kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çevre Sağlığı Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Çevre sağlığı teknikeri görevleri nelerdir, çevre sağlığı teknikeri maaşları devlette ne kadar oldu, çevre sağlığı teknikerliği nedir, çevre sağlığı teknikeri nasıl olunabilir, çevre sağlığı teknikeri maaşları özel sektörde ne kadar oldu gibi soruların cevaplarına buradan erişebirsiniz.

A+
A-

Çevre sağılığı teknikeri maaşları ne kadar, görevleri nelerdir, çalışma şartları nelerdir, kimler sağlık teknikeri olarak görev alabilirler gibi sorularınıza verdiğimiz cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Mesleklerin birçok bilgisini, atama puanlarını, maaş bilgilerini ve bunlar gibi pek çok şeyi sizler için yazıya dökmeye devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere çevre sağlığı teknikerliği hakkında genel bilgiler vermeye çalışacağız.

Çevre Sağlığı Teknisyeni Maaşları Ne Kadar Oldu?

KİMLER ÇEVRE SAĞLIK TEKNİKERİ OLARAK GÖREV ALABİLİRLER?

Bir kişinin tekniker olabilmesi için 2 yıllık bir önlisans programı bitirmiş olması gerekmektedir. Tabi ki her teknikerliği her 2 yıllık bölüm mezunu yapamamaktadır, her branş için özel bölüm şartı aranmaktadır. Çevre sağlığı teknikeri olabilmek için de aşağıdaki önlisans programlarından birinden mezun olmak gerekmektedir:

Çevre

Çevre Koruma

Çevre Koruma ve Kontrol

Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü

Çevre Sağlığı

 
 

ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

İnsan sağlığı ile çevre arasındaki uyumu sağlamak ile uğraşan, hem çevreyi hem de insan sağlığını korumak için mücadele eden, doğal kaynakların verimliliğini arttırmak ve onları korumak için uğraşan çevre mühendislerinin yanında destek personeli olarak görev yapan teknikerler çevre sağlığı teknikerleridir.

Çevre sağlığı teknikerlerinin görevleri şöyle sıralanabilir:

Toprak, su ve hava üzerinde analizler yapmak.

Toprak, su ve hava üzerine kirlilik temizlik oranını ortaya çıkarmak.

Çevreyi kirleten gazların ve atıkların çevreye zarar vermesini önlemek için konulan kuralların uygulanmasını sağlamak.

Aşırı kirlilik saptandığında buna neden olan durumları bulmak ve ortadan kalkması için uğraşmak

Saha araştırmalarına, saha denetimlerine katılarak onlar üzerine raporlar oluşturmak.

Çevre ile ilgili verileri gerekli kurum, kuruluş ve kişilere iletmek.

ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR? ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NE DURUMDADIR?

Sağlık alanında çalışan teknikerler yorucu bir tempoya sahiptirler fakat çevre sağlığı teknikerleri görece biraz daha az yorucu, biraz daha iyi çalışma şartlarına sahiptirler. Diğer sağlık teknikerlerine kıyasla nöbete, ek mesaiye daha az ihtiyaç duyarlar. Buna rağmen yapılan işin kendince zorluğu da atıklar, toprak, kirlilik üzerine çalışmada gizlidir. Yani kıyasladığımız yerin diğer sağlık teknikerliklerinin zorluk derecesi olduğunu unutmamakta fayda var.

Çevre sağlığı teknikerleri ağırlıklı olarak laboratuvarda çalışmakla beraber numune toplama amacıyla açık havada da faaliyet gösterirler. Yukarıda da dediğimiz gibi diğer sağlık teknikerliklerine oranla çok fazla nöbet, ek mesai gerektirmeyebildiği için kamu görevlilerinin haftalık çalışma saati olan 40 saat de çalışma saatlerini oluşturur. Tabi ki çalışılan kurumdan kuruma bazı değişiklikler olabildiği için 40 minimum rakamdır ve bunun biraz az biraz fazla üzerine çıkılabilmektedir.

ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ MAAŞLARI DEVLETTE İÇİN NE KADAR OLDU?

Bir mesleğe girecek bireylerin aklındaki en önemli soru ne kadar maaş alacağımdır. Çevre sağlığı teknikeri için bu soruya cevap vermeden önce genel bir tabloya bakmakta fayda var.

Bu tabloda sağlık alanında çalışan teknikerlerin aldığı ortalama maaşlar görünmektedir. Çevre sağlığı teknikerleri de ocak için %5.49 zam aldılar ve yeni başlarken 14-15 bin TL arası bir maaş alacaklar. Bu rakam çalışılan kuruma, nöbetlere, ek ödemelere, aile yardımına vs.ye göre 100-200 TL oynama gösterebiliyor olsa da ortalama olarak alınan maaş bu kadardır.

ÖZEL SEKTÖR ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Özel sektörde maaşlar ne yazık ki devletteki kadar iyi değil fakat ortalama olarak yukarıda bahsettiğimiz civarlarda bir zam gelmesi halinde özel sektörde de çevre sağlığı teknikeri maaşları 11-12 bin TL dolaylarında olacaktır. Bu maaş yukarıda bahsettiğimiz gibi ortalama bir rakamdır çünkü kurumların bazılarında asgari ücret alınabiliyorken bazılarında daha fazla  maaş alınabilmektedir. Bu biraz da sizin kendinizi geliştirmiş olmanız veya çalışma şansı elde ettiğiniz kuruma, hastaneye bağlı bir durumdur.

Özel sektör tahmin edileceği üzere karı maksimize etme prensibine dayalı hareket etmektedir hele ki hastane gibi büyük kuruluşlar da bu daha da gözle görülebilir durumdadır. Bu sebeplerden ötürü yeni başlayan bir teknikere özel sektörde çok büyük ücretler verilmemektedir.  Tüm teknikerler için geçerli olduğu üzere bu çevre sağlığı teknikerliği için de geçerlidir. Tabi ki dediğimiz gibi bu ortalama bir ücrettir, kimi kurumlar, kuruluşlar asgari ücret ile çalıştırmayı uygun görmekte iken kimi kurumlar daha fazla verebilmektedir. Bu biraz şansa biraz da kendinizi geliştirmişlik düzeyinize bağlı diyebiliriz.

 

Çevre sağlığı Teknikeri kaç yıllık?

Çevre Sağlığı Bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.