kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Fizik Tedavi Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar?

Fizik tedavi teknikeri maaşı 2023 yılında ne kadar, fizik tedavi teknikeri görevleri nelerdir, fizik tedavi teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır, kimler, nasıl fizyoterapi teknikeri olabilir, fizyoterapi teknikeri maaşları özel sektörde 2023 yılında ne kadara denk gelmektedir gibi aklınıza takılabilecek sorulara cevaplar aradığımız yazımıza göz atabilirsiniz.

A+
A-

Kariyer planlamanızı kolayca yapabilmeniz, meslekler veya üniversite bölümleri hakkında bilgi alabilmeniz, sınav sistemlerine dair meraklarınızı giderebileceğiniz yazılar hazırlayarak sizlere hizmet sunmaya çalışan Tercihini Yap websitesinde bugün sizlere fizik tedavi teknikeri veya diğer adıyla fizyoterapi teknikeri maaşları, çalışma şartları, görevleri konularında bilgi vermeye çalışacağız.

Fizik Tedavi Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

FİZYOTERAPİ TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR? FİZİK TEDAVİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR? KİMLER FİZİK TEDAVİ TEKNİKERİ OLABİLİR?

Sağlık teknikerliği grubunda yer alan her meslek bir uzman doktorun, eczacının, diş hekiminin yanında destek personel olarak görev almaktadır. Buradan yola çıkarak söylemek gerekirse fizik tedavi teknikeri de fizik tedavi uzmanının veya fizyoterapistin yanında yardımcı sağlık personeli olarak görev yapmaktadır.

Fizik tedavi teknikeri veya fizyoterapi teknikeri olarak adlandırılan meslek grubunu daha iyi anlamak ve tanımlayabilmek adına en genel görevlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Uzman doktorun gözetiminde fizik tedavi veya benzer egzersizlerin uygulanmasına yardımcı olmak.
  • Fizyoterapi sırasında oluşabilecek aksilikleri not almak ve bu aksilikler oluşmasın diye gerekli tedbirleri almak.
  • Sağlık geliştirme programlarına katılmak.
  • Hastaların bu süreçte yanında olarak onlara destek olmak ve gelişimlerine katkı sağlamak.
  • Hastalık sürecinde ve tedavi bitiminde gerekli kayıtları tutmak ve uzman ile paylaşmak.

Fizik tedavi teknikerinin en genel görevleri bunlardır. Bunlara ek olarak sağlık meslek mensuplarına ait yönetmelik içinde yer alan görev ve yetkilere göz atmak ve başka sağlık meslek mensuplarının da görev ve yetkilerini incelemek için aşağıda linkini bıraktığımız dosyaya göz atabilirsiniz.

► SAĞLIK MESLEK MENSUPLARINA AİT YÖNETMELİK

Gelelim şimdi diğer bir soruya, nasıl fizik tedavi teknikeri olunur, kimler fizyoterapi teknikeri olabilir. Bu soruyu açıklığa kavuşturmadan önce başka bir konuyu açıklığa kavuşturmanın faydalı olacağını düşünüyoruz. Genellikle birbirine karıştırılan iki kavramı netleştirmek adına teknisyen ve tekniker arasında eğitim ve öğretim açısından nasıl bir fark vardır buna değinmek istiyoruz.

Teknisyen olarak görev almak isteyen bir kişinin ortaöğretim kurumlarının ilgili olanından mezun olması gerekmektedir. Teknikerlikte ise bu durumdan farklı olarak 2 yıllık önlisans programı mezunu olunması gerekmektedir. İlgili olandan mezun olma durumuna gelecek olursak herhangi bir konuda tekniker veya teknisyen olabilmek için o konuda aranan bölüm mezuniyeti şartını taşımak gerekmektedir. Fizik tedavi teknikeri olabilmek için de aşağıdaki bölümlerden birinin mezunun olmak gerekmektedir.

  • Hidroterapi
  • Fizyoterapi
  • Fizik Tedavi
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bu bölümlerden mezun olmadan fizyoterapi, fizik tedavi teknikeri olunamamaktadır. Nasıl olunur sorusu için ise devlette fizik tedavi teknikeri olmak için KPSS’ye girerek yeterli puanı almış olmak veya özel sektörde bu alanda istihdam yapan kurum ve kuruluşlara başvuru yapmak gerekmektedir fakat özel sektör özelinde şunu da göz önünde bulundurmakta fayda var, kendini az geliştirmiş bireylerin iş bulma olasılığı daha düşük olmaktadır.

FİZİK TEDAVİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NE DURUMDADIR? FİZYOTERAPİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR?

Sağlık alanında çalışmayı düşünen bir kişinin bilmesi gereken şey şudur ki bu alanda çalışma şartları çok da kolay değildir. Yorucu nöbetler, ek mesailer, hastalarla iletişim halinde olmanın psikolojik etkileri bu meslek gruplarının çalışma şartlarını zorlayıcı kılmaktadır.

Fizik tedavi teknikeri çalışma şartlarına gelecek olursak genellikle ayakta, hastalar ve uzmanlar ile iletişim halinde ve egzersize yönelik aletlerle çalışılan bir ortamda çalışıldığını belirtmekte fayda var. Bunun dışında çalışılan yerin diğer bazı sağlık teknikerlikleri ile kıyaslandığında daha sessiz ve görece rahat bir ortam olduğu söylenebilir.

Bu mesleğin yorucu taraflarından bir tanesi fiziksel olarak zorluk çeken hastalar ile haşır neşir olunduğundan dolayı hem ruhen hem de bedenen yıpranma olasılığıdır. Bunun dışında çalışma şartlarının zorluğu, kolaylığı, iyiliği, kötülüğü biraz da çalıştığınız kurum ve kuruluşa veya karşılaşılan hastalara da bağlıdır. Yine de genel itibari ile kısmen yorucu bir meslek olduğunu belirtmekte fayda var.

Çalışma saatlerine gelecek olursak devlette her bir bireyin normal çalışma saati haftalık 40 saattir. Fakat sağlık alanında bu birebir uyuşmamaktadır çünkü hastanelerde ek mesailer ve nöbetler olmaktadır. Bu yüzden çalışma saatlerine dair net bir şey söylemek zordur. Yine de siz haftalık 40 saat üzerine birkaç gün nöbet ve günlük birkaç saat ek mesai olabileceğini ekleyin.

Yazdıklarımız ortalamada çalışma şartları ve ortalama olarak belirlenmiş çalışma saatleridir o yüzden burada yazılanları fikir verici olarak kabul edip ona göre davranırsanız sizin için daha yararlı olacaktır.

2023 FİZYOTERAPİ TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Fizyoterapi teknikeri maaş bilgisini paylaşmadan önce her sağlık teknikerliği yazımızda olduğu gibi bu alanda çalışan teknikerlerin genel bir maaş tablosunu vermeyi uygun buluyoruz.

Yeni Başlayan 13600-13850 Türk Lirası
5 Yıllık 13.650-13900 Türk Lirası
10 Yıllık 13.700-13950 Türk Lirası
15 Yıllık 14000-14200 Türk Lirası
20 Yıllık 14200-14400 Türk Lirası
25 Yıllık 14250-14450 Türk Lirası
30 Yıllık 14300-14600 Türk Lirası

Burada genel olarak sağlık teknikerlerinin maaş tablosunu görüyoruz. Bu tabloda verilen miktarlar hastaneye, döner sermayeye, ek mesailere ve diğer ödemelere bağlı olarak 100-200 Lira aşağı veya yukarı oynayabilmektedir. Aynı şekilde genel olarak ocak zammı ile birlikte 2023 fizik tedavi teknikeri maaşları da 13650-13850 Türk Lirası arasına denk gelmektedir fakat burada da bahsettiğimiz benzer değişiklik olabilmektedir. Temmuz 2023 ayında yapılacak zamlar da ocak zammı benzeri veya yakınlarında olursa Temmuz 2023 fizik tedavi teknikeri maaşları 14000-14200 TL dolaylarında olacaktır. Devlette var olan bu maaşlara paralel olarak devlete girmeyi sağlayacak olan atama puanları içinde en sonra gerçekleşen sağlık ataması olan 2022/5 atamasının puanlarını incelemek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

► FİZİK TEDAVİ TEKNİKERİ KPSS 2022/5 ATAMA TABAN PUANLARI

2023 FİZİK TEDAVİ TEKNİKERİ MAAŞI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR OLDU?

Özel sektörde çalışan bir bireyin aldığı maaş ne yazık ki devletle kıyaslanamayacak kadar düşüktür, arada neredeyse yarı yarıya oranlarında fark olabilmektedir. Buna paralel olarak da yeni başlayacak bir fizik tedavi teknikeri maaşı 2023 yılında özel sektörde 9300-9600 TL dolaylarında olmaktadır. Bu miktarda yine yazıda sık sık dile getirdiğimiz gibi ortalama rakamlardır. Bazı kurumların çalışanlarına asgari ücret olan 8506 TL’yi verdiğini bildiğimiz gibi bazı kurumların da 9000 TL dolaylarında verdiği bilinmektedir. Burada biraz kendi becerileriniz ve şansınız devreye girecektir fakat aşağı yukarı alacağınız maaşın bu civarlarda olacağını söyleyebiliriz.

FİZYOTERAPİ TEKNİKERİ NASIL ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALI? FİZİK TEDAVİ TEKNİKERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Fizik tedavi teknikerinde aranan özelliklere gelecek olursak; biyoloji ve fizik alanında başarılı, bedenen güçlü, senkronize el ve göz becerileri olan, insanlara yardım etmekten hoşlanan ve insanlara karşı sabırlı, hoşgörülü bir yapıda olmaları gerektiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Bunlara ek olarak sağlık alanında çalıştığının bilincinde olunması, insan; canlı sağlığı ile alakalı bir konuda iş yapıldığının bilinmesi ve buna göre davranılması elzemdir. Eğer sabrınız, dayanıklılığınız yoksa ve insanlara karşı sevgi, saygı beslemiyorsanız lütfen bu mesleği yaparak hem kendinize hem de hasta ve doktorlara zulüm etmeyiniz.

* Fizik tedavi teknikeri ve fizyoterapi teknikeri aynı anlamlara geldiği için yazımızda zaman zaman birini zaman zaman diğerini kullandık fakat lütfen bu sizin kafanızda karışıklığa neden olmasın.

Bu meslek veya başka mesleklerle ilgili bilgi edinmek, sorularınızı sormak, kariyer planlamanızda destek almak isterseniz tecrübe sahibi yöneticilerin ve üyelerin bulunduğu forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Sağlık Fizikçisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

Fizik tedavi kaç saat çalışır?

Fizik Tedavi‘nin ortalama seans süresi 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Ancak rehabilitasyon uygulamaları yapılan ortopedik ve nörolojik hastalıklarda daha da uzun sürebilir.

Yorumlar

  1. Şeyma çkmz Avatar Şeyma çkmz dedi ki:

    Ticaret lisesi mezunuyum üniversitede fizik tedavi bölümü için tercih yapabilir miyim acaba