kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Büyükelçi Maaşları Ne Kadar?

Büyükelçi Maaşları Ne Kadar? Büyükelçi Nedir? Ne Demek? Büyükelçi Kimdir? Büyükelçi Ne İş Yapar? Büyükelçi Görevleri Büyükelçi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

A+
A-

Diplomasi alanındaki en kıdemli yer büyükelçiliktir. Hepimizin en çok merak ettiği konulardan biri de büyükelçi maaşları ne kadardır. Sizlere büyükelçilik hakkında aklınıza takılanları cevapladık.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de milyonlarca kişi diplomasi alanına karşı kendini yakın hissetmektedir. Öğrenciler diplomat olmak için kendilerine kariyer yolları çizerken, eğitimini tamamlayanlar ise sınavlara hazırlanmaktadır. Diplomasi alanındaki en değerli, en kıdemli kariyer basamağı ise büyükelçilik mesleğidir. Dışişleri Bakanlığı bünyesinde büyükelçi olmak binlerce kişinin hayalidir. Peki büyükelçi maaşları ne kadar? Büyükelçiler ne kadar maaş alıyor?

Cumhurbaşkanı Tarafından Çok Sayıda Büyükelçi Atama Kararı Resmi Gazetede Yayımlandı

Büyükelçi Nedir? Ne Demek? Büyükelçi Kimdir?

Halk arasında sefir olarak bilinen bu kelime elçi kelimesinden türemiştir. Elçinin daha üstü anlamını taşır. Bir devletin, başka bir devletteki en üst düzey temsilcisi anlamına gelir. Örneğin İsviçre’de Türkiye adına temaslarda bulunan, Türkiye’yi temsil eden devlet görevlilerin en kıdemlisi büyükelçidir.

Büyükelçi Ne İş Yapar? Büyükelçi Görevleri

Büyükelçilerin pek çok görev ve sorumluluğu vardır. Büyükelçiler, ülkelerini diğer ülkelerde, uluslararası arenada temsil eder. Temsil görevi, anlaşma görevi, ekonomik işbirlikleri, siyasi işbirlikleri, askeri anlaşmalar gibi konularda çalışırlar. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haklarını korumak ve artırmak için görev yaparlar.

  • Sefir olarak da bilinen b kişiler üst düzey devlet görevlileridir.
  • Devlet başkanlarını, kendi ülkelerini temsil ederler.
  • Ülkelerinin çıkarlarını korumak için çalışırlar.
  • Ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmek için görev yürütürler.
  • En zor zamanlarda bile iletişimi sağlamaya çalışırlar.
  • Görev yaptıkları ülkelerdeki sosyal, ekonomik, askeri, politik gelişmeleri izler ve rapor haline getirirler.
  • Bulundukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile ilgilenirler.

Büyükelçi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Bu kişiler dünyada Türkiye’yi temsil etmektedir. Bu nedenle çalışma şartları, sahip olduğu imkanlar fazladır. Kendilerine ait konutları, araçları, çalışma ofisleri, altlarında personelleri bulunur. Bir ülkedeki büyükelçilik bölgesi, toprağı o ülkeye aittir. Örneğin Ankara’daki İngiltere Büyükelçiliği, İngiltere toprağıdır. Büyükelçilerin çalışma saatleri ise bulundukları ülkelere, iş yoğunluğuna göre değişebilir. Ancak bulundukları konum itibariyle 7/24 çalışabilirler.

Büyükelçi Maaşları Ne Kadar?

Büyükelçilerinin maaşlarını etkileyen pek çok unsur bulunur. Aile durumu, eş durumu çocuk durumu, eğitim durumu, ek tazminat, ödenek, fazla mesai, derece ve kıdem, hizmet yılı gibi unsurlar belirleyicidir. Görev yapılan ülke ve o ülkenin ekonomik koşulları da önemlidir. Büyükelçi maaşları 5 Bin -10 Bin dolar civarındadır. Büyükelçi maaşı 130 Bin – 260 bin TL arasında değişmektedir. Ancak bu personeller görevleri boyunca devlet görevlisi olarak yaşadıkları için masraflarının da neredeyse hiç olmadığını hatırlatmak gerekir.

Yeni Doğan Çocuk Parası Nasıl Alınır?

Büyük elçi ne iş yapar?

Büyükelçi, nezdinde görevli bulunduğu ve akredite edildiği ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Cumhurbaşkanını temsil eder.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.