kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Doktor Maaşları Ne Kadar?

Doktor Maaşları Ne Kadar? Doktor Ne İş Yapar? Doktor Görevleri Doktor Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Devlette ve Özelde Doktor Maaşı Ne Kadar? Pratisyen Hekim Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Pandeminin etkisiyle sağlık çalışanlarına duyulan önem daha da çok artmıştır. Özellikle bu süreçte doktorlar en ön safhada yer almıştır. Peki doktor maaşları ne kadar gelin birlikte bakalım…

Yeni tip Koronavirüs salgını (COVİD-19) tıp bilimine, sağlık çalışanlarına, doktorlara duyulan saygıyı ikiye katladı. Pandemi nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişinin hayatı olumsuz etkilendi. Salgına karşı savaşan sağlı kordusunun generalleri ve en önemli savaşçıları olan doktorlar ise yılmadan mücadele etti. Dünyanın en saygın, en eski, en önemli mesleklerinden biri olan doktorluk mesleğinin önemi bu dönemde daha da artınca meslek hakkında sorulan sorular da artmaya başladı. Peki doktor nedir? Ne iş yapar? Doktor çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıl? Doktor maaşlar ne kadar? Özel sektörde ve devlette doktor gelirleri nasıl?

Kadın Doğum Uzmanı-Doktoru Maaşları Ne Kadar?

Doktor Nedir? Ne Demek? Doktor Kimdir?

Türk Dil Kurumuna göre doktor Fransızca kökenlidir. Hekim anlamına da gelmektedir. Gereken eğitimi aldıktan sonra bir bilim dalında en yüksek öğretim basamağına gelen kişiyi simgelemektedir. Özel bir sınavla, başarılı bir eserle elde, eğitim sonucu elde edilen akademik bir unvandır. Dünyanın en eski mesleklerinden biri olan doktorluk mesleği dünyanın her yerinde büyük kıymet görmektedir. Sağlık hizmetlerinin tam merkezlerinde yer alan bu hekimler özelde ve devlette rahatça iş bulabilir.

Doktor Nasıl Olunur?

6 yıllık eğitim veren Tıp Fakültelerinden eğitim aldıktan sonra başarıyla uzman olan adaylar Tıpta Uzmanlık Sınavı yani TUS’a girmelidir. TUS’u başarıyla geçen doktorlar uzman unvanı alabilir. Yeni mezun olanlar pratisyen hekim olarak anılır. Bu hekimler uzman olamadığı için pratisyen hekim olarak bilinir ve genellikle acil servislerde, aile hekimliklerinde çalışırlar.

Doktor Ne İş Yapar? Doktor Görevleri

İnsan sağlığını, toplum sağlığını korumak için görev yapan doktorlar binlerce yıldır mesleklerini icra etmektedir. Doktorların pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. İşte bir kısmı;

  • Sağlık alanında çalışma yürütürler.
  • Bilgi ve birikimi ileriye taşırlar.
  • İnsan ve toplum sağlığını korurlar.
  • Hastalıklar ve hastalarla incelerler.
  • Tedavi uygular ve tedavi geliştirirler
  • Hastane, aile hekimlikleri, sağlık merkezlerinde çalışırlar.
  • Tıp alanındaki ve uzmanlık alanlarındaki eserleri okur ve geleceğe eser bırakmaya çalışırlar.
  • Ameliyat, tedavi, muayene işlemlerini gerçekleştirirler.
  • Hastaları ve hasta yakınlarını bilgilendirirler.
  • Ekipte üstlerine düşen görevi yerine getirirler.
  • Hastalık tespiti yapar, reçete yazar ve tedavi uygularlar.
  • İlk yardım, pansuman, müdahale, ameliyat gibi operasyonları yerine getirirler.
  • Diğer doktorlarla, hemşirelerle, diğer birimlerle koordineli çalışırlar.

Doktor Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Hekimlerin çalışma şartları çok ama çok ağırdır. Koronavirüsle mücadele süreci bunun en büyük kanıtıdır. Herkesin virüs nedeniyle can çekiştiği bir dönemde görevlerini, mevzilerini terk etmemiş ve ölümü göze alarak virüsle mücadele etmişlerdir. Virüsle mücadelenin yanı sıra şiddetle de mücadele ederler. Bir utanç tablosu olarak her gün doktorlara, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet haberlerini görmekteyiz. Sırf bunlar bile bu mesleğin ne kadar zor olduğunun göstergesidir. Bunların yanı sıra tıp alanı oldukça zorlu, sürekli gelişen ve değişen bir alandır. Hekimlerin kendilerini sürekli geliştirmeleri ve yenilemeleri gereklidir. Bunlar dışında çalışma şartları, sahip oldukları olanaklar iyidir. Her türlü teknik ve teknolojik donanıma, araca ve alete erişimleri bulunur.

Doktorların çalışma saatleri çalışılan sektöre, kuruma, şehre ve iş yoğunluğuna göre değişir. Sağlık hizmetleri kesintisiz verilmesi gerektiği için nöbet sistemi uygulanır. Genelde doktor çalışma saatleri 08.00-17.00 şeklinde olsa da doktorlar daha esnek, daha rahat çalışabilmektedir. Ayrıca 12-24, 24-48 gibi nöbet sistemlerine göre çalışmakta mümkündür. Yani 12 saat çalışan doktor 1 gün izinli sayılmaktadır. Bu noktada çalışılan kurum, hastane ve birim de belirleyici olur. Örneğin acil servislerde çalışan hekimlerin çalışma şartları ve saatleri daha zorlayıcı olabilir.

Doktor Maaşları Ne Kadar?

Doktorların çalıştığı sektör, kurum, çalışılan ülke ve şehir gelirlerde, maaşlarda oldukça etkilidir. Devlette çalışan doktorlar toplu sözleşme zammı, derece ve kıdem, hizmet yılı, çalışılan kurum ve şehir, hasta-ameliyat sayısı, sahip olunan unvana göre farklı miktarlarda maaş alabilir. Özel sektörde ise deneyim, unvan, çalışılan şehir ve kurum, hasta-ameliyat sayısı gibi değişkenler belirleyicidir. Serbest çalışan, muayenehanelerinde görev yapan doktorların da deneyimi, başarıları, hasta sayıları kazançları üzerinde etkili olmaktadır.

Genel hatları ile doktor maaşları devlette başlangıçta 15 bin TL seviyesindedir. Unvan ve deneyim arttıkça kazançlar 20-30 bin TL seviyesine hatta daha üstüne çıkmaktadır. Özel sektörde doktor maaşları 5-10 bin TL seviyesindedir. Personelin başarısına, kabiliyetlerine ve hasta sayısına göre kazançlar 100 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Serbest çalışan hekimlerin çalışma saatleri, hasta sayıları, çalıştıkları yerler gibi etkenlere göre kazançları değişebilir.

Devlette Doktor Maaşı Ne Kadar?

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan doktorların aylık gelirlerini belirleyen çok sayıda değişken bulunur. Bunlar çalışılan şehir, kurum, hasta sayısı, deneyim, kıdem, başarı, ameliyat sayısı, fazla mesai ücreti, döner sermaye ve benzeri başlıklardır. Maaşları toplu sözleşme zammı kapsamında da her yıl düzenli olarak artmaktadır. Bu kapsamda devlette doktor maaşları 13-15 bin TL arasındadır.

Pratisyen Hekim Maaşları Ne Kadar?

Pratisyen hekim olarak çalışan kişiler doktor olarak çalıştıkları süre boyunca en düşük ücreti bu pozisyonda bu unvanda kazanırlar. Uzmanlık elde edememiş doktorları simgeleyen bu unvanda doktor maaşları 14bin TL seviyesindedir.

Emekli Doktor Maaşları Ne Kadar?

Yıllarca Türkiye’nin dört bir yanında çalışan, milyonlarca kişiye şifa ulaştıran doktorlar en sonunda emekli olmaktadır. Emekli olan doktorlara ikramiye ve her ay düzenli aylık verilmektedir. emekli doktor maaşları ortalama 5 bin TL seviyesindedir.

Özel Sektörde Doktor Maaşları Ne Kadar?

Özelde her meslekte başlangıç maaşları düşüktür. Yeni mezun olup özel sektörde işe giren doktorlar da ortalama 10-15 bin TL aylıkla işle başlar. Ancak deneyim, bilgi, hasta sayısı, kıdem, unvan, operasyon arttıkça gelirler de artar. Kısa sürede özelde doktor maaşları 15-20 bin TL seviyesine çıkabilmektedir. İşinde iyi olan doktorlar kazançlarını kolaylıkla artırabilmektedir. Çoğu doktor kendi muayenehanesini ya da kendi hastanesini açmaktadır. Özelde, serbest çalışan, başarılı, ünlü ,hasta sayısı çok doktorların maaşları 50 bin dolara kadar çıkabilmektedir.

Doktora Hakkında Merak Edilen Herşey

Tarihte bilinen ilk doktor kimdir?

Hipokrat (Yunanca: Ἱπποκράτης, Hippokrates) (d. MÖ 460, İstanköy – ö. MÖ 370, Larisa), tıbbın babası olarak anılan İyon hekim.

Yorumlar

  1. ali datas Avatar ali datas dedi ki:

    uzman doktorum 1-4yüm maaşım 4722 tldir. sabit döner maaş değildir