kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gümrük Muayene Memuru Maaşları Ne Kadar Olmuştur?

Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatı içerisinde çalışan gümrük muayene memurları ne kadar maaş alacaktır? Gümrük muayene memurları nerelerde ve hangi şartlarda çalışmaktadır? Muayene memurları kariyer olanakları nasıldır? İşte ek gelirleriyle birlikte gümrük muayene maaşları…

A+
A-

Gümrük muayene memuru maaşları ne kadar olmuştur, gümrük muayene memuru kimdir, hangi koşullarda çalışmaktadır gibi birçok merak edilen soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Gümrük teşkilatı bünyesinde nitelik itibariyle en önemli işlemleri yapan gümrük muayene memurları nerelerde çalışmaktadır? Gümrük muayene memurları ne kadar maaş alacaktır? Muayene memuru maaşlarının yanında mesai, yolluk ve EK5000 gibi ek gelirleriyle birlikte aylık ne kadar para kazanmaktadır?

Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatı içerisinde bulunan gümrük müdürlükleri içerisinde görev yapan muayene memurlarının  maaşları ne kadar olmuştur? Bakanlık taşra teşkilatı içerisinde en kritik ve en önemli görevi yerine getiren; eşya ve belgelerin kontrolü, vergilerin tahakkuk ettirilmesi konularında uzman haline gelen muayene memurları ne kadar maaş almaktadır? Gümrüklerde komuta akademisi olarak bilinen muayene memurları aylık ne kadar maaş, mesai, yolluk ve diğer ek gelir almaktadır?

Gümrük Memur Maaşları 2023

Gümrük Muayene Memuru Kimdir?

Ticaret Bakanlığının taşra teşkilatı içerisinde bulunan gümrük müdürlüklerinde çalışan muayene memurları, eşya doktoru olarak tarif edilecek bir mesleği icra etmektedir. İthalat ve ihracat mallarının fiziki olarak kontrol edilmesinden, bu eşyalara ait resmi belgelerin kontrol edilmesine; gümrük vergilerinin tahakkuk ettirilmesinden, gümrük işlerinde yapılan hatalardan kaynaklı idari para cezalarının uygulanmasına kadar birçok görev ve sorumlulukları bulunan meslek memurlarıdır. Muayeneler, ülkemize yurt dışından tır, konteynır, gemi, uçak veya tren vagonu ile getirilen eşyaların kontrolünün sağlanmasından, ülkemizden yurt dışına çıkarılması yasak veya izne tabi eşyaların muayene edilmesine kadar birçok görevi yerine getirmektedir. Bu meslek memurlarının görevleri öyle kritik bir noktadadır ki herhangi bir gümrükte muayene memuru olmaması durumunda başka müdürlüklerden geçici görevle muayene memuru talep edilmektedir. Uzman ve denetmen olmaları konusunda bir türlü hak ettikleri özlük haklarını elde edemeyen bu meslek memurları için detaylı tanıtım yazımızı linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Gümrük Muayene Memurları Hangi Koşullarda Çalışmaktadır?

Muayene memurları, gümrük müdürlükleri içerisinde yoğun şekilde çalışan meslek memurlarının başında gelmektedir. Birçok bölge müdürlüğü içerisindeki gümrük müdürlüklerinde çalışmak durumunda olan muayene memurlarının çalışma koşulları mesaili şekilde gerçekleşmektedir. Çoğu gümrükte muayene memurları akşam mesaiye veya haftasonu mesaiye kalmaktadır. Özellikle sınır kapılarında 12/12, 12/24, 12/36, 24/24 ve 24/48 olarak çalışıldığı dahi olmaktadır. Her gün yüzlerce beyanname kapatan ve bu beyannamelerdeki vergileri tahakkuk ettiren muayene memurlarının işleri büyük risk teşkil etmektedir. Bu riskin getirmiş olduğu sorumluluk nedeniyle de çok ciddi bir bilgi birikimine sahip olmaktadırlar. Birçok kanun ve mevzuatı takip etmek zorunda olan muayene memurları kendilerini sürekli olarak geliştirmek durumunda kalmaktadırlar.

Kurum yükselme sınavlarında 5 yıl görev yapan muayene memurları, gümrük müdür yardımcılığı sınavına katılabilmektedir. Bir sonraki yükselme sınavı gümrük müdürlüğü olurken, bölge müdürlüğüne de yükselebilmektedirler. Ayrıca özel sektörde de gümrük müşaviri olarak aktif şekilde çalışan birçok eski muayene memuruna rastlamak mümkündür.

Gümrük Muayene Memurları Maaşları Ne Kadar Olmuştur?

Ticaret Bakanlığı’nın doktorları olarak bilinen gümrük muayene memurlarının maaşları belirtilirken ek ücretleri de dahil etmek gerekmektedir. Gümrük muayene memurlarının aylık ellerine geçen parayı belirleyen kalemler: Cari aylık maaşları, aylık mesai gelirleri, yolluk olan müdürlüklerde yolluk gelirleri ve EK5000 olan yerlerde EK5000 gelirleri olarak sıralanmalıdır. Gümrük kurmayları olarak çalışan muayene memurlarının bütün bu ek gelirleri de hesaba katılarak aylık gelirleri şöyle olacaktır:

  • Gümrük giriş kapılarında çalışan personele EK500 adı altında bir ek gelir de verilmektedir. Limanlarda ve sınır kapılarında EK5000 verilmektedir. İç gümrüklerde EK5000 yoktur.  EK5000 ücreti 750 TL civarında olacaktır.

Bütün bunları hesaba katarak yapmış olduğumuz hesaba göre: Ticaret Bakanlığında kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan gümrük muayene memurları aylık en az 18.200 TL civarında bir gelir elde edecektir. Yollukların yüksek olduğu ve EK5000 alınan müdürlüklerde bir muayene memurunun aylık maaşı 18.500 – 19.000 TL civarlarına çıkabilecektir.

Gümrük muayene memurlarının ek gelirlerle birlikte maaşlarının en az 20.500 TL ve en fazla 21.500 TL arasında olacağı bilinmelidir.

Gümrük Personel Maaşları 2023

Gümrük Muayene Memuru silah taşır mı?

Silah taşıma ve kullanma yetkileri vardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.