kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Elektrik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Elektrik mühendisi maaşları ne kadar? Elektrik mühendisi net ve brüt maaşlar ne kadar? Özel sektör ve kamuda elektrik mühendisi maaşları kaç TL?

A+
A-

En çok tercih edilen meslek gruplarından olan elektrik mühendisliği hakkında aklınıza takılabilecek pek çok soruyu sizler için cevapladık. Elektrik mühendisi maaşları ne kadar, ne iş yapar, nasıl olunur, görevleri nelerdir gibi…

Türkiye’de var olan bir klişeye göre kadının yaşı adamın maaşı sorulmaz. Tabi ki bu genel görgü kuralları gereği erkek kadın fark etmeksizin hiç kimsenin maaşı sorulmaz, sorulmamalı olarak algılanmalı. Yine de toplumumuzdaki insanların bu konulardaki merakı, hangi iş kolunun ne kadar maaş aldığı bilgisine sahip olma arzusu oldukça fazla. Özellikle internetin her bireye ulaşması ile bu bilgileri de internetten bulmak oldukça kolay.

Tabi ki sırf bu merak duygusu değil aynı zamanda bir mesleğe yeni başlayacak bir meslek adayı veya bir mesleği yapmayı düşünen bir birey de o mesleğin ne kadar kazandırdığını bilmek, öğrenmek istiyor. Bunlardan hareketle bizde okurlarımıza farklı meslek mensuplarının maaş bilgilerini derlemeye çalışıyoruz. İçeriğimizde elektrik mühendisi maaşlarının ne kadar olduğuna dair bilgiler paylaşmaya çalıştık.

Elektrik Elektronik Mühendisi

ELEKTRİK MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? NASIL OLUNUR? ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

Bu başlıktaki bilgileri daha kapsamlı derlediğimiz içeriğimize dair linki yazının ilerleyen bölümünde bulabilirsiniz fakat maaş bilgisini vermeden önce elektrik mühendisi nedir hakkında da bir şeyler yazacak olursak; elektrik mühendisliği genel olarak enerji, güç mühendisliği olarak görülmektedir. Bu mesleği icra edenler elektrik enerjisinin üretilmesi, iletimi, dağıtımı ve yüksek güçlü cihazların tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar, araştırmalar ve projeler yürütmektedir. Elektrik mühendisinin yaptığı işleri görevlerine kabaca bakarak sıralayacak olursak bu görevler karşımıza çıkmaktadır:

  • Elektrik enerjisinin uygun maliyetler ile üretilmesini ve dağıtılmasını sağlayacak ekipmanların kurulumunda görev almak
  • Elektrik üretiminde var olan her türlü santralin çalışmasında ve bakımında görev almak
  • Elektriğin üretiminden tüketildiği ana kadar geçen her evrede gerçekleşen her şeyin hesabını ve planlamasını yapmak
  • Elektrik üretiminin maliyetini düşürmeye çalışmak ve sorunsuz gerçekleşmesini sağlamak için projeler üretmek
  • Çalışılan kurum ve kuruluşun istekleri, talepleri doğrultusunda proje hazırlamak ve bu projelerin yürütüm ve denetim sürecinde rol almak
  • Altında çalışan birimlerin denetiminden organize edilmesine kadar tüm yönetim görevlerini yerine getirmek

Elektrik mühendisi olmak isteyen bir adayın ilgili bölümden mezun olma şartı aranmaktadır. Elektrik mühendisi olabilmek için elektrik mühendisliği veya benzeri bir bölümden mezun olmak gerekmektedir. Bu mezuniyet sonrasında aday özel sektörde çalışacak ise özel sektörde bulunan ve kendi alanında hizmet veren şirketlere başvuru yaparak mesleğe girmeye çalışabilir. Kamuda elektrik mühendisi olmak için ise adayın KPSS’ye girerek yeterli puan elde etmesi gerekmektedir.

 

elektrik muhendisi ne is yapar 1

ELEKTRİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR?

Maaş denildiğinde genel olarak ülkemizde ay sonunda ele geçen ücret algılanmaktadır. Bu tabi ki anlaşılabilir bir tutumdur fakat burada bilinmesi gereken bu maaşın net maaş olarak adlandırılması gerektiğidir. Peki bu maaşa net maaş dediğimizde brüt maaş olarak ne algılanmalıdır? Brüt maaş kamuda veya özelde fark etmeksizin çalışanın asıl geliridir fakat devlet veya işveren bu maaştan gelir vergisi, SGK kesintisi yaparak ilgili kurumlara ödediği için ay sonunda bu asli gelirden daha düşük bir miktar ele geçmektedir. Bu yüzden de bir çok yerde şu mesleğin maaşı şu kadar dendiğinde elimize o kadar geçmiyor maaşımız o kadar yüksek değil diye söylenmeler olmaktadır.

Kamudaki mühendislerine dair aldıkları maaşları şöyle bir tablo ile göstermek gerekirse:

Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 16500-20750 Türk Lirası

Devlette mühendislerin eline net maaş olarak ortalamada bu rakamlar geçmektedir. Elektrik mühendisi de kamuda mühendis statüsünde görev yaptığı için buradaki tablodakine benzer net maaş almaktadırlar. Tabi ki buradaki rakamları aralık olarak vermemizin nedeni kuruluştan kuruluşa bazı farklı kaynakların bulunabildiği, bekar ve evli arasındaki AGİ farkı, çocuk yardımı gibi küçük farklılıkların var olabilmesidir. Bu bahsettiğimiz değişkenlerden dolayı tablodaki rakamlarda bile 100-200 TL aşağı veya yukarı yönlü oynama olabilmektedir fakat yeni başlayan elektrik mühendisi maaşı ortalama olarak 16600-16700 TL bandındadır diyebiliriz.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi GSS, emekli keseneği, gelir vergisi kesintisi gibi kesintilere de yaklaşık aylık 1000-1500 TL civarında bir miktar gitmektedir. Brüt maaşların da 7500-7800 TL civarında olduğunu söyleyebiliriz.

Temmuz zammı eğer ocak zammı veya civarında gelirse temmuz zamlı elektrik mühendisi maaşı da 6700-6800 TL olacaktır. Fakat vergi diliminde gerçekleşecek farklılık nedeni ile maaşa yansıyan noktasında net ele geçen para da bu rakamın 100-200 TL altında kalabilecektir.

ÖZEL SEKTÖR ELEKTRİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR?

Özel sektörde çalışmaya başlayacak çoğu meslek grubu gibi elektrik mühendisleri de çoğunlukla asgari ücret tutarında bir rakam alarak çalışmaya başlayacaklardır. Asgari ücreti son zamlar ile birlikte 8506TL’ye yükseldiğinden dolayı başlangıç seviyesinde bir elektrik mühendisinin bu civarlarda maaş alacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Tabi ki deneyim sahibi bir mühendis olarak veya çalışma olanakları açısından daha iyi bir yerde işe başlama şansı olan elektrik mühendisleri 9500 TL dolaylarında duruma göre daha fazla maaş alabilmektedirler.

Elektrik Mühendisi Ne İş Yapar?

Elektrik mühendisi olmak için kaç yıl okunmalı?

Elektrik Mühendisliği bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.