kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Evde Bakım Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar?

Evde bakım teknikerliği nedir, nasıl evde bakım teknikeri olunur, evde bakım teknikeri maaşları 2023 yılında ne durumda, evde bakım teknikeri görevleri nelerdir, çalışma şartları nasıldır ve çalışma saatleri ne kadardır, evde bakım teknikeri maaşı 2023 yılında özel sektörde hangi miktarlardadır gibi soruların cevaplarını sizin için derlemeye çalıştık.

A+
A-

Kariyer planlama, bilgi aktarma, eğitim-öğretim konusunda rehberlik yapma gibi amaçlar için hizmet veren Tercihini Yap sitesi olarak bu konularda bilgilendirici ve merak giderici içerikler üretmeye çabalıyoruz. Maaşları kaleme aldığımız yazılarımıza evde bakım teknikeri maaşlarına değinerek devam ediyoruz. Bu yazımızda evde bakım teknikeri maaşlarına, görevlerine, çalışma şartlarına, çalışma saatlerine ve bunlar gibi bilgilere değinmeye çalıştık.

Evde Bakım Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

EVDE BAKIM TEKNİKERİ NEDİR, GÖREVLERİ NELERDİR? NASIL EVDE BAKIM TEKNİKERİ OLUNUR?

Evde bakım teknikeri diğer tüm sağlık alanında çalışan teknikerler gibi uzmanların belirlediği alanda destek veren, yardımcı personel görevinde çalışan, işlerin takibini yapan ve bu tip görevleri olan bir teknikerlik modelidir. Evde hasta bakım teknikeri diğer pek çok teknikerden biraz daha farklı olarak hastalar üzerinde bir parça daha fazla etkisi olan bir meslek grubudur.

Evde hasta bakım teknikeri olarak da adlandırılan mesleği daha iyi tanımak için görevlerinden bahsetmek yerinde olacaktır. Evde bakım teknikeri görevleri en genel haliyle şunlardır:

Yaşlı bireylerin ve evde bakım gerektiren hastaların fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan gereksinimlerini değerlendirmek ve günlük yaşam aktivitelerinin aktif kalmasını sağlamak, sosyal aktivitelere katılımını sağlamak.

Diyetisyen tarafından belirlenen beslenme programını uygulamak ve bunu uygun değerlendirmeleri yapmak.

Sağlık ekibinin belirlediği tıbbi bakımları takip etmek ve bunları uygulayarak ortaya çıkabilecek kötü durumları ilgili sağlık meslek mensubuna iletmek.

Ağız ve diş veya yatağa bağımlı olan hastalarda diğer kişisel bakım ve temizlik uygulamalarına destek olmak.

Sosyal hizmetlere ulaşımı sağlamak ve bakım veren ya da bakım yapan aile bireylerine destek vermek.

Burada bahsettiğimiz görevler evde bakım teknikerinin en temel görevleridir. Daha fazla sağlık meslek mensubunun görevleri için veya daha detaylı olarak evde hasta bakım teknikeri görevlerini incelemek için aşağıdaki linkten sağlık meslek mensuplarının görev ve yetkilerine ilişkin yönetmeliğe ulaşabilirsiniz.

► SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ GÖREV VE YETKİLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

Peki nasıl evde bakım teknikeri olunur? Buna cevap vermeden önce tekniker ve teknisyen kavram karmaşasını önlemek amacıyla ikisi arasındaki öğretim anlamındaki farka değinmekte fayda görüyoruz. Teknisyen unvanına sahip olarak çalışmak isteyen bireylerin ortaöğretim kurumundan mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Tekniker olarak görev yapmak isteyen bireylerin ise 2 yıllık eğitim veren bir önlisans programını bitirmiş olmaları gerekmektedir fakat her ortaöğretim bölümü veya 2 yıllık bölüm mezunu olmak özel bir teknisyenliği veya teknikerliği yapmaya yetmemektedir. Evde hasta bakım teknikeri olarak görev yapmak için şu bölüm mezunu olmak gerekmektedir.

  • Evde Hasta Bakımı

Yani evde bakım teknikeri olmak isteyen bir birey 2 yıllık evde hasta bakımı bölümünü bitirmiş olmalı ve devlete girmeyi düşünüyorsa KPSS’den yeterli puanı almalı veya özel sektörde bu alandaki işlere başvuru yapmalıdır.

EVDE BAKIM TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 MİKTARLARI NE KADAR?

Evde bakım teknikeri olmak isteyen veya başka bir işe girmeyi düşünen adayların çoğunun ilk aklında canlanan sorulardan bir tanesi budur. Bu soruya cevap vermeden önce biz size genel olarak tekniker maaşlarının 2023 yılında ne kadar olduğunu belirten bir liste vermek istiyoruz.

Yeni Başlayan13600-13850 Türk Lirası
5 Yıllık13.650-13900 Türk Lirası
10 Yıllık13.700-13950 Türk Lirası
15 Yıllık14000-14200 Türk Lirası
20 Yıllık14200-14400 Türk Lirası
25 Yıllık14250-14450 Türk Lirası
30 Yıllık14300-14600 Türk Lirası

Burada belirttiğimiz rakamları neredeyse her yazımızda belirttiğimiz gibi ortalama olarak almanızı rica ediyoruz. Buradaki rakamlar bir teknikerin ek mesailer, diğer ödemeler ve döner sermaye eklenerek aldığı rakamlardır ve bu yüzden de kurumdan kuruma ufak tefek değişiklikler olabilmektedir. Bu değişiklik 100-200 lira dolaylarında olsa da bu tip durumlar ile karşılaşılabilmektedir.

2023 evde bakım teknikeri maaş miktarına gelecek olursak ortalama bir aralıkta ocak zammı ile birlikte 13650-13850 Türk Lirası arasında olduğunu belirtebiliriz. Yine dediğimiz gibi bu sizin nöbetlerinize, ek mesailerinize ve bağlı bulunan kuruluşun döner sermayesine göre ufak tefek farklılıklar gösterebilmektedir. Temmuz 2023 zammı ile birlikte maaşın ne kadar olacağına söylemek gerekirse de eğer Ocak 2023 oranında bir zam yapılırsa evde bakım teknikeri temmuz 2023 maaşlarının da 14000-14200 Lira dolaylarında olacağını söyleyebiliriz. Bunlar ışığında devlette çalışmayı planlayan evde bakım teknikerleri için fikir oluşturması maksadıyla 2022/5 atama taban puanlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

► EVDE BAKIM TEKNİKERİ KPSS 2022/5 ATAMA TABAN PUANLARI

EVDE BAKIM TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR? EVDE HASTA BAKIM TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR?

Evde bakım teknikerinin çalışma şartları bir takım sağlık teknikerine göre kolay bir takım sağlık teknikerine göre ise oldukça zordur. Bir hastanın hele ki yaşlı veya bakıma muhtaç bir hastanın bakımı ile uğraşmanın ne kadar zor bir iş olduğunu tahmin etmek güç değildir.

Evde bakım teknikerleri gerek hastanede gerekse evlerde bakım yapabilmektedir ve bu da çalışma ortamlarının duruma göre değişiklik gösterebildiğine işarettir. Bunun dışında genellikle hasta ile iletişim halindedir ve uzmanların, doktorların belirttiği direktifleri yerine getirmesi hasebiyle onlarla da iletişim kurar ve onlardan direktif alır. Hastanın yakınları ile de sık sık iletişim kurması gerekmektedir.

Çalışma şartlarının daha zor veya kolay olması ilgilenilen hastanın ihtiyaç duyduğu bakıma göre değişiklik gösterdiği gibi amirlerin veya hasta yakınlarının tavır ve tutumlarına göre de değişiklik gösterebilmektedir. Çalışma şartlarına göre meslek durumunun yorucu, yıpratıcı ve zorlayıcı olduğunun altını çizmekte fayda var.

Çalışma saatlerine geldiğimizde ise normal şartlar altında kamuda görev yapan bir personelin haftalık çalışma saati 40 saate denk gelmektedir fakat sağlık alanında bu mesailer ve nöbetler ile daha yüksek olmaktadır. Evde hasta bakımı teknikeri ise bu konuda iyice farklı bir durumdadır çünkü yeri geldiğinde 24 saatlik bakıma ihtiyaç duyulan hastalar ile ilgilenilmektedir. Çalışma saatleri ve nöbetler hakkındaki durum çalışılacak kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir fakat özellikle bu alanda kesin şu kadar çalışma saati olur demek oldukça zordur.

Burada bahsettiklerimiz de yine maaşlarda olduğu gibi ortalama durumlardır ve kamuya özel durumlardır. Özel sektörde yine çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebildiği gibi daha zor şartlar ile karşılaşılabilmektedir.

EVDE BAKIM TEKNİKERİ MAAŞI 2023 YILINDA ÖZEL SEKTÖRDE NE KADARDIR?

Özel sektör konusu oldukça can sıkıcı bir konudur çünkü özel sektörde çalışacağınız kurumlar, kuruluşlar maksimum kar amacı güdebilmektedir ve bu yüzden de en asgari düzeyde maaş vermek istemektedirler. Bu şartlar altında evde bakım teknikeri maaşlarının özel sektörde devlettekinden daha az olabildiğini tahmin etmek zor olmayacaktır.

Bağlı bulunan kuruma, kuruluşa, bakım evine, özel hastaneye veya evde bakım ihtiyacı olan bireylere göre değişiklik gösterse de özel sektörde ortalama olarak evde bakım teknikerleri 9300-9600 Lira dolaylarında maaş almaktadırlar. Bu rakam da yine size fikir vermesi amacıyla ortalama olan bir duruma işaret etmektedir çünkü asgari ücret olan 8506 Lira miktarını veren yapılar bulunduğu gibi 9000-9500 Lira dolaylarında ücret veren yapılarda bulunmaktadır.

EVDE BAKIM TEKNİKERİ NASIL OLMALI? EVDE HASTA BAKIM TEKNİKERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Evde bakım teknikeri olmayı düşünen veya evde hasta bakımı teknikeri olarak görev yapan bireylerde aranacak, aranan özellikleri kabaca sıralarsak: Anlayışlı, güler yüzlü, kendini sağlık alanının pek çok konusunda yetiştirmiş, sabırlı, titiz, iletişimi kuvvetli, acil durumlarda soğukkanlı davranabilen özellikler ortaya çıkmaktadır.

Bunlara ek olarak özellikle akıllardan çıkmaması gereken bir şey varsa kişinin sağlık alanında hizmet verdiği ve insan, canlı sağlığı ile ilgili bir iş yaptığıdır. Bu yüzden insana değer veren, insanlarla iletişimi güçlü, anlayışlı ve kibar, sabırlı bir yapıda olmak bu meslek veya sağlık alanındaki diğer pek çok meslekte gereklidir diye düşünüyoruz. Lütfen bu mesleği, meslekleri yapacaksanız bu konularda özenli ve dikkatli olmaya çalışın ki hem siz işinizi severek yapabilin hem de insanlar sizi sevebilsin.

Kariyer planlamanız ile ilgili bir konuda danışmak, bu ve benzeri konularda merak ettiklerinizi sormak ve paylaşımlarda bulunmak için sosyal bir platform olan tercihiniyap.net adresini ziyaret edebilirsiniz.

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Evde Bakım Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

Tekniker bir meslek mi?

Tekniker ise meslek yüksekokulu mezunlarının kazandığı bir unvandır. Teknisyen olabilmek için ticaret, tekstil, seramik, teknik ya da endüstri meslek liselerini bitirmek gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.