kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hidrojeoloji Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Hidrojeoloji mühendisi net ve brüt maaşları ne kadar? Kamuda ve özelde hidrojeoloji mühendisleri maaşları kaç TL oldu?

A+
A-

Yeraltı ve yerüstü sularıyla ilgilenen hidroloji mühendisleri hakkında merak edilenleri sizler için bu yazımızda derledik. En çok merak edilen konu ise hidroloji mühendisi maaşları ne kadar sorusudur.

Dünyanın her yerinde bir işin ne kadar kazandırdığı merak konusudur. Türkiye’de ise bu merak seviyesi sanıyoruz ki biraz daha yüksektir. Toplum olarak birinin ne kadar para kazandığı, kaç Türk Lirası maaş aldığı hemen hemen hepimizin ilgisini çekmektedir.

Bunun yanı sıra bir üniversite adayı hangi bölümü tercih ederse hangi işleri yapabileceğini ve o işten ne kadar para kazanacağını veya bir mesleğe girecek bir kişi o mesleğe başlayınca eline ne kadar geçeceğini merak eder. Bunlar boş bir meraktan ziyade daha tutarlı, mantıklı, gerçekçi meraklardır. Özellikle bahsettiğimiz bu bireylerin meraklarını gidermek adına Türkiye’de icra edilen mesleklerin elimizden geldiğince maaşlarının bilgisini sizler ile paylaşmaya çalışıyoruz. Bu içerikte hidrojeoloji mühendisi maaşları ne kadar oldu bunu sizler ile paylaştık.

DGS Hidrojeoloji Mühendisliği

HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ NEDİR? HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Hidrojeoloji mühendisi içmede ve kullanmada, sulamada, hidrolik ve jeotermal enerji üretiminde kullanılacak yeraltı ve yerüstü sularının aranması, bulunması ve kullanılmasına dair araştırmalar yapan, bu anlamda projeler üreten ve bu alanda kullanılan ekipmanların geliştirilmesine kakı sağlayan mühendis türüdür. Hidrojeoloji mühendisi görevleri listesine bakarak ne iş yaptıklarını biraz daha açık halde anlamak mümkün olacaktır:

  • Kirlenmiş, kullanılamaz durumdaki yeraltı su kaynaklarının temizlenmesini ve kullanıma uygun hale getirilmesini sağlamak
  • Sulama ile ilgili faaliyetlerin düzenlenmesine katkıda bulunmak
  • Yeraltı sularının oluşumu hakkında ve bu kaynakların korunmasına yönelik çalışma yapmak
  • Yeraltındaki su miktarını incelemek, rapor tutmak ve bu suların kontrollerini yapmak
  • Su kalitesini artırmak amacıyla faaliyet yürütmek
  • Yeraltı sularının hidrolik açıdan incelemek, özelliklerini ortaya çıkarmak
  • Yeraltı sularına dair işletme politikaları önerilerinde bulunmak
  • Bağlı olunan kurum veya kuruluşun talepleri doğrultusunda proje üretmek ve bu projelerin doğru biçimde faaliyete geçirilip geçirilmediğini, işlerin zamanında yapılıp yapılmadığını denetlemek ve bu süreçleri yönetmek
  • Kendisine bağlı olarak çalışan destek personelin organize edilmesini, koordine olmasını ve denetlenmesini sağlamak

Nasıl bu mesleği yapmaya hak kazanılacağı yani nasıl hidrojeoloji mühendisi olunacağı ise nerede çalışılmak istendiğine göre farklı yollara ayrılır. Öncelikle kamu veya özel sektör fark etmeksizin hidrojeoloji mühendisi olmak isteyen bir bireyin hidrojeoloji mühendisliği bölümü mezunu olması gerekmektedir. Bölüm mezunu olan bireyler özel sektörde çalışmayı talep etmeleri durumunda hidrojeoloji mühendisi alımı yapan kurum veya firmalara başvuru yaparak işe girebilmeyi denemelidirler. Devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda hidrojeoloji mühendisi olmak için ise meslek adaylarının neredeyse tüm kamu personeli olmak isteyenler gibi KPSS’ye girmeleri ve atamalarda açılan kadrolara yerleşmelerini sağlayacak puanları almaları gerekmektedir.

Hidrojeoloji mühendisliği hakkında daha kapsamlı olan meslek tanıtımı yazımıza da göz atabilirsiniz.

hidrojeoloji muhendisi ne is yapar 1

ÖZEL SEKTÖR HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI İÇİN NE KADAR OLDU?

Asgari ücret için 8506 TL olarak belirlendi. Asgari ücret veya buna yakın bir maaş ile işe başlama ihtimalleri olan hidrojeoloji mühendislerinin özel sektörde başlangıç seviyesinde alacakları maaş bu civarlarda olacaktır. Bu demek değildir ki bunun üzerinde bir maaş ihtimali bulunmamaktadır fakat özellikle belirttiğimiz gibi ülkemizde genellikle her meslekte olduğu gibi hidrojeoloji mühendisi olarak da başlangıç seviyesinde asgari ücret civarlarında bir maaş ile çalışılmaktadır.

KAMU PERSONELİ OLAN HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI İÇİN NE KADAR OLDU?

Yeni başlayan Devlet Mühendisi Maaşı: 15.500-19.750 Türk Lirası

Tabloda yer alan devlette ortalama olarak mühendislerin aldığı maaşlardır. Hidrojeoloji mühendisi de kamu mühendisi statüsünde olduğu için yeni başlayan hidrojeoloji mühendisi maaşı net maaş kapsamında 15.550-19.700 TL’ye denk gelmektedir. Buradaki rakamın bir aralık olması çalışılan kurumdan tutun da aile yardımına kadar farklı değişkenlerin ortada olmasıdır. Bu yüzden hidrojeoloji mühendisi net maaşının ortalama olarak bu rakamlar civarında olduğunu söylemek yerinde olacaktır.

Hidrojeoloji mühendisi net maaşı bu civarlardadır fakat bazı sitelerde veya sosyal medya platformlarında hem mühendislerin, hem de başka meslek gruplarının maaşlarının daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Bu brüt maaşı esas aldıkları için olmaktadır. Brüt maaş bir meslek mensubunun aslında gerçek geliridir fakat devlete yapılan gelir vergisi, SGK kesintileri gibi giderler sonrasında eline geçen para net maaşı olarak adlandırılmaktadır. Hidrojeoloji mühendisi için brüt ile net maaş arasındaki bu fark 1000-1400 TL civarlarındadır.

Ocak zammı 7,36 olarak gerçekleşmiştir ve temmuz ayında da bu veya buna yakın bir oranda zam yapılırsa temmuz zamlı hidrojeoloji mühendisi maaşı 16.800-20.000 TL dolaylarına çıkacak gibi durmaktadır. Fakat temmuz ayı dolaylarında çalışan gelir vergisi açısından ikinci dilime geçtiği için bu rakamın 100-200 TL altında ele geçen para olabileceğini de söylemek yanlış olmayacaktır.

Hidrojeoloji Mühendisliği önü açık mı?

Hidrojeoloji mühendisliği bölümünün sunduğu pek çok iş imkanı bulunur. Özellikle kamu, kurum ve kuruluşlarında çalışma imkanı olur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.