kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ebe Yardımcısı Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Ebe Yardımcısı maaşları ne kadar oldu? Ebe yardımcısı net ve brüt maaş ne kadar? Ebe yardımcısı alımı var mı?

A+
A-

Doğumdan sorumlu ebenin yardımcısı olarak görev alan ebe yardımcıları sağlık sektöründe önemli bir konumdadır. Peki bu ebe yardımcısı maaşları ne kadar, ne iş yapar, nasıl ebe yardımcısı olunur, görevleri nelerdir diye merak ettiniz mi? İşte sizlere ebe yardımcılığı hakkında bilgiler.

Bir mesleği yapmayı düşünen veya o mesleği yapmaya hak kazanmak üzere veya hak kazanmış olan bireyler o meslek mensubu kişilerin ne kadar maaş alacaklarını merak ederler. Sadece mesleği yapanlar değil aslında mesleği yapmasalar bile insanların ne kadar kazandıklarını öğrenmek için toplumumuzun insanları çoğu mesleğin ne kadar kazandırdığını, ne maaş ile çalıştıklarını öğrenmek isterler.

Bunlardan hareketle bizler okurlarımıza hemen hemen her meslek grubunun maaş bilgilerini aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ebe yardımcısı maaşları hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

Ebe Yardımcısı Maaşları 2023 Ne Kadar?

EBE YARDIMCISI NE İŞ YAPAR? NASIL EBE YARDIMCISI OLUNUR? EBE YARDIMCISI NEDİR?

Sağlık alanında çalışılan kadrolardan bir tanesi de ebe yardımcılığıdır. Ebe yardımcısı ebe olarak doğumda sorumlu olan doktorun, uzmanın yanında yardımcı personel olarak görev yapan ve doğum sonrası süreçte de görevleri bulunan sağlık personelinin yardımcısı olarak görev yapan sağlık personelidir.

Ebe veya ebe yardımcısı denildiğinde genelde sadece doğum anı anlaşılsa da bu meslek gruplarının görevleri sadece doğum anından ibaret değildir. Ebe yardımcısı nedir daha iyi anlamak için görevlerine bakacak olursak, şu liste karşımıza çıkmaktadır.

  • Doğurganlık sınırları içerisindeki kadınların üreme sağlığı konusunda kayıtlarının tutulmasına yardım etmek
  • Gebelik öncesi dönemde gebeliğe hazırlık eğitim programı ile anne-babalığa ve doğuma hazırlık programlarının uygulanmasına yardım etmek
  • Gebelik izlemleri süreci dâhil olmak üzere kadının muayeneye hazırlığını yapmak
  • Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde gebenin günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olmak
  • Doğum sırasında gebenin doğum ağrısı ve doğum korkusuyla başa çıkmasına yardımcı olmak
  • Doğum sonrası dönemde; anneye bebek bakımı ve emzirme konusunda yardımcı olmak, anne ve bebeğin genel sağlık durumunda fark ettiği değişiklikleri ebeye bildirmek
  • Kadının başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat etmek
  • Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne ve bebek sağlığını korumak ve geliştirmek için hizmet sunduğu gruba bilgi vermek
  • Aile planlaması hizmetlerinde, kadın ve yenidoğana ait tarama programlarının yürütülmesinde ebeye yardım etmek
  • Kullanılan malzemelerin temizliği, dezenfeksiyonu ve uygun şekilde saklanmasına yardım etmek
  • Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev almak
  • Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlamak

Ebe yardımcısı olarak çalışmak isteyen bir bireyin devlette görev yapabilmesi için atama olması halinde öncelikle sağlık meslek liselerinin ilgili bölümünden mezun olmuş olmaları ve KPSS’den yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir. 2015 sonrası ebe yardımcısı kadrolarına sağlık meslek liselerindeki bu bölümlerden alım yapılacağına dair karar verilmiştir fakat atama olması halinde dememizden de anlaşılacağı üzere ebe yardımcısı unvanı ile son yıllarda alım yapılmamaktadır. Özel sektörde ebe yardımcısı olmak isteyen bir bireyin de yine bu tip veya benzer bir mezuniyet sahibi olması ve özel sektör için açılan ilanlara başvuru yaparak işe kabul edilmeyi beklemesi gerekmektedir.

Ebe yardımcılığı hakkında yazdığımız daha kapsamlı yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 

ebe yardimcisi ne is yapar

EBE YARDIMCISI MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR OLDU?

Her ne kadar kamuya alım olmasa da ebe yardımcıları sağlık teknisyeni statüsünde görev almaktadırlar ve devletteki sağlık teknisyeni maaşları genel haliyle şu şekildedir.

Yeni başlayan Sağlık Teknisyeni: 9.250-11.500 TL

Sağlık teknisyenlerinin listede gösterilen maaşları net maaşlarıdır. Aralık olarak verilmesinin nedeni ise bağlı bulunan kuruma göre değişebilecek ek ödenekler, aile yardımı, diğer destekler gibi ek gelir kalemlerinin bulunma durumudur. Buna ek olarak teknisyen maaşları bazı platformlarda daha yüksek gösterilmektedir. Bunun nedeni ise genellikle brüt maaşın dile getiriliyor olmasıdır. Brüt maaş bir kişinin ana geliridir fakat o gelir üzerinden gelir vergisi, sağlık sigortası ve emeklilik keseneği gibi kesintiler olur ve kalan rakam kişinin net maaşıdır. Bu kesintiler teknisyenler için 1000 ila 1300 TL arasında değişmektedir.

Ayrıca bazı sağlık alanında çalışılan unvanlar için devlet dışarıdan, taşeron firmalardan personel de temin edebilmektedir. Bu şekilde ebe yardımcısı olarak görev yapılması halinde asgari ücret veya biraz üzerinde yani 9.000 TL maaş ile çalışabileceği söylenebilir.

Temmuz ayında ocak ayındaki benzer bir zam alınması halinde de yeni başlayan bir ebe yardımcısının maaşı 9.400-10.600 TL bandına yükselecek gibi dursa da gelir vergisi dilimi değişeceği için yazdığımız rakamdan biraz daha aşağıda net ele geçen maaş olacaktır.

ÖZEL SEKTÖR İÇİNDE EBE YARDIMCISI MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Özel sektörde ise ebe yardımcıları çoğu meslek grubunda olduğu gibi, özellikle sağlık çalışanlarının çoğunda olduğu gibi 8506 TL olan asgari ücret ile veya biraz üzerinde bir maaş ile çalışmaya başlayacaklardır. Yıllar geçip tecrübe sahibi olundukça bu maaş biraz daha iyileşebilmektedir.

Ebe Maaşları Ne Kadar?

Ebe Yardımcılığı kaç yıllık?

Sağlık Bilimleri Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.