kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Eczane Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Eczane teknikeri ne iş yapar, eczane teknikeri görevleri nelerdir, eczane teknikeri çalışma şartları ve saatleri nasıldır, eczane teknikeri olmak için ne mezunu olmak gerekir, eczane teknikeri maaşları ne kadardır, eczane teknikeri maaşı özel sektörde ne kadar olmuştur gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Meslek seçimlerinde sıkça tercih edilen meslek gruplarından biri de eczane teknikerliğidir. Peki eczane teknikeri maaşları ne kadar ve nasıl eczane teknikeri olunur gelin birlikte bakalım…

Biz tercihiniyap ailesi olarak kariyer planlamanızda sizlere yardımcı olması amacıyla bir meslek grubunun hangi işleri yaptığını, çalışma şartlarının nasıl olduğunu, o mesleğe nasıl girilebildiğini ve o mesleğin maaşlarını anlatmaya çalıştığımız yazı dizilerimize devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere eczane teknikeri görevleri, çalışma şartları ve maaş bilgisi gibi konuların hakkında yol gösterici olmaya çalışacağız.

Eczane Teknikeri Kimdir ve Maaşları Ne Kadar?

ECZANE TEKNİKERİ NEDİR? ECZANE TEKNİKERLİĞİ YAPAN BİREYLERİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Eczane teknikerliği meslek olarak diğer sağlık teknikerliklerinde olduğu gibi görevli olan, doktor, diş hekimi, eczacı gibi unvandaki sağlık görevlilerinin yanında destek personeli, yardımcı, sağlık teknikeri olarak görev almaktadır. Eczane teknikeri adında da anlaşılacağı üzere eczacı unvanına sahip kişilerin yanında yardımcı personel görevinde bulunmaktadır. Genel olarak eczane teknikeri görevlerini sıralamak gerekirse:

Eczanede bulunan ilaç, tıbbi ürün, kozmetik vb. sağlıkla ilgili ürünlerin temini, saklanması ve sunulmasında görev almak.

Eczanede bulunan cihaz ve türlü ekipmanın bakımı ve kontrollerini yapmak.

Ürünlerin son kullanma tarihleri, stok kontrolleri, eksiklikleri gibi konuları tespit etmek ve kayıtlarını tutmak.

Eczanenin idari ve mali işleriyle ilgili süreçleri eczacı tarafından verilen görev kapsamında takip ve kontrol etmek

gibi görevleri olduğu söylenebilir. Tüm bunlar eczacının sorumluluğu ve denetimi eşliğinde yürütülmektedir. Buna ek olarak sağlık meslek mensuplarının görev ve yetkilerini içeren yönetmeliğe ulaşmak için:

► SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ GÖREV VE YETKİLERİNİ İÇEREN YÖNETMELİK

NASIL ECZANE TEKNİKERİ OLUNABİLİR?

Bu durumu açıklamadan önce tüm teknikerlik yazılarımızda olduğu gibi teknisyen ve tekniker kavramlarının eğitim alanındaki farklılığını belirterek başlayalım. Teknisyen unvanı ile çalışmak isteyen veya çalışabilecek bir birey ortaöğretimden mezun olmuş olmalılardır. Teknikerlikte ise bu unvanı almak isteyen bireylerin üniversitelerin iki yıllık önlisans programlarını bitirmiş olmak şartı aranmaktadır. Her teknisyenlik veya teknikerlik için kendine özgü bölüm şartı aranmaktadır ve eczane teknikeri olabilmek için de aşağıdaki 2 yıllık önlisans programlarından birinden mezun olmak gerekmektedir.

  • Eczane Hizmetleri
  • Eczane Teknikerliği

Özetlemek gerekirse eczane teknikeri unvanını alabilmeniz için 2 yıllık bölümler olan eczane hizmetleri veya eczane teknikerliği bölümlerinden birinin mezunu olmanız gerekmektedir.

ECZANE TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR? ECZANE TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR?

Eczane teknikeri çalışma şartları değerlendirildiğinde diğer sağlık teknikerliklerine kıyasla biraz daha rahat oldukları söylenebilir. Fakat yine de bu işte çalışanların da aşırı rahat bir meslek yaptıklarını söylemek doğru olmaz.

Çalışma ortamları olarak neredeyse tamamen kapalı bir mekanda zaman geçirdiklerini söyleyebiliriz. Hastaların yükü binen bir alanda çalışmasalar da yine de hastalarla iletişim halinde olunması da diğer tüm sağlık teknikerliklerinde olduğu gibi bu mesleği de zorlayıcı kılabilmektedir.

Bunlar dışında çalışma şartları olarak bağlı bulunulan kurumun, kuruluşun içinde yer alan çalışma arkadaşlarının, iletişime geçilen hastaların durumları da mesleği zor veya kolay kılabilmektedir. Sürekli kapalı bir mekanda iletişime geçeceğiniz insanlar bunlar olduğu için çalışma şartlarının durumunu en çok belirleyen faktör bu olabilmektedir.

Gelelim çalışma saatlerine, kamuya bağlı bir kuruluşta çalışan bir bireyin standart mesai saati haftalık 40 saattir fakat sağlık alanında neredeyse hiçbir teknikerlik bununla sınırlı kalmamaktadır. Ek mesailer ve nöbetlerle çalışma saatleri bu rakamın üzerine rahatlıkla ve bazen de fazlasıyla çıkabilmektedir.

Burayı özetlemek gerekirse çalışma şartları ne çok kolay ne de çok zordur, eczane teknikeri görevlerine bağlı olarak işin genel yapısı ve çalışma şartlarının, ortamının nasıl olacağına dair fikir edinmek mümkündür. Çalışma saatleri de dediğimiz gibi normalde haftalık 40 saat olması gerekse de bu değişkenlik gösterebilmektedir, bu konuda net saat vermek mümkün değildir çünkü bağlı olunan kuruluşun çalışma saatleri, nöbetçilik durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Siz bu yazdıklarımızı ortalama değerler olarak kabul edin ve buna göre durumu değerlendirin. (Çalışma saatleri hakkında bir not düşmek gerekirse ortalama 60 saat çalıştıklarını bilmeniz sizin için faydalı olacaktır.)

Eczane Teknikerliği

ECZANE TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Geldik hem ana başlığımızla ilgili olan hem de meslek adaylarının aklına en fazla takılan soruya, eczane teknikeri maaşları ne kadar? Bu soruya cevap vermeden önce her sağlık teknikeri yazısında olduğu üzere topluca tekniker maaşları listesini vermek uygun olacaktır.

Ocak zammı ile birlikte kamuda çalışan tekniker maaşları ek mesailer, döner sermaye ve diğer gelirlerle birlikte aşağı yukarı bu rakamlara denk gelmektedir. Aşağı yukarı diyoruz çünkü bu rakamlar bağlı bulunan kuruma, hastaneye, sağlık kuruluşuna bağlı olarak 100-300 TL farklılık gösterebilmektedir, bu sebeple bu rakamları da ortalama olarak almanız iyi olacaktır.

Eczane teknikeri maaşlarına gelecek olursak tabloya yakın rakamlardan bahsedebiliriz. Yeni başlayacak olan bir eczane teknikeri maaşı kamuda 14.200-15.100 bin TL dolaylarındadır. Buna paralel olarak kamuda eczane teknikerliğine girmeyi düşünen adaylar için:

► ECZANE TEKNİKERİ KPSS  ATAMA TABAN PUANLARI

ECZANE TEKNİKERİ MAAŞI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR?

Özel sektör konusuna döndüğümüzde işlerin pek de iç açıcı olmadığını söyleyebiliriz. Özel sektör yapısı gereği zaten en düşük miktarda maaş vermeye yöneliktir bu yüzden de eczane teknikerleri de aynı sorunla karşı karşıyadırlar. Özellikle bu konuda zaman zaman haberlere de konu olan meslek grubunun haftalık çalışma saatleri ile maaşlarının dengesizliğinden dert yanılmaktadır. Genel olarak asgari ücret ve yakınlarında bir ücretle haftada 60 saate yakın çalışıldığı gerçeği bulunmaktadır.

Ortalama olarak bahsetmek gerekirse eczane teknikeri maaşı özel sektörde 14.400-15 bin TL dolaylarındadır. Bu rakam yine ortalama bir rakamdır ve yeni başlayan tekniker için verilen ücret aralığıdır. Bağlı çalışacağınız kurum ve kuruluşlar içinde bundan daha yüksek miktarda ücret veren, vermeye çalışan yapılar da olabilmektedir ama ortalama baktığımızda kamu ile kıyaslarsak durumun pek de iç açıcı olmadığını söyleyebiliriz.

ECZANE TEKNİKERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR, ECZANE TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Genel bir tablo çizecek olursak bir eczane teknikeri; sabırlı, dikkatli, titiz, sorumluluk sahibi, iyi iletişim kurabilen, hesap kitap işlerinden anlayan, kimya ve biyoloji alanında bilgi sahibi bir yapıda olmalıdır. Bunlar en genel haliyle söylenebilecek özelliklerdir fakat özellikle şuraya dikkat edilmelidir ki insan sağlığı alanında çalışan bir birey olarak eczane teknikeri insana değer vermelidir. Ülkemizde ne yazık ki meslek-para kazanma ilişkisi noktasında insanlar yaptıkları işin önemini yeterince fark edemeyebiliyor. Biz bütün sağlık teknikerliklerinde belirttiğimiz gibi burada da bir kez daha belirtiyoruz ki insan sağlığı alanında çalışan bireylerin normal bir işte çalışan bireylere göre biraz daha dikkatli, biraz daha insana önem veren, insan iletişiminde becerikli bir yapıda olması gerekmektedir.

Eczane Teknikeri kime denir?

Eczacı teknisyeni; eczacılık yapabilen fakat eczane açmaya yetkisi bulunmayan kişilere verilen mesleki unvandır.

Yorumlar

  1. ferhat Avatar ferhat dedi ki:

    2 yıllık eczacılık teknikerliği okuduktan sonra DGS ile 2 yıl uzatınca eczacılık okumuş sayılıyor muyuz