kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Diş Hekimi Maaşları 2023 Ne Kadar?

Diş Hekimi Maaşları 2023 Ne Kadar? Diş Hekimi Nedir? Ne Demek? Kimdir? Diş Hekimi Ne İş Yapar? Diş Hekimi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 nasıl? 2023 Dişçiler ve Diş Hekimleri Hafta Sonu Açık Mı? Devlette, özel sektörde ve serbest çalışan diş hekimleri ne kadar kazanır?

A+
A-

Dünyadaki en önemli mesleklerin başında sağlık alanında faaliyet gösteren meslekler gelir. Özellikle de son yıl yıllarda ‘diş hekimliği’ mesleği popülerliğini artırmaktadır. Günümüzde pek çok kişi diş ve ağız sağlığı konusunda bilinçlenmiş ve bu alanda sağlık hizmeti almak istemektedir. Belki de sosyal medya kullanımının artmasıyla güzel ve beyaz bir gülümsemeye sahip olmak isteyenlerin sayısı artmaktadır. Bu nedenle ülkemizde her gün daha fazla kişi diş hekimlerine başvurmaktadır. Her zaman en popüler mesleklerden biri olan diş hekimliği mesleğine de bu nedenle ilgi artmaktadır. Günümüzde binlerce kişi ‘diş hekimi’ olmak istemektedir. Bu meslek ne kadar popüler ve önemli olursa olsun meslekle ilgili pek az şey bilinmektedir. Bu nedenle Tercihiniyap ailesi olarak diş hekimleriyle ilgili en çok merak edilen başlıkları inceledik. Peki diş hekimi nedir? Ne demek? Kimdir? Diş hekimi ne iş yapar? Diş hekimi çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Devlette ve özel sektörde diş hekimi maaşı 2023 ne kadar?

Diş Protez Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

Diş Hekimi Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Diş hekimi, diş ve hekim kelimelerinin birlikte kullanıldığı bir tamlamadır. Diş, çene kemiklerinin üzerindeki ısırmak, çiğnemek, koparmak için kullanılan son derece sert ve beyaz vücut parçalarından her birine denir. Hekim ise tıp alanında faaliyet gösterme, teşhis yapan, tedavi uygulayan kişidir. Hekim sözcüğü Arapça kökenli bir sözcüktür. Diş hekimi halk arasında diş doktoru olarak da bilinmektedir. Sonuç olarak diş hekimi, ağız ve diş sağlığı alanında faaliyet gösteren, en az 5 yıllık tıp eğitimini tamamlamış doktordur.

 

Diş Hekimi Ne İş Yapar?

Diş hekimleri diş ve ağız sağlığı alanında faaliyet gösteren doktorlardır. Tıp alanında aldıkları eğitim sonrasında mesleğe atılırlar. Devlette, özel sektörde veya serbest olarak çalışabilirler. Genellikle bu personellerin diş çektiği, ve dolgu yaptığı düşünülmektedir. Ancak personellerin görevleri bunlarla sınırlı değildir. Hekimlerin pek çok görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. İşte diş hekimlerinin görevleri;

  • Personeller çalıştıkları bölgenin temiz, steril, düzenli ve güvenli olmasını sağlar.
  • Doktor-hasta ilişkisini oluşturur ve korur.
  • Hipokrat yeminine aykırı davranmaz. Ahlaksız, etik dışı ve kanun dışı eylemlerde bulunmaz.
  • Dişlerdeki çürük sorununu tespit eder, müdahale eder, tedavi eder.
  • Gerektiğinde dolgu tedavisi uygular. Kırık veya çekilmesi gereken dişleri çeker.
  • Yapılan tüm işlemlerde hastanın en az acı ve ağrı duymasını sağlar. Gerekirse anestezi uygular.
  • İlaç tedavisi için hastalara reçete yazar.
  • Başta takma diş olmak üzere, implant, porselen gibi ağız içinde kullanılacak ekipmanların işlemlerini yürütür.
  • Hastaları ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirir.
 

Diş Hekimi Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Meslekle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de çalışma şartları ve çalışma saatleriyle ilgilidir. Diş hekimleri her sektörde ve hemen hemen her kurumda son derece iyi şartlarda çalışırlar. Kendilerine ait ofisleri, muayenehaneleri bulunur. Çalışma ortamları son derece steril, düzenli ve konforludur. Hem bilgisayar, telefon, yazıcı vb. teknolojik donanımlara hem de mesleki açıdan gereksinim duydukları aletlere erişimleri vardır. Personelleri en çok zorlayan konu iş yoğunluğu ve doktorlara zor anlar yaşatan hastalardır.

Diş hekimleri devlette, özel sektörde veya serbest olarak çalıştıklarında farklı saatlerde çalışabilir. Ancak genel olarak çalışma saatleri 08.00 ile 17.00 arasındadır. Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde genel mesai saatleri bittikten sonra diş hekimleri de hizmet vermeyi bırakmaktadır. Hekimler bazı durumlarda fazla mesai yapabilmektedir. Ancak vardiya veya nöbet sistemiyle çalışılan yerlerde personellerin geç saatlere kadar çalışabileceği bilinmelidir. Ancak diş hekimleri genellikle akşam saatlerinde çalışmamaktadır. Serbest olarak çalışan, özel muayenehanelerinde hizmet veren diş hekimleri ise çalışma saatlerini kendileri belirler. Randevulara göre günde birkaç saat çalışabildikleri gibi 12 saat de çalışabilirler. 

Diş Hekimliği Kazanmak İçin YKS’de Kaç Net Gerekir?

2023 Dişçiler ve Diş Hekimleri Hafta Sonu Açık Mı?

Vatandaşlar diş hekimlerinin maaşlarını merak ettiği kadar dişçilerin hafta sonu faaliyet gösterip göstermediğini de merak etmektedir. Özellikle de diş ağrısı çekenler, çürükleri ile başları belada olanlar bu konuda araştırma yapar. Devlet hastanelerinde diş servisleri hafta sonu faaliyet göstermez yani kapalıdır. Cumartesi ve pazar günleri devlette diş poliklinikleri veya diş hastaneleri kapalıdır. Ancak hafta sonu nöbetçi diş hekimi görev yapmaktadır. Özel hastanelerde ise cumartesi diş hekimleri hizmet verir. Pazar günleri ise bazı hastanelerde bu hizmet verilmektedir. Özel muayenehanelerde ise doktorun isteğine bağlı olarak hafta sonu çalışması yapılmaktadır.

 

dis hekimi calisma sartlari calisma saatleri 2020

Diş Hekimi Maaşları 2023

Meslekle ilgili en merak edilen konu hiç şüphesiz personellerin aldıkları maaşlarla ilgilidir. Türkiye’deki en iyi üniversite bölümlerinin başında, en iyi kariyer seçeneklerinin başında diş hekimliği gelmektedir. Bu kapsamda üniversitelerde eğitim alarak göreve başlayan kişiler ülkenin en saygın mesleklerinden birini icra etmektedir. Üstelik diş ve ağız sağlığı açısından verilen hizmetlerle binlerce vatandaşa şifa dağıtan bu personeller zorlu bir görevi üstlenmektedir. Bu nedenle personellerin ne kadar maaş aldığı merak konusu olur. Diş hekimleri devlette ve özel sektörde farklı ücretler alabilmektedir. Devlette diş hekimi maaşı 2023 ortalama 6 bin TL’dir. Özel sektörde ise deneyimsiz personeller 3-5 bin TL arasında maaşla işe başlayabilir. Deneyim kazanan, başarılı hekimler ise zaman geçtikçe 5 bin ile 15 bin TL arasında değişebilen ücretler almaktadır. Kendi muayenehanesini açan ve serbest faaliyet gösteren hekimler ise hasta sayılarına göre büyük paralar kazanabilir. Örneğin Ankara’da başarılı bir diş hekimi ayda ortalama 30 bin TL kazanabilmektedir.

 

Devlette Diş Hekimi Maaşı 2023

Kamuda görev yapan hekimlerin maaşlarını belirleyen pek çok unsur bulunmaktadır. Personellerin hangi bölgede çalıştıkları, hangi kurumda çalıştıkları, ilgilendikleri hasta sayısı, kurumun döner sermaye ücreti, derece ve kıdem, hizmet yılı, evli olup olmaması, çocuk sahibi olup olmaması, sigorta ve BES kesintisi gibi unsurlara bağlı olarak alınan aylıklar değişebilir. Ayrıca her yıl Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme zammı kapsamında maaşlar artmaktadır. Enflasyon farkı da yine ücretlere yansıtılmaktadır. Bu doğrultuda devlette diş hekimi maaşları 2023 29 bin TL civarındadır.

Mesleğe yeni başlayan diş hekimi maaşı 2023 29 bin 750 TL civarındadır.

Özel Sektörde Diş Hekimi Maaşı 2023

Özelde şartlar devlete kıyasla başlangıçta daha kötüdür. Ancak zaman geçtikçe, başarılı olan personeller devlette çalışan doktorlara kıyasla daha büyük paralar kazanabilir. Özelde hekim maaşlarını deneyim, başarı, hasta sayısı, hizmet yılı, eğitimi, yabancı dil bilgisi gibi unsurlar belirler. Özelde mesleğe yeni başlayan personeller 13-14 bin TL ücretle işe başlar. Ancak zamanla 15 bin ile 20 bin TL arasında ücret alabilirler. Çok başarılı hekimlerin aylık kazançları ise 20 bin TL’ye kadar ulaşabilmektedir.

Serbest Çalışan Diş Hekiminin Kazancı 2023

Özel muayenehanesi açan hekimlerin kazançları ise hasta sayılarına bağlıdır. Çünkü hekime ne kadar çok hasta başvuru yaparsa kazanç da o kadar artar. Üstelik yapılan işlemlerin de farklı ücretleri bulunur. Örneğin muayene ücreti 100 TL, diş çekim ücreti 150 TL, ameliyat ücreti 5 bin TL olabilir. Bu kapsamda hasta sayısı ve yapılan işlere bağlı olarak hekimlerin de kazançları artabilir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Diş hekimi doğu görevi var mı?

Diş Hekimliği’nde “zorunlu devlet yükümlülüğü” yoktur.

Yorumlar

  1. Gamze yılmaz Avatar Gamze yılmaz dedi ki:

    Diş hekimliği güzel