kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Büyükelçi Maaşları 2023 Ne Kadar?

Büyükelçi Maaşları 2023 Ne Kadar? Büyükelçi Nedir? Ne Demek? Kimdir? Büyükelçi Ne İş Yapar? Büyükelçi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 Büyükelçi Maaşları 2023 yılında ne kadar oldu?

A+
A-

Türkiye’de milyonlarca kişi diplomasi alanında kariyer yapmak, diplomat olmak istemektedir. Dışişleri Bakanlığında kariyer yapmak isteyenlerin en büyük hayali ise ‘büyükelçi’ olmaktır. Bu popüler meslekle ilgili pek az şey bilinmektedir. Genelde diziler ve filmlerde görülen karakterler üzerine yorum yapılmaktadır. Bu nedenle pek çok kişi meslekle ilgili sorular sormaktadır. Peki büyükelçi nedir? Kimdir? Büyükelçi çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Büyükelçi maaşları 2023 ne kadar?

Yeni Büyükelçi Atamaları Yapıldı! İşte Türkiye’nin Yeni Büyükelçilerinin İsim Listesi

Büyükelçi Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Halk arasında sefir olarak da bilinen büyükelçi, bir devletin başka bir ülkedeki en üst düzey temsilcisi olarak bilinmektedir. Örneğin Almanya’da Türkiye adına temsil faaliyetleri yürüten en üst düzey kişiye büyükelçi denir. Bu kişiler görev bölgelerinde kendi ülkelerini temsil etmenin yanı sıra devlet başkanı adına görüşmelerde bulunur. Kendi ülke vatandaşlarına yönelik faaliyetler gösterir.

Büyükelçi Ne İş Yapar?

Bu soruya cevap vermek hiç de kolay değildir. Çünkü büyükelçiler A’dan Z’ye pek çok önemli ve gizli görev yürütebilirler. Görev bölgelerinde temsil, anlaşma, ekonomik ve siyasi iş birliği, askeri anlaşmalar gibi pek çok kritik konuda çalışırlar. Başlıca görevleri ise şu şekildedir;

Sefir olarak da bilinen bu üst düzey temsilciler görev yaptıkları bölgede kendi ülkelerini, devlet başkanlarını temsil eder.

Ülke çıkarlarını korumak, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için faaliyet gösterir.

Görev yaptıkları ülkedeki sosyolojik, ekonomik, politik gelişmeleri rapor eder.

Kendi ülke vatandaşlarını görev yaptıkları ülkelerde en iyi şekilde yaşamaları için mücadele eder. Hukuki konularda ve güvenlik konularında yardımcı olmaya çalışır.

Büyükelçi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Büyükelçilerin çalışma şartları son derece iyi ve konforludur. Kendilerine tahsis edilmiş çalışma ofisi, konut, araç ve personel tahsis edilmiştir. Büyükelçilik konutunda yaşayan sefirler, büyükelçilik binasında çalışırlar. Genellikle aynı kampüs içerisinde çalışır ve yaşarlar. Kampüsün bulunduğu topraklar ise Türk toprağı kabul edilir. Örneğin Ankara’da bulunan ABD Büyükelçiliğinin bulunduğu alan resmi olarak ABD toprağıdır. Bu topraklarda ABD kanunları geçerlidir. Büyükelçilerin diplomatik dokunulmazlıkları vardır. Kampüste temizlik, güvenlik, askeri, siyasi, bürokrasi alanında görev yapacak pek çok görevli bulunur. Büyükelçilerin çalışma saatleri ise bulunduğu ülkenin saat dilimine göre belirlenir ve o ülkede resmi mesai saatleri nasılsa o da ona uygun hareket eder. Ancak Türkiye ve Türk yetkililerle de 7/24 iletişim halinde kalması gerekebilir.

Büyükelçi Maaşları 2023 Ne Kadar?

Meslekle ilgili en çok merak edilen konu büyükelçi maaşları ile ilgilidir. Sefirlerin ne kadar ücret aldığı merak konusu olmaktadır. Başka bir ülkede devlet başkanını, ülkeyi temsil eden bu özel kişilerin aldığı aylıkların çok yüksek olması beklenmektedir. Büyükelçi maaşlarını belirleyen pek çok unsur bulunmaktadır. Sefirlerin evli olup olmaması, çocuk sahibi olup olmaması, sigorta ve BES kesintisi, çalıştığı ülke, derece ve kıdem, hizmet yılı gibi unsurlara bağlı olarak kazandığı aylık değişebilir. Burada asıl belirleyici unsur ise elçilerin çalıştığı ülkelerdir. Görev yapılan ülkenin ekonomik koşullarına bağlı olarak maaşlar değişebilir. Örneğin Somali Büyükelçisi ile ABD Büyükelçisi farklı miktarlarda aylık alırlar. ABD ekonomik koşulları Somali’ye kıyasla daha zorludur çünkü. Bu kapsamda büyükelçi maaşları 2023 5 bin dolarla 10 bin dolar arasında değişmektedir. Dolar kurunun 26-27 TL civarında olduğu düşünüldüğünde büyükelçilerin 135 bin TL ile 270 bin TL arasında kazanç seviyelerine ulaşabilecekleri görülmektedir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yeni Doğan Çocuk Parası Nasıl Alınır?

Büyükelçi kime denir?

Büyükelçi, nezdinde görevli bulunduğu ve akredite edildiği ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Cumhurbaşkanını temsil eder

Yorumlar

  1. Serkan Avatar Serkan dedi ki:

    Teşekkürler