kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hakim ve Savcı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Hakim ve Savcı Maaşları 2023 Ne Kadar? 2023 Nasıl Hakim ve Savcı Olunur? Hakim ve Savcı Maaşları Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 nasıl? Hakim ve Savcı Alımı Sınav ve Mülakat süreci 2023 Hakim ve Savcı Adayı Maaşı 2023 Hakim ve Savcı Maaşı 2023 ne kadar? Yargıtay ve Danıştayda Hakim ve Savcı Maaşı 2023 Yargıtay ve Danıştay Başsavcısı ile Başkan Maaşları 2023 ne kadar?

A+
A-

Geçmişten bugüne ülkelerin olmazsa olmazı adalettir. Bu nedenle adaletin sağlanması ve korunması alanında faaliyet gösteren meslekler son derece kutsal ve bu meslekleri icra eden personeller de son derece saygındır. Özellikle de hakim ve savcı olarak çalışan kişilere büyük saygı duyulmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada hukuk okumak isteyenler, hukukçular hakim ve savcı olmak istemektedir. Türkiye’de her yıl binlerce kişi bu kapsamda sınavlara girmektedir. Bu kapsamda bu personellerin ne kadar maaş aldığı da merak edilmektedir. Peki hakim ve savcı nedir? Hakim ve savcı çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Hakim ve savcı personel alımı 2023 nasıl? Hakim ve savcı mülakat süreci 2023 nasıl?

Adli Yargı Hakimliği Ve Savcılık Mesleği

Hakim ve Savcı Nedir? Kimdir?

Savcı, devletin suçla mücadelesinde başrol oynayan kamu görevlisidir. Suçun işleneceği, işlenme ihtimali veya şüphesi üzerine yada suç işlendikten sonra harekete geçen araştırma ve soruşturma açan kişidir. Kolluk güçleri de savcının açtığı soruşturma kapsamında görev yapar. Soruşturmalar ve araştırmalar sonucunda personeller konuyla ilgili iddianame hazırlar. Böylece konu mahkemeye taşınır ve yargı süreci başlar. Hakim kelimesi ise Arapça kökenlidir ve bilge anlamına gelir. Ayrıca eski çağlarda her şeyi bilen Yaratıcı ve Tanrı anlamında da kullanılmıştır. Hakim anayasa ve kanunlar kapsamında develtin egemenliğini yürütür. Devletin yazılı kanunlarını esas alarak kuralların uygulanmasını sağlar. Kanunlara aykırı hareket edenleri cezalandırır.

<div></div>

2023 Nasıl Hakim ve Savcı Olunur?

Hukuk Fakültelerinden 4 yıllık lisans eğitimi alarak başarıyla mezun olan kişiler hakim ve savcı olmaya hak kazanır. Daha sonra ise Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan Adli ve İdari Hakimlik Alımı ilanlarına başvuru yapmak gerekmektedir. Yazılı sınavda başarılı olan adaylar daha sonra mülakata girerler. Başarılı olmaları durumunda ise eğitim süreci başlamaktadır. Uzunca bir süre işleyen sistemde 2 yıl eğitim alan kişiler daha sonra hakim ve savcı olarak görevlerine atanabilirler. Ancak getirilen yeni sistem ile sınavları ve eğitimi tamamlasa da hiçbir aday direkt olarak hakim ve savcı olarak göreve başlamayacak. Adayların ‘yardımcı hakim’ ve ‘yardımcı savcı’ olarak belirli bir süre görev yapması gerekiyor. Böylece meslekle ve görevlerle ilgili deneyim kazanılması hedefleniyor.

Hakim ve Savcı Maaşları Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Hakim ve savcılar kapalı bir ortamda çalışırlar. Kendilerine ait çalışma odası veya ofis bulunmaktadır. Telefon, bilgisayar, yazıcı gibi teknolojik aletlere erişimleri bulunur. Çalıştıkları şehir, bölge, adliyeye göre farklı odalarının büyüklüğü veya konforları değişebilir. Kolluk güçleri ile koordineli çalışırlar. Genel çalışma saatleri 2023 yılında sabah 08.00 ile akşam 17.00 saatleri arasındadır. Ancak davalara, soruşturmalara ve işlere bağlı olarak gece geç saatlere kadar veya sabaha kadar çalışmaları mümkündür. Genel olarak adli ve idari vaka ve olaylarla ilgili çalıştıkları için vatandaşla, bürokrasi ile iç içedirler. Ayrıca siyasetin etkisini de hissederler. 

 

Hakim ve Savcı Alımı Sınav ve Mülakat süreci 2023

Hakim ve savcı alımının ilk adımı yazılı sınavla başlar. Sınava başvuru yapan binlerce kişi belirlenen tarihlerde yazılı sınavda ter döker. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra sözlü olarak gerçekleştirilen mülakata katılmaya hak kazanan adaylar belli olur. Mülakat aşamasını da başarıyla tamamlayan kişiler Adalet Akademisi bünyesinde eğitime girer. Eğitimlerini tamamladıktan sonra atamaları gerçekleştirilen kişiler ise hakim ve savcı olarak göreve başlar.

Hakim ve Savcı Adayı Maaşı 2023

Hakim ve savcılık sınavına girip yazılı ve sözlü sınavları başarıyla tamamlayan adaylar eğitim almaya hak kazanırlar. Eğitim sürecinde bu kişilerin unvanı ise ‘hakim ve savcı adayı’ olur. Hakim ve savcı adayı maaşı 2023 6 bin 200 TL civarındadır. Hakim ve savcı adayı 2023 ise 6 bin 600 TL civarındadır.

 

Hakim ve Savcı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Hakim ve savcılarla ilgili en merak edilen konu personellerin aldıkları maaşlardır. Türk adalet sisteminin merkezinde yer alan personellerin ellerinde çok büyük yetkiler bulunmaktadır. Bu denli saygın, güçlü ve önemli personellerin ne kadar ücret aldığı da pek çok soruya konu olur. Bu kapsamda farklı şehirlerde, farklı kurumlarda, farklı unvanlarda çalışan hakim ve savcıların maaşlarını sizler için inceledik.  Hakim ve savcı maaşı 2023 6 bin 500 TL ile 20 bin TL arasında değişmektedir. Hakim ve savcı adaylarını belirleyen pek çok unsur bulunmaktadır. Aile yardımı, çocuk yardımı, evli olup olmaması, AGİ, sigorta ve BES kesintisi, toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı gibi değişkenlere göre aylıklar değişebilmektedir.

hakim ve savci calisma sartlari calisma saatleri 2020

Hakim ve Savcı Maaşı 2023

Eğitimlerini tamamlayıp, atamaları gerçekleştirilen personeller göreve başlamaktadır. Bu kapsamda derece ve kıdemlerine, hizmet yılına, çalıştıkları bölgeye göre personellerin aldıkları aylıklar değişebilmektedir. 

8. derecede 7/3 derecesinde mesleğe yeni başlayan hakim ve savcı maaşı 2023 19 bin 250 TL civarındadır. 

7. derecede 7/1 derecesinde 3 yıl deneyimli personeller 29 bin 500 TL aylık alır.

6. derecedeki 6/1 derecesinde 5 yıl deneyimli personeller 39 bin 750 TL civarında aylık alır.

5. derecedeki 5/1 derecesinde 7 yıl deneyimli hakim ve savcılar ise 40 bin TL civarında ücret alır.

4. derecedeki 4/1 kıdemindeki 9 yıl deneyimli personeler 40 bin 450 TL civarında aylık alır.

3. derecedeki 3/1 kıdemindeki 11 yıl deneyimli personellerin aylığı 41 bin TL civarındadır.

2. dereceki 2/1 kıdemindeki 13 yıl deneyimli personeller 41 bin 250 TL civarında aylık alır.

1. derecedeki 1/1 kıdemindeki 18 yıl deneyimli personeller 43 bin TL civarında ücret alır.

1/4 kıdemindeki birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcı ise 43 bin 500 TL civarında aylık alır.

1/4 derecesindeki 24 yıl deneyimli birinci sınıf hakim ve savcı ise 46 bin 500 TL’ye yakın ücret alır.

<div></div>

Yargıtay ve Danıştay’da Hakim ve Savcı Maaşı 2023

1/4 derecesindeki 24 yıl deneyimli yargıtay ve danıştay üyesi maaşı 36 bin 500 TL civarındadır.

1/4 derecesindeki 25 yıl ve üstünde deneyime sahip Adalet Bakanlığı Müsteşarı ise 37 bin TL’ye yakın aylık alır.

1/4 derecesindeki 25 yıl ve üstünde deneyime sahip Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanı maaşı 37 bin TL’ye yakındır.

1/4 derecesindeki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Danıştay Birinci Başkan Vekili, Yargıtay Birinci Başkan Vekili maaşı 2023 de 37 bin TL’ye yakındır.

 

Yargıtay ve Danıştay Başsavcısı ile Başkan Maaşları 2023

1/4 derecesindeki 25 yıl ve üstünde deneyime sahip Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başkanı ve Yargıtay Birinci Başkanı maaşı 2023 49 bin ile 20 bin TL arasındadır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

2023 Hakim Maaşı Ne Kadar?

Hakim kaç saat çalışır?

Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi çalışma saatleri benzerdir. Genellikle hafta içi 08:30 – 12:00 / 13:00 – 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar.

Yorumlar

  1. Hard Avatar Hard dedi ki:

    2 bin tl alanlar napsin la