kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çözümleyici ve Programcı Maaşları Ne Kadar?

Çözümleyici ve Programcı Maaşları Ne Kadar? Çözümleyici ve Programcı Nedir? Kimdir? Çözümleyici ve Programcılar Ne İş Yapar? Devlette ve Özel Sektörde Çözümleyici ve Programcı Ücretleri Ne Kadar?

A+
A-

Çözümleyici ve programcı maaşları ne kadar, ne iş yapar, görevleri nelerdir, çözümleyici ve programcı kimdir gibi soruları sizler için cevapladık. Devlette ve özel sektöre iş imkanı bulabilen bu meslek hakkında aklınıza takılanları cevapladık.

İletişim ve bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte tüm dünyada büyük değişiklikler yaşandı. Dünyadaki en önemli, en çok gelir elde edilen, en çok tercih edilen meslekler değişti. Bilişim alanındaki mesleklere rağbet arttı. Bunlara örnek olarak çözümleyici ve programcı kadroları gösterilebilir. Devlette ve özel sektörde iş  imkanı bulabilen bu kişiler önemli görevler üstlenmektedir. Bu nedenle pek çok genç, işsiz, iş arayan bu mesleklere yönelir. Peki çözümleyici ve programcı maaşları ne kadar? İşte bu mesleklerle ilgili çok merak edilenler…

Bilişim Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Çözümleyici ve Programcı Nedir? Kimdir?

Çözümleyici bilişim alanında faaliyet gösteren, kod ve veri çözümlemesi yapan analistlerdir. Programcı ise kod ve veriler üzerinden kodlama yaparak programlama yapan kişilerdir. Bilişim alanında faaliyet gösteren bu kişiler hem devlette hem de özel sektörde iş imkanı bulabilir. Elektronik dönüşümün arttığı günümüzde bu kadrolara yönelik iş ilanları da artmaktadır.

 

Çözümleyici ve Programcılar Ne İş Yapar?

Türkiye’de devlet kurumlarında ve özel sektörde yüzlerce hatta binlerce çözümleyici ve programcı bulunmaktadır. Bu kişiler kurumlarının, amirlerinin talep ve talimatları doğrultusunda görev yaparlar. Teknolojik ve elektronik dönüşüme katkı sağlarlar. Yeni kod ve program üretebilecekleri gibi üretilenleri kullanarak işlerini halledebilirler.

Çözümleyici görevleri;

  • Yazılım ve program üretmez.
  • Üretilen program ve yazılımları kullanır.
  • Kod, veri ve bilgi çözümlemesi yapar.
  • Analiz görevini üstlenir.
  • Kurumun ve amirlerin isteği doğrultusunda görev yapar.
  • Bilgisayar ve telefon gibi teknolojik aletlerle iç içe çalışır.

Programcı görevleri;

  • Yazılım alanında çalışıp, yazılım üretebilirler.
  • Program yazabilirler.
  • Bilişim alanında çalışırlar.
  • Amirlerinin ve kurumların isteği doğrultusunda görev yaparlar.
  • Bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletlerle çalışırlar.
 

Devlette Çözümleyici ve Programcı Maaşları Ne Kadar?

Teknik hizmetler sınıfında görev yapan personellerin zamları ve tazminatları toplu sözleşmeye göre yapılır. Eğitim durumlarına göre aylıkları değişebilir. Ayrıca teknik lisans mezunu olmayıp, programcı ve çözümleyici olarak çalışan lisans mezunu memurların maaşları da merak konusudur. Bu nedenle bu personelin aylık gelirlerini sizler için inceledik.

Teknik hizmetler sınıfında memuriyete 9/1 derecesinden başlayan teknik lisansiyer olmayana personeller özlük haklarının aynı kadroda çalışan lisansiyerle aynı olmasını talep etmektedir. Kalkınmada öncelikli yerlerde çalışan personeller görev yaptıklarında ek özel hizmet tazminatı alabilirler. Aile yardımı, çocuk yardımı, eğitim durumu, sigorta ve BES kesintisi, fazla mesai, ek tazminat gibi unsurlara göre gelirleri de değişmektedir. Devlette ortalama çözümleyici ve programlayıcı maaşları 15 bin 500 TL civarındadır.

9/1 derecesinde devlette mesleğe yeni başlayan çözümleyici ve programcı maaşları 15 bin 150 TL civarındadır.

Özel Sektörde Çözümleyici ve Programcı Maaşları 

Özel sektörde maaşlar başlangıçta her meslek için düşüktür. Ancak bilişim alanında çalışan personellere oldukça yüksek ücretler ödenebilir. Özelde başlangıçta çözümleyici ve programcı aylıkları asgari ücret düzeyinde yani 8 bin 506 TL civarındadır. Ancak deneyim, başarı, tecrübe arttıkça personellerin gelirleri 15-17 bin TL seviyesine rahatlıkla çıkabilir. Ayrıca kendi yazılımlarını üreten, kendi işletmelerini kuran girişimcilerin gelirleri 20 binden 100 bin TL’ye kadar ulaşabilmektedir. Hatta milyonlar kazanan girişimciler olduğu bilinmektedir.

Maliye Bakanlığı ve GİB’e Naklen Geçiş Nasıl Olur?

Çözümleyici mi programcı mı?

Programcı, önlisans ve lisans düzeyinde bir kadro unvanı iken çözümleyici sadece lisans düzeyinde bir kadro unvanıdır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.