kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Harita Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

​​​​​​​Net ve brüt maaş olarak harita mühendisi maaşları ne kadar oldu? Harita mühendisleri özel sektörde ve kamuda kaç TL kazanıyor?

A+
A-

İlgi çeken meslek grupları arasında yer alan harita mühendisliği hakkında merak edilen birçok soru vardır. Bunlardan ilki de harita mühendisi maaşları ne kadar oldu? Bizde sizlere aklınıza gelebilecek her türlü sorunun cevabını bu yazımızda cevapladık.

Herhangi bir mesleği yapsın ya da yapmasın yapacak olsun veya olmasın insanlar genellikle kimin ne kadar para kazandığını, ne kadar maaş aldığını, bir işte ne kadar kar olduğunu merak etmektedirler. Bu meraklarını eğer o meslek grubu mensubu birini tanıyorsa ona sorarak, o meslek grubundan tanıdığı olan birine sorarak veya internette araştırarak gidermeye çalışırlar.

Bu insanların içinde bu konuyu internetten araştırmayı da en çok ilgili mesleğe girecek veya o mesleği yapmayı düşündüğü için gerekli eğitimi alacak meslek adayları yapmaktadırlar. İşte biz de hemen hemen her meslek grubu adayının merakını gidermek maksadıyla maaş bilgilerini derleyebildiğimiz kadar sizlere sunmaya çalışıyoruz. Yazımızda yapılan 7,36 zam sonrası harita mühendisi maaşları hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

DGS Harita Mühendisliği

HARİTA MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL OLUNUR? HARİTA MÜHENDİSLERİ NE İŞ YAPAR?

Bu başlığa dair daha kapsamlı meslek tanıtımı içeriğimize aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Harita mühendisi nasıl olunur sorusuna verilecek cevap ile başlayacak olursak harita mühendisi olmak için meslek adaylarının mesleğe kabul edilmek için mezun olması gereken bölüm harita mühendisliği bölümüdür. Bu mezuniyet şartını yerine getiren adaylar harita mühendisi olarak özel sektörde çalışmayı hedefliyorlar ise kendi alanlarında hizmet veren kurum ve kuruluşlara başvuru yaparak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemelidirler. Kamuda yani devlet memuru olarak harita mühendisi olmayı düşünen meslek adayları ise kamu personeli seçme sınavına (KPSS) girmeli ve atamalarda atanmalarını sağlayacak puanı almalıdırlar.

Harita mühendisi kimdir ve ne iş yapar sorusunun cevabına gelecek olursak harita mühendisi yeryüzünde belli yöntemler ışığında ölçümler yaparak elde ettiği verileri kullanarak harita hazırlayan ve bu sürecin yönetimini, denetimini, planlanmasını sağlayan mühendis grubudur. Harita mühendislerinin ne iş yaptığının detayını harita mühendisi görevlerine bakarak alabilirsiniz:

  • Haritada gösterileceklere karar vermek ve bunu alanlarındaki bilimsel yöntemler ile yapmak
  • Tasarım haritaları, grafikler ve illüstrasyonlar hazırlamak
  • Harita ve çizelgelerin farklı ölçeklere hazırlanmasında ya da revizyonunda kullanılmak üzere harita kaynak verilerini araştırmak ve değerlendirmek
  • Haritalanabilir bilgilerin analizini yapmak ve değerlendirmek
  • Coğrafi bilgi veri tabanlarını tasarlamak ve değiştirmek
  • İmar ve kadastro çalışmalarında yer almak ve bunlara destek olmak
  • Kır ve kent düzenlemeleri için çalışmalarda bulunmak
  • Çalıştıkları alana göre projeler üretmek ve bu projelerin sorunsuz yürütülmesini sağlamak
  • Altında çalışan personelin denetimini ve yönetimini gerçekleştirmek
 

harita muhendisi ne is yapar 1

HARİTA MÜHENDİSİ DEVLET MEMURU OLARAK NE KADAR MAAŞ ALMAKTADIR? HARİTA MÜHENDİSİ MAAŞLARI

Asgari geçim indirimi (AGİ), aile yardımı, çocuk yardımı, çalışılan kurumdan gelebilecek ek ödemeler gibi farklı ödemelere bağlı olduğundan aralık olarak verilmiştir ve ortalamada 1/4 harita mühendisi maaşı 16.440 TL civarındadır.

Başlığın başında da belirttiğimiz gibi bu rakamlar harita mühendisinin eline geçen rakamlardır. Bazı sosyal medya mecralarında, platformlarda bir çok mesleğin brüt maaş rakamları verilmektedir ve o meslek mensupları o kadar maaşın ellerine geçmediklerini dile getirmektedir. Bu aradaki fark brüt maaş yani toplam gelir ile devlete ödenen ve hem sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan, hem emeklilik yatırımı olan primler vs. ile gelir vergisi giderlerinin düşerek ele geçen para arasındaki farktır. Harita mühendisleri brüt olarak bu kesintilere karşılık gelen 1000-1500 TL arası daha fazla gelir sahibi olsalar da gider olarak düşüldüğünde net ele geçen rakamlar yukarıda verdiğimiz ortalama rakamlardır.

 

ÖZEL SEKTÖRDE İÇİN HARİTA MÜHENDİSLERİ NE KADAR KAZANMAKTADIR?

Yine yeni başlayan üzerinden gidecek olursak çoğu meslek kolunda olduğu gibi harita mühendisleri de, yapılan son zamma göre net 8506 TL olan asgari ücret veya üstünde bir maaş ile çalışmakta veya çalışacaklardır. Tecrübe ve kişinin kendini geliştirme oranına bağlı olarak bunun biraz daha üstünde rakamlar ile de çalışılabiliyor olsa da ortalama başlangıç rakamları harita mühendisliği için bahsettiğimiz civarlardadır.

Harita ve Kadastro

Harita mühendisi devlette nerede çalışır?

Harita Mühendisleri köprü, karayolu, baraj, binaların yapımında görev alabilirler. Mezun bireyler bakanlıklar ve devlet kurumlarında da çalışabilirler.

Yorumlar

  1. emin Avatar emin dedi ki:

    burada yazılanlar yanlış . yeni mezunsanız iş veren size asgari ücret bile vermek istemiyor. kaldı ki o da bir iş bulabilecek kadar şanlıysanız.

    1. öylesine biri Avatar öylesine biri dedi ki:

      mezunmusun değilsen de hiç staj yaptınmı bilgi almam gerekiyo çünki geleciğim çok kritik arada kalıyorum meslek lisesi harita alanı öğrencisiyim ama sonum ne olucak bilmiyorum maaşlar banada düşük geldi asgeri ücretle aynı resmen

      1. Alev Avatar Alev dedi ki:

        Herhangi bir bilgi alabildin mi bu meslek hakkında bana da anlatabilir misin?

    2. Alev Avatar Alev dedi ki:

      Sen harita mühendisliği mi yoksa harita teknisyeri mi okudun biraz bilgi verebilir misiniz?