kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çöpçü Maaşları 2023 Ne Kadar?

Çöpçü Maaşları 2023 Ne Kadar? Çöpçü Nedir? Ne Demek? Kimdir? Çöpçü Ne İş Yapar? Çöpçü Nasıl Olunur? Çöpçü Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

A+
A-

Dünyanın en kutsal mesleklerinin başında çöpçülük mesleği gelmektedir. Özellikle kent kültürünün olduğu bölgelerde bu meslekten daha önemli pek az meslek vardır. Çünkü milyonlarca insanın dip dibe yaşadığı yerlerde temizlikten daha önemli hiçbir şey yoktur. Büyük salgınların, hastalıkların yayılmasını engellemek, haşerelerden, sineklerden korunmak için sokaklar, parklar, yaşam alanları temiz olmalıdır. Üstelik eğitimsiz, çevre hassasiyeti olmayan, etrafı kirletmekten zevk alan insanların yol açtığı pisliği ve hasarı da ortadan kaldırmak şarttır. İşte çöpçüler bu nedenle çok önemli görevler icra ederler. Toplumda pek çok kişi evinde bile temizlik yapmadığı için bu mesleği icra edenleri veya mesleği küçük görme eğiliminde olabilir. Ancak bu bir eğitimsizlik göstergesidir. Çöpçülüğün ne kadar kursal, önemli ve saygın bir meslek olduğunu anlamak gerekmektedir. 

Çöpçü Maaşları Ne Kadar? Çöpçüler Ne Kadar Ücret Alır?

Çöpçülük mesleği ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Ne iş yaptıkları, çalışma şartları, kaç saat çalıştıkları merak edilir. Ancak en çok merak edilen konu ne kadar para kazandıklarıyla ilgilidir. Pek çok kişi “Çöpçü maaşları ne kadar?” sorusunu sormaktadır. Tercihiniyap ailesi olarak bu kutsal meslekle ilgili araştırma yaptık ve bu mesleği yapanların ne kadar para kazandıklarını sizin için inceledik.

Çöpçü Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Farsça kaynaklı çöp kelimesi yararsız, pis veya zararlı olan ve bu nedenle atılan şeylerin tamamını karşılamak için kullanılır. Çöpçü ise bu çöpleri temizlemekle görevli kişidir. Özellikle Türk sinemasının efsanevi ismi Kemal Sunal’ın Çöpçüler Kralı filmi ile Türkiye’de milyonlarca kişi bu mesleği yakından tanımıştır. Çöpçüler parklarda, bahçelerde, meydanlarda, kamuya açık alanlarda temizlik görevlerini icra eder. Bazıları sabah ve akşam olmak üzere günde birkaç kez sokaklardaki çöpleri toplar. Bazısı ellerinde süpürgelerle ile yolları temizler. 

YÜZLERCE MESLEĞE AİT MAAŞ BİLGİLERİNE GÖZ ATMAK İSTER MİSİNİZ?

Çöpçü Ne İş Yapar?

  • Sabah, öğlen veya akşam olmak üzere günde birkaç defa biriken çöpleri toplar.
  • Çöp arabasında veya yaya olarak çalışır.
  • Süpürge ile cadde ve sokakları temizler.
  • Park ve bahçeleri temizler.
  • Kamu alanlarının temizliğinden sorumludur.
  • Çalıştığı kurum alanlarındaki temizlikten sorumludur.
  • Temizlik, düzen ve hijyen görevlerini üstlenebilir.

Çöpçü Nasıl Olunur?

Çöpçü olmak için belediyelerin iş ilanları takip edilmeli ve başvuru yapılmalıdır. Ayrıca Türkiye İş Kurumuna kayıt olarak İŞKUR üzerinden de iş ilanları takip edilebilir. Çöpçü alımlarında son dönemde adaylardan KPSS puanı istenmektedir. Bu nedenle KPSS’ye girerek olabildiğince yüksek puan alınmalıdır. Sicilinizin temiz olması, sağlık probleminizin olmaması da son derece önemlidir.

Çöpçü Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Çöpçü olarak çalışan personellerin çalışma şartları son derece zorludur. Personeller gün boyu temizlik görevi icra ettikleri için pis olan, çöp olarak atılan nesnelerle iç içedir. Zaman zaman kötü koku zaman zaman toz toprağa maruz kalırlar. Saatlerce ayakta görev yapabilirler. Bu nedenle enerjisi yüksek, iş ahlakı yüksek, topluma faydalı olmak isteyen, zorlukların üstesinden gelebilecek kişiler bu mesleği icra etmelidir. Personellerin çalışma saatleri ise çalıştıkları belediyeye, görev alanlarına, yaptıkları işe göre değişebilir. Ancak günde ortalama 8-9 saat çalıştıkları bilinmektedir. Çalışma saatleri gece, akşam, sabah, öğlen olabilir.

Çöpçü Maaşları 2023 Ne Kadar?

Çöpçüler belediyelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında veya taşeron firmalar bünyesinde çalışmaktadır. Maaşları çalıştıkları kuruma göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca aile durumu, çocuk durumu, AGİ, sigorta ve BES kesintisi, deneyim, hizmet yılı, kadro veya sözleşme durumu da ücretler konusunda etkilidir. Ancak genelde personellere asgari ücret civarında maaş ödemesi yapılmaktadır. Ancak belediyelerde kadrolu çalışan, hizmet yılı yüksek olan personeller daha yüksek maaş alabilir.

Yeni başlayan çöpçü maaşları 2023: 12 bin 500 TL (ortalama)
Deneyimli çöpçü maaşları 2023: 14-15 bin TL (ortalama)

YÜZLERCE MESLEĞE AİT MAAŞ BİLGİLERİNE GÖZ ATMAK İSTER MİSİNİZ? 

Çöpçü Ne İş Yapar? Çöpçü Nasıl Olunur?

Belediye çöpçüler kaç saat çalışır?

Çöp kamyonları ile çöp toplayan çöpçüler ise çoğunlukla 22:00 ile 04:00 saatleri arasında 6 saat çalıştıkları bilinmektedir. 

Yorumlar

  1. sevim ünal Avatar sevim ünal dedi ki:

    yazı çok güzel elinize sağlık