kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Doktor Maaşları 2023 Ne Kadar?

Doktor Maaşları 2023 Ne Kadar? Doktor nedir? Ne demek? Kimdir? Doktor ne iş yapar? Doktor çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Devlette ve özel sektörde uzman doktor maaşları 2023 ne kadar? Emekli doktor maaşları ne kadar?

A+
A-

Dünyanın en eski en önemli ve en kutsal mesleklerinin başında ‘doktorluk’ mesleği gelmektedir. İnsanoğlu dünyada gezinmeye başladığı günden beri sağlık en önemli ihtiyaçtır. Tıbbın, sağlık bilimlerinin gelişmesiyle birlikte insan ömrü uzamış ve hastalıklara çare bulunmuştur. Sağlık bilimlerini geliştiren, uygulayan, hastalarla ilgilenen ve hastalıklarla mücadele eden doktorlar bu anlamda oldukça önemli roller üstlenmektedir. Günümüzde en popüler mesleklerden biri olan bu mesleği binlerce kişi icra etmek istemektedir. Genç yaşlı binlerce kişi doktor olmak istemektedir. Bu nedenle bu meslekle ilgili hemen hemen her konu merak konusu olmaktadır. Peki doktor nedir? Ne demek? Kimdir? Doktor ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Doktor çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Devlette ve özel sektörde doktor maaşları 2023 ne kadar?

Kadın Doğum Uzmanı-Doktoru Maaşları Ne Kadar?

Doktor Nedir? Ne Demek? Doktor Kimdir?

Kökeni Fransızca’ya uzanan doktor kelimesi gerekli 4 yıllık eğitim veren gerekli lisans programlarından başarıyla mezun olan ve belirli bir bilim dalında ilerleyen, gerekli sınavları veya aşamaları başarıyla tamamlayan, şartları sağlayan kişiye doktor denmektedir. Örneğin uluslararası ilişkiler alanında doktor unvanı almak mümkündür. Ancak biz bu kelimeyi tıp alanındaki karşılığını inceleyeceğiz. Halk arasında hekim olarak da bilinen doktorlar tıp alanında profesyonel olarak çalışan kişilerdir. Hastanelerde, polikliniklerde, aile hekimliklerinde, sağlık ocaklarında, özel muayenehanelerde çalışabilen hekimler hastalıkları, bozuklukları, sağlıkla ilgili sorunları inceler ve bunlara karşı mücadele eder. Sahip olduğu tıp bilgisini, becerileri, kabiliyetleri, bilgileri bu kapsamda kullanır ve aktarır. 6 yıllık tıp eğitimini aldıktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı yani TUS’u başarıyla geçen doktorlar Uzman unvanının da sahibi olmaktadır. Doktor olarak adlandırılan personeller ise pratisyen hekimlerdir. Bu hekimler uzmanlıklarını almamış ve genelde acil servis ile aile hekimlikleri gibi sağlık hizmetlerinin en alt basamağında çalışır.

<div></div>

Doktor Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Doktorlar bir ülkenin sağlık alanındaki gelişimini, kabiliyetini, bilgi ve birikimini ileriye taşıyacak yegane kişilerdir. Ne yazık ki ülkemizde doktor sayısı yeterli seviyede değildir. Ancak az sayıdaki uzman personele rağmen çok iş ve çok hizmet başarılmaktadır. Doktorların yaptıkları işleri, icra ettikleri görevleri saymakla bitiremeyiz. Ancak belli başlı yapılan işler, görev ve sorumluluklar şu şekildedir;

Hastane, klinik, poliklinik, aile hekimlikleri ve muayenehanelerde hastalarla ve hastalıklarla ilgilenirler.

Hasta ve hastalık hakkında daha iyi bilgiye sahip olmak için inceleme, tahlil ister. Gereken işlerin yapılmasını sağlar.

Hastaların hastalık geçmişine bakar, hastalığın ilerlemesini ve durumunu ölçer. Gerektiğinde hastalığı teşhis eder ve tedavi uygular.

Hastaları ve hasta yakınlarını hastalık, tedavi, ilaç, ameliyat, riskler, şanslar ve her türlü konu hakkında bilgilendirir.

Gerekli ilaç tedavisini tespit eder, reçete yazar ve tedavi şekli ile süresini belirler.

Hastalarıyla kurduğu ilişkiyi ve bilgi alışverişini kanuni durumlar dışında gizlilikle sürdürür. Hasta-doktor gizliliğine zarar vermez.

Gereken her türlü ilk yardım, pansuman, müdahale, ameliyat gibi operasyonları yapmakla yükümlüdür.

Hastanın, tedavisine devam edip etmediğini takip etmeli ve başka bir doktora gittiyse o doktoru da bilgilendirmelidir.

<div></div>

Doktor Maaşları Ne Kadar?

Doktor Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Doktorlar son derece zorlu şartlar altında çalışır. Hastalarla, hastalıklarla, diğer personellerle ve hasta yakınları ile uğraşmak son derece zordur. Üstelik tıp alanı sürekli gelişen ve ilerleyen bir bilim dalıdır. Personellerin sürekli kendilerini geliştirmesi gerekmektedir. Yani personelin öğrencilik hali asla bitmez ve bitmemelidir. Doktorların kendilerine ait odaları, muayenehaneleri bulunur. Ayrıca her türlü teknik, teknolojik donanımlara erişimleri vardır. Çalıştıkları birime ait farklı renklerdeki üniformalarla çalışabildikleri gibi genellikle beyaz bir önlükle çalışırlar. Çalışma saatleri de yine son derece zorlayıcı olabilmektedir. Genellikle personeller sabah 09.00 akşam 18.00 saatleri arasında çalışır. Ancak nöbet ve vardiya sistemine göre çalışan personeller de bulunur. Doktorlar 12-24, 24-48 veya 24-72 şeklinde farklı vardiyalarla çalışabilir. Bu durumda 12 saat çalışan doktor 1 gün izin yapabilir, 1 gün çalışan doktor 2 gün veya 3 gün izin yapabilir. Personellerin çalışma şartları ve saatleri çalıştıkları sektör, kurum ve birime göre değişiklik gösterebilir. Örneğin acil serviste çalışan doktorların çalışma şartları ve saatleri daha ağır olabilmektedir.

<div></div>

doktor calisma sartlari ve saatleri 2020

Doktor Maaşları 2023 Ne Kadar?

Devlette, özel sektörde veya serbest olarak çalışan doktorların maaşları farklı unsurlara bağlı olarak değişebilmektedir. Devlette çalışan hekimler toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı, AGİ, aile ve çocuk yardımı, çalıştığı kurum ve bölge, döner sermaye ücreti, operasyon ücreti, ek tazminat, eğitim durumu, sigorta ve BES kesintileri gibi unsurlara bağlı olarak farklı miktarlarda aylık alırlar. Özel sektörde ise deneyime, çalışılan kuruma ve başarıya göre ücret belirlenir. Serbest çalışan, özel muayenehanelerinde hizmet veren doktorlar ise hasta sayısına, deneyimine ve network ağına göre para kazanır. Tüm bu değişkenleri göz önünde bulundurarak 2023 doktor maaşlarını Tercihiniyap ailesi olarak inceledik. Devlette doktor maaşı 2023 20 bin TL civarındadır. Özel sektörde ise maaşlar 10 bin TL ile 20 bin TL arasında değişmektedir. Özel muayenehanelerde faaliyet gösteren personeller ise hasta sayılarına ve başarılarına göre birkaç bin TL kazanabileceği gibi 20-30 bin dolar da kazanabilir.

<div></div>

Devlette Uzman Doktor Maaşları 2023

Devlette doktor maaşları çalışılan bölgeye, kuruma, döner sermaye ücretine, operasyon ücretine, fazla mesai ücretine, nöbet ücretine, AGİ, aile ve çocuk yardımına, sigorta ve BES kesintilerine bağlı olarak değişebilmektedir. Ayrıca toplu sözleşme kapsamında 2023 yılında Ocak ve Temmuz aylarında personellere %4 + %4 zam yapılacaktır. Bunun yanı sıra enflasyon farkı da ücretlere yansıtılacaktır. Bu doğrultuda derece ve kıdemleri ile hizmet yıllarına göre devlette doktor maaşları şu şekildedir;

Mesleğe yeni başlayan doktor maaşı 2023 18 bin TL civarındadır.

NOT: Bu ücretler pek çok değişkene bağlı olarak azalabilmekte ve artabilmektedir. Bu nedenle herkesin kazancı farklılık gösterebilir. Ayrıca çalışılan bölgeye göre de aylıklar değişebilir. Örneğin Hakkari’de çalışan doktor, İstanbul’da çalışan meslektaşından en az 1000 TL daha yüksek ücret almaktadır. Ayrıca döner sermaye, operasyon ve nöbet ücreti eklendiğinde uzman doktor maaşı 2023 15 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Pratisyen Hekim Maaşları 2023

Pratisyen hekimlik mesleğine, personellerin çalışma şartlarına, görev ve sorumluluklarına ve 2023 yılında aldıkları maaşlara ilişkin her türlü bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Ancak genel olarak pratisyen hekim maaşı 2023 17 bin TL seviyesindedir.

<div></div>

Emekli Doktor Maaşı 2023

Yıllarda devlette doktor kadrosunda başarıyla hizmet veren personeller bir yerden sonra emekli olmaktadır. Bu personellerin aldıkları emekli aylıkları da her yıl düzenli olarak artmaktadır. Bu kapsamda emekli doktor maaşı 2023 16 bin TL civarındadır.

<div></div>

Özel Sektör Doktor Maaşı 2023

Özel sektörde her meslek grubundaki personel yeni başlarken çok düşük ücretler alır. Bu durum doktorlar için de aynıdır. Özelde mesleğe yeni başlayan personeller 2023 yılında 13-14 bin TL gibi komik rakamlar kazanabilmektedir. Ancak deneyim, çalışılan kurum, başarı, hasta sayısı, operasyon ve hasta ilişkileri gibi unsurlara bağlı olarak ücretleri artabilmektedir. 5-10 yıl deneyimli doktorun maaşı 20 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Alanında çok başarılı olan ve ünlenen isimler ise 10 bin dolara kadar para kazanabilir. Hatta bu isimler genellikle kendi hastanelerini açmakta veya hasta başına pay almaktadır. Bunların yanı sıra kritik ameliyatları yapan doktorlar da önemli ölçüde para kazanabilmektedir. Türkiye’de sağlık turizmi gelişmiş olduğu için alanında iyi olan isimlerin 20-30 bin dolar kazandığı bilinmektedir.

Hangi doktor ameliyat yapmaz?

Uzman doktorun ameliyat yetkisi yoktur. 

Yorumlar

  1. Maşallah Avatar Maşallah dedi ki:

    Şimdi buraya doktorlar doluşur yok 1 milyon dolar alıyoruz diye. Alıyorsunuz arkadaş , özel hastanelerde aylık 90 bin TL alan doktor var. Birbirimizi kandırmayalım. İstanbul'da 50 bin TL altında özel hastanede doktor bulamazsın.