kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Fizikçi Maaşları 2023 Ne Kadar?

Fizikçi Maaşları 2023 Ne Kadar? Fizik Nedir? Ne Demek? Fizikçi Nedir? Ne Demek? Kimdir? Fizikçi Ne İş Yapar? Özel Sektörde Fizikçi Maaşları 2023 Devlette Fizikçi Maaşları 2023 Ne Kadar?

A+
A-

Türkiye’de fen bilimlerine verilen önem ne yazık ki istenilen seviyede değildir. Ülkedeki çoğu insan sözel derslere veya matematiğe odaklanmaktadır. Oysa fen bilimleriyle ilgili dersler, fen bilimleriyle ilgili meslekler son derece önemlidir. Örneğin Türkiye’de hakkında en az bilgiye sahip olunan personellerin başında ‘Fizikçi’ olarak çalışan kişiler gelir. Özellikle devlette yani kamu kurum ve kuruluşlarında binlerce personel bu kadroda istihdam edilmektedir. Fen bilimleriyle ilgilenen, fen bilimleriyle ilgili fakültelerden, Fizik bölümünden mezun olan pek çok kişi de Fizikçi kadrosu ile ilgili sorular sormaktadır. Peki Fizikçi nedir? Kimdir? Ne iş yapar? Fizikçi çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Fizikçi maaşları 2023 ne kadar?

Sağlık Fizikçisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

Fizik Nedir? Ne Demek?

Fizikçiden önce fizik kelimesinin tanımını yapmak gerekir. Fransızca kökenli olan sözcüğün orjinal hali ise ‘physique’ şeklindedir. Tarih boyunca en önemli bilim dallarından biri olmuştur. Günümüzde hayatı, uzayı anlamanın yolu bu bilim dalından geçer. Madde ile enerjiyi araştıran, ikili arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim dalıdır. Deneylerle yapılan çalışmalarla, yapılan ölçümlerle, matematiksel tanımlarla madde ve enerjiyle uğraşan kişiler fizik bilim dalı içerisinde faaliyet gösterir.

Fizikçi Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Fizik bilimiyle ilgilenen, gereken eğitimi aldıktan sonra bu alanda faaliyet gösteren kişilere denir. “Evren, gezegen, uzay, dünya nedir? Nasıl oluşturlar” gibi sorulara cevap arayan personeller kuvveti, çekimi, maddeyi inceler. Devlette, özel sektörde, akademilerde, araştırma kuruluşlarında çalışabilen personeller yaptıkları deneyler, araştırmalar, hesaplamalarla adlarından söz ettirirler.

DİĞER MESLEKLERLE İLGİLİ MAAŞ YAZILARIMIZA GÖZ ATTINIZ MI?

Fizikçi Ne İş Yapar?

Bu mesleği icra eden kişilerle ilgili pek az şey bilindiği için personellerin ne iş yaptığı da merak edilmektedir. Ayrıca Türkiye’de fizik alanında yapılan çalışmalar sınırlı olduğu için bu konuda kamuoyu da yeterince bilinçli değildir. İşte belli başı fizikçi görevleri;

  • Fizikçi bilimsel metotları izleyerek araştırma va çalışmalar yürütür.
  • Deneyler yaparlar ve testler gerçekleştirirler.
  • Malzemelerle ilgili kontrol ve testler gerçekleştirirler. Sahte ve gerçek ayrımı yaparlar.
  • Yaptıkları araştırmalar, yazdıkları makalelerle bilimsel gelişmelere öncülük ederler.

Fizikçi Maaşları 2023 Ne Kadar?

Devlette fizikçi olarak istihdam edilen personeller teknik hizmet sınıfı içerisinde faaliyet gösterirler. Özel hizmet tazminatından faydalanabilen bu kişiler haklarının artması için ek 3600 göstergenin çıkmasını istemektedir. Ayrıca personellerle ilgili en çok merak edilen konu ise aylık kazançlarıyla ilgilidir. Personellerin kazançları ise birden farklı unsura göre değişebilir. Evli olup olmadıkları, çocuk sahibi olup olmadıkları, sigorta ve BES kesintisi, derece ve kıdem, hizmet yılı, ek tazminat, vergi dilimi gibi konulara bağlı olarak fizikçi maaşlarında farklılıklar görülebilir. Ayrıca toplu sözleşme kapsamında her yıl Ocak ve Temmuz aylarında maaş zammı ve enflasyon farkı da ücretlere yansıtılmaktadır. Tüm bu unsurlar göz önüne alındığında fizikçi maaşı 2023 ortalama 25 bin TL seviyesindedir. Temmuz 2023‘de uygulanacak toplu sözleşme zammı da göz önünde bulundurulduğunda personellerin maaşları şu şekilde olacaktır;

Mesleğe yeni başlayan fizikçi maaşı 2023 24 bin 850 TL civarındadır.

Özel Sektörde Fizikçi Maaşları 2023

Özel sektörde, akademide, araştırma kuruluşlarında çalışan fizikçilerin belirli bir kazançlarından söz edilemez. Yürütülen proje, yapılan çalışmalar, bağlı kuruluşlar doğrultusunda aylık veya yıllık kazançlar değişebilir. Örneğin önemli projeler yürüten fizikçiler 2023 yılında aylık 10 bin dolar civarında kazanç elde edebilirler. Uluslararası çalışmalar yürüten personeller daha yüksek kazanç elde ederken yurt içinde faaliyet yürüten personeller ise 15-20 bin TL arasında ücret almaktadır.

DİĞER MESLEKLERLE İLGİLİ MAAŞ YAZILARIMIZA GÖZ ATTINIZ MI?

Astrofizikçi Maaşları Ne Kadar?

Fizikçi iş bulabilir mi?

Fizikçiler tercihlerine göre kamu veya özel sektörlerde kendilerine yer bulabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.