. Burada bazı değişkenler olabilmekteidr bu yüzden buradaki rakamları ortalama ve minimum rakamlar olarak görmek doğru olacaktır. Yurtdışı görevlendirmeleri, aile yardımları, çalışılan kurumdaki farklı ek ödenekler, ek mesai ücretleri gibi değişkenler nedeni ile bu rakamlardan biraz daha fazla maaş alınabilmektedir fakat yine belirtelim ortalama olarak yeni başlayan bir bilgisayar ve yazılım mühendisi 2023 yılında 22700 TL civarında maaş almaktadır.

<div></div>

Bilgisayar Teknik Servis Personeli Maaşları Ne Kadar?

SORU, GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN BURADAN FORUM SAYFALARIMIZI ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.

Yazılım kaç yıl?

Yazılım Mühendisliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür ve mühendislik fakültesine bağlıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.