kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

DHMİ Hava Trafik Kontrolörü Maaşı 2023 Ne Kadar?

Devlet Hava Meydanları İşletmesinde hava trafik kontrolörü olarak çalışan personelin 2023 yılı maaşı ne kadardır? DHMİ hava trafik kontrolörü ne kadar alır? Hava trafik kontrolörlerinin ek gelirleri nelerdir? Hava trafik kontrolörleri ne iş yapar? DHMİ hava trafik kontrolörlerinin çalışma şartları nasıldır? Bu soruların cevabını yazımız devamında görebilirsiniz.

A+
A-

Devlet Hava Meydanları İşletmesi DHMİ personeli olarak çalışan hava trafik kontrolörleri 2023 yılı itibariyle ne kadar maaş almaktadır? Ülkemiz şartlarına kıyasla dolgun maaş alan DHMİ kontrolörlerinin çalışma şartları, maaş, ek gelir ve sosyal hakları hakkında bilgilendirme yazımızı sunmak istiyoruz.

DHMİ Memur Maaşları 2023’de Ne Kadar Olacak?

Ülkemizde havalimanlarının işletilmesi, Türk hava sahasındaki trafiğin düzenlenmesi ve bu trafiğin kontrolünün sağlanması görevlerini yerine getiren kurum, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüdür. DHMİ, değişik isim ve statülerle 1933 yılından beri hizmetlerini sürdürmektedir. DHMİ, 233 KHK ve ana statüsü çerçevesinde 1984 yılından beri kamu iktisadi teşebbüsü olarak hizmet ve faaliyetlerini sürdürmektedir. DHMİ, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk, sorumluluğu sermayesiyle sınırlı olan, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili ve en son yapılan düzenlemeyle hizmetleri imtiyaz sayılan bir kamu iktisadi kuruluşudur.

DHMİ Bünyesinde Çalışan Personeller

DHMİ bünyesinde bir çok pozisyon ve ünvanda personel çalışmaktadır. Müdür yardımcısı, havalimanı müdür yardımcısı, avukat, uzman yardımcısı, uzman, teknik uzman, ekonomist, mütercim, teknik şef, koruma ve güvenlik şefi, şef, muhasebeci, istatistikçi, programcı, bilgisayar işletmeni, sistem programcısı, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, hava trafik başkontrolörü, hava trafik kontrolörü, asistan hava trafik kontrolörü, stajyer hava trafik kontrolörü, pilot, stajyer aim memuru, aim memuru, memur, kadrolu, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi, tabip, diş doktoru, başhemşire, hemşire, sağlık memuru, başmühendis, mühendis uçucu, mühendis, mimar, tekniker, teknik öğretmen, teknisyen, teknisyen uçucu, teknik ressam, topoğraf, teknisyen yardımcısı, şöfor, iş makineleri sürücüsü, apron memuru, arff memuru, köprü operatörü, aşçı ve hizmetli ünvanlarında personel çalışmaktadır.

DHMİ Hava Trafik Kontrolörleri Ne İş Yapar?

Hava Trafik Kontrolörleri, hava araçlarının bir noktadan başka bir noktaya gerçekleştirdikleri uçuşların emniyetli şekilde gerçekleşmesi sağlayan personellerdir. Hava araçlarının havadaki ve havaalanındaki trafiğinin emniyetli, düzenli ve hızlı bir şekilde akışını sağlayan personellerdir. Hava Trafik Kontrolörü, Pilotlara telsiz vasıtasıyla tavsiye, bilgi ve talimatlar ileten kişilerdir. Kontrolörler, pek çok yardımcı üniteyle birlikte çalışarak ve teknolojinin araç ve gereçlerinden yararlanarak kendi kontrol sahasındaki onlarca hava aracına aynı anda hava trafik kontrol hizmeti sağlayarak onları emniyetli, düzenli bir şekilde uçmalarını ve zamanında kalkışlarını ve varışlarını sağlamaktadır.

DHMİ Hava Trafik Kontrolörleri Çalışma Şartları

Hava trafik kontrolörü olan kişiler öncelikle bir aylık uyum kursuna tabi tutulurlar. Sonra bu kişiler hangi bölümde çalışacaklarsa burada esas olarak çalışanların yanında asistanlık yaparlar. Bu dönemin ardından Ankara’dan gelen heyetin Rate sınavına tabi tutulurlar. Yapılan bu sınav rutin olarak her sene yapılmaktadır. Bu sınavı kazanamayanların derece ve maaşları düşmektedir. Atatürk havalimanından kulede bulunan kontrolörler dört ayrı grup halinde çalışmaktadır. Gece nöbetinde 13 saat, gündüz nöbetinde ise 11 saat çalışılmaktadır. Çalışma periyotları 2 saat çalışma, 2 saat dinlenme şeklinde olmaktadır. Pilotlar, kontrolölerin talimatlarına kesinlikle uymak zorundadır. ABD’de yapılan araştırmalara göre, hava trafik kontrolörlüğü en stresli meslek seçilmiştir. Kontrolörlerde en sık görülen hastalık zona hastalığıdır. Bu hastalık, aşırı stres yapmaktan kaynaklanmaktadır. Masa başında bir şeyler yemek yasaktır. Su ihtiyacını asistan karşılar eğer asistan yoksa iki saatlik molayı beklenmek zorundadır. Tuvalet ihtiyacı dahi mola süresine kadar giderilememektedir. Kontrolörlere senelik bir ay izin yapma hakkı verilmektedir. Pilotlarla aralarındaki bağın kopmaması için senede bir kez yurtdışına kokpit uçuş hakkı verilmektedir. Bununla birlikte uçak biletlerini %25 indirimli alma hakları vardır.

DHMİ Hava Trafik Kontrolörü Maaşları 2023

DHMİ hava trafik kontrolörleri ülkemiz standartlarına göre oldukça iyi düzeyde maaş almaktadır. Bu maaşa ek ödemeleri de bulunmaktadır. Kurumun en yüksek maaşlardan birini bu kadroda bulunanlar almaktadır. Eğitim sürecinde olan stajyer hava trafik kontrolörleri ve asistan hava trafik kontrolörleri maaşı 20.850 TL ile 22.250 TL arasında değişmektedir. Eğitimini başarıyla tamamlayarak dhmi hava trafik kontrolörü olan bir kişi de 2023 yılı itibariyle 40.000 TL ile 42.000 TL arasında bir maaş almaktadır. Maaş konusunda şunu da belirtelim. Alacağınız bu maaş, çalışma yerinize göre elinize geçecek toplam miktarı göstermektedir. Kontrolörlerin aldıkları maaşın bir kısmı eurocontrol tazminatı olarak alındığından belirtilen bu rakam çalışılan yere göre bin TL eksik veya bin TL fazla olabilmektedir. Eurocontrol tazminatından dolayı, Atatürk havalimanında alınan tazminat ile Adıyaman havalimanında alınan tazminat arasında fark olacağından bu iki yerde çalışan personel arasında maaş farkı olacağı bilinmelidir.

DHMİ Stajyer AİM Memuru Maaşı

Türkiyede kaç hava trafik kontrolörü var?

Şu anda Türkiye genelinde 450 tane var.

Yorumlar

  1. Kontrolor Avatar Kontrolor dedi ki:

    Maas adiyamanda da istanbulda da ayni. Lutfen insanlari yanlis yonlendirmeyin

  2. Atco Avatar Atco dedi ki:

    Türkiye’nin her yerinde hava trafik kontrolörleri aynı maaşı almaktadır.

  3. emrah kılavuz Avatar emrah kılavuz dedi ki:

    2023 itibarıyla 10 yıllık bir kontrolör ne kadar maaş alır?