kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Havacılık ve Uzay Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Havacılık ve uzay mühendisi kamuda çalışabiliyor mu? Havacılık ve uzay mühendisi mühendisi maaşları ne kadar? Havacılık ve uzay mühendisi mühendislerinin özel sektörde iş imkanları nasıl?

A+
A-

Hava aracını tasarlamak ve ön projesini hazırlamak için önemli bir göreve sahiplik eden havacılık ve uzay mühendisleri hakkında aradığınız bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Görevleri, ne iş yaptıkları, iş imkanları ve daha birçok sorunun cevabı burada.

Havacılık ve Uzay mühendisliği Bölümü, hava ile etkileşen hemen her türlü mühendislik ürünün tasarlanması, üretilmesi, bakımı ve onarımı konusunda araştırmalar yapan bir programdır. Yapımı planlanan hava taşıtlarının tasarımını ve ön projelendirmesini de gerçekleştiren bu mühendislik disiplininde eğitim gören ve bu alanda çalışan mühendislere havacılık ve uzay mühendisi denmektedir.

DGS Havacılık ve Uzay Mühendisliği 

HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? NE İŞ YAPAR?

Havacılık ve uzay mühendisi ne iş yaparı anlamak için görevlerine bakmak yerinde olacaktır. Havacılık ve uzay mühendisi görevleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Yapımı düşünülen hava aracını tasarlamak ve ön projesini hazırlamak
  • Uçak yapımı için gereken üretim yöntemleri arasından hangisinin daha ekonomik olacağına karar vermek
  • Tasarladığı hava taşıtının performans özelliklerini saptamak ve talep edilen özelliklere göre incelemesini gerçekleştirmek
  • Uçak yapımı için fabrikada üretimi planlamak ve işlerin zamanında ve istenilen kalitede tamamlanmasını sağlamak
  • Hava taşıtının pazarlamasında görev almak

NASIL HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSİ OLUNUR? İŞ İMKANLARI NASIL?

Genellikle bir mesleği yapabilmek için o mesleği yapacak kişide bazı yeterlilikler sorgulanır. Bu yeterlilik mühendislik söz konusu olduğunda öncelikle lisans derecesinde bir bölüm mezunu olmaktır. Havacılık ve uzay mühendisliğinde bu bölüm, program havacılık ve uzay mühendisliği, uzay mühendisliği veya benzeri uçak ve uzay mühendisliği gibi bölümlerdir.

Tabi ki yaşadığımız dünyada uzun yıllardır var olan meslekler için bir okuldan mezun olduktan sonra nasıl iş bulunacağına, insanların o mesleği nasıl yapabileceğine dair bazı yollar bulunmaktadır. Özel sektörde çalışmak için o alanda faaliyet gösteren firmalara başvurmak veya kamuda çalışmak için KPSS’ye girmek gibi fakat söz konusu havacılık ve uzay mühendisliği gibi yeni bir alan olduğunda özellikle ülkemizde bu konuda şartlar biraz daha farklıdır.

Türkiye Uzay Ajansı kurulalı 2.5 yıl gibi bir zaman oldu, bu süreçte bazı alımlar yaptı fakat hem bu kurumun geleceğinin ne olacağı henüz net bir biçimde öngörülebilir olmadığı için hem de ayrılan bütçenin düşüklüğünden dolayı kamuda iş imkanlarının düşük olduğunu belirtmek gerekir. Fakat yine de söz konusu olan devlet olduğunda adayların buraya girebilmek için kamu personeli seçme sınavı yani KPSS yolundan geçmesi gerekebilmektedir. Bu yüzden havacılık ve uzay mühendisi olarak kamuda çalışmak için açıktan ve farklı yeterlilikleri ölçen alımlar gibi istisnalar dışında havacılık ve uzay mühendisi olmak isteyen bir bireyin KPSS’ye girerek yeterli puan almış olması gerekmektedir.

Özel sektörde çalışma ihtimali ise bizim ülkemizde şu an için tamamen kapalı gibi görünmektedir. Uzaycılık üzerine faaliyet gösteren firmalarımız olmadığı için Türkiye’de havacılık ve uzay mühendisliğinin iş imkanları dardır. Tabi ki iyi okullarda iyi eğitim alarak ve kendisini geliştirerek bir havacılık ve uzay mühendisi yurt dışı firmalarda iş bulabilir, bunun örnekleri de bulunmaktadır. Bu konuda yurt dışında faaliyet gösteren firmaların web sitelerini takip edilerek ne zaman alım yaptıkları, hangi şartları taşıyan adaylara öncelik verdikleri görülebilir ve buna yönelik eylemlerde bulunulabilir.

havacilik ve uzay muhendisi ne is yapar

DEVLETTE HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSİ MAAŞLARI 

Devlette havacılık ve uzay mühendisi veya inşaat mühendisi çok fark etmeksizin her grubun mühendisinin mühendis pozisyonuna ataması gerçekleştirilmektedir ve maaş olarak da, istisna kurumlardaki ek ödenekler ile maaşın artması dışında, aynı miktarlarda maaşlar almaktadırlar. Türkiye Uzay Ajansı bu istisnalığı barındırabilir gibi görünse de bilinen mühendis maaşları kamuda şu şekildedir.

Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 26.500-26.750 TL

Bunlar kamuda çalışan mühendislerin ortalama net maaşlarıdır. Brüt maaşta her ücretli çalışan gibi bu rakamların üstünde kazanılsa da gelir vergisi ödeme zorunluluğu ve sağlık ile emeklilik primlerinin kesintileri ile net maaşlar bu seviyelere düşmektedir. Brüt ile net maaş arasındaki fark kamudaki bir mühendis için 1500-1700 TL civarındadır.

Belirttiğimiz gibi Türkiye Uzay Ajansı yeni kurulan bir kurum ve işleyiş farklı olabileceği için buradaki rakamlardan yüksek maaş alınma ihtimali de bulunmaktadır fakat kamudaki hiyerarşik yapı ve dediğimiz gibi kuruma ayrılan bütçenin çok yüksek olmamasından kaynaklı aşırı yüksek maaş verileceğini öngörmek de yanlış olabilecektir.

ÖZEL SEKTÖRDE HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSİ MAAŞLARI

Türkiye’de buna dair bir değerlendirme yapmak zor olsa da yurtdışına giden bir havacılık ve uzay mühendisi özel bir firmada yıllık 50 ila 80 bin dolar arasında bir maaş, gelir ile iş bulabilmektedir. Genelde yurt dışı kazançları yıllık olarak dile getirilmektedir çünkü onlarda da gelir vergisi ile ilgili vergi kesintileri bulunmaktadır ve yıllık brüt kazanç üzerinden gelir vergisi verdikten sonra net ellerine geçen gelirden bahsetmek mümkündür. Bahsedilen rakamlar net gelir denebilecek rakamlardır. Tabi ki donanım kazandıkça oldukça iyi rakamlarda gelirler elde edilebilmektedir. Fakat belirtmek gerekir ki bölümü okurken ve sonrasında kendisini çok iyi geliştirmiş havacılık ve uzay mühendisleri bu işlere girebilme imkanı bulacaktır.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Önlisans İçin Kaç Net Gerekir

Havacılık ve uzay mühendisi okuyan ne olur?

 Mezun bireyler devlet kurumlarında, TSK, Havayolu Şirketleri, Türk Hava Kurumu başta olmak üzere birçok yerde kendilerine iş bulabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.