kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İşletme Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

İşletme mühendisi maaşları ne kadar oldu? Özel sektörde işletme mühendisi maaşları ne kadar? Devlette işletme mühendisi maaşları ne kadar?

A+
A-

Mühendislik  denilince akla gelen ilk mesleklerden biri de işletme mühendisliği. Bu meslek hakkında akla gelen ilk sorulardan biri de işletme mühendisi maaşları ne kadar oldu? Bu yazımızda sizlere işletme mühendisliği hakkında ayrıntılı bilgiler verdik.

Kamuoyunda her meslek mensubunun maaş bilgisi oldukça merak edilmektedir. Bu merakın kaynağında insanların ne kadar kazandığı, hangi meslekte daha çok para olduğu, o mesleğin yapılmaya değer olup olmadığı gibi durumlar bulunmaktadır.

Ayrıca bir mesleği yapmayı düşünen, bir mesleğe başlamak üzere olan meslek adayları da o mesleğin ne kadar maaş ile çalıştığını araştırmaktadırlar. Özellikle bu tip kariyerleri ile ilgili olarak araştırma yapan okurlarımızın merakını gidermek için farklı unvanların maaş bilgilerini derleyerek yayımlamaya çalışıyoruz. Yazımızda işletme mühendisi maaşları hakkında bilgi bulabileceksiniz.

Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni (VHKİ) Maaşı 2023 Ne Kadar?

İŞLETME MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL OLUNUR? İŞLETME MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Maaş bilgisinden önce işletme mühendisi kimdir ve ne iş yapar sorusunu yüzeysel olarak cevaplamak gerekirse işletme mühendisi;

İşletme alanındaki bilimsel birikim ile mühendisliğin tekniklerini birleştiren, üretim süreçlerinden satış aşamasına kadar bir işletmedeki tüm konularda projeler üreten, projelerin ve işlerin işleyişini denetleyen mühendislik ve işletme yönetimi bilgisine haiz mühendislere işletme mühendisi denmektedir.

Yaptıkları işleri görevleri üzerinden incelemek gerekirse işletme mühendisi görevleri genel olarak şu şekildedir:

  • Karı maksimize etmek için üretim maliyetlerini arttıran hammadde ve işgücü maliyetlerini düşürmek için çalışmalar ve düzenlemeler yapmak
  • Üretim faaliyetlerinde üretilen ürünün pazarlanması ve maliyeti sonrasında ne kadara pazarlanması gerektiğine dair inceleme yaparak buna dair önerilerde, direktiflerde bulunmak
  • İşletmede yer alan bütün birimler arasındaki koordinasyona katkı sağlamak, daha üretken olunmasına katkı sağlamak
  • Görevlendirildiğinde ve gerektiğinde işletmenin yönetim ve denetim görevlerini üstlenmek

İşletme mühendisi olmak isteyen bir aday özel sektörde mi kamuda mı çalışacağına karar verdikten sonra farklı yollar izlemelidir. Öncelikli olarak iki durumda da işletme mühendisi olmak isteyen bireylerin işletme mühendisliği veya türevi bir bölüm mezunu olması gerektiğini söylemek gerekir. Bunun akabinde özel sektörde çalışmayı düşünen bireylerin özel sektördeki kurum ve kuruluşların, şirketlerin, firmaların açtığı ilanları takip etmesi ve o ilanlardaki yeterliliğe sahip olarak işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Kamuda mühendis veya işletme mühendisi olmayı düşünen bireyler ise KPSS adını taşıyan sınava girerek yeterli bir puan elde etmeli ve açıktan alım ilanlarına veya merkezi atama kadrolarına başvurmalıdırlar. Yalnız belirtmek gerekir ki kamuya çok fazla işletme mühendisi alımı yapılmamaktadır.

Daha kapsamlı oluşturduğumuz meslek tanıtım yazımıza da göz atabilirsiniz:

isletme muhendisi ne is yapar

İŞLETME MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR?

İşletme mühendisi maaşlarını da kamuda ve özel sektörde diye ayırmak yerinde olacaktır. Özellikle başlangıç seviyesinde kamu daha iyi gelirler vadederken ilerleyen yıllarda kişinin kendini geliştirme seviyesine bağlı olarak özel sektörde kamuda olduğundan daha iyi paralar kazanılmaktadır. Her ne kadar işletme mühendisi alımı yapılmasa da kamuya atandıklarında mühendis pozisyonunda çalışacak olan işletme mühendisleri kamudaki her mühendis kadar maaş alırlar ve kamudaki mühendis maaşları şöyledir.

Yeni başlayan Mühendis Maaşı: 14.500-18.750 Türk Lirası

Burada iki noktaya değinmekte yarar var. Birincisi genelde piyasada mühendis maaşlarını paylaşanlar bunlardan daha yüksek rakamlar aldıklarını yazmaktadırlar. Bu hem doğru hem yanlıştır. Piyasada dolaşan görsellerde genellikle mühendislerin brüt maaşları paylaşılmaktadır. Brüt maaş içinden emeklilik için, sağlık için devlete primler ve gelir vergisi ödenmektedir. Yazımızda yer alan rakamlar bunlar düştükten sonraki net maaş rakamlarıdır.

Diğer nokta ise buradaki rakamları aralık olarak vermemizin nedeni BES gibi, aile ve çocuk yardımı gibi, çalışılan kurumdaki ek ödenekler gibi diğer değişkenlere bağlı olarak maaşlarda oynaklık olabilmesidir. Genel hatlarıyla mühendis maaşları bu şekildedir ve yeni başlayan bir işletme mühendisi kamuda 14.500-16.700 TL maaş almaktadır diyebiliriz.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

İŞLETME MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR?

Ne yazık ki mühendis, işletme mühendisi maaşları yeni başlayan seviyesinde özel sektörde çok da iç açıcı durumda değildir. Genellikle asgari ücret veya bu seviyeye yakın seviyelerde maaşlar ile işe başlanmaktadır. Asgari ücret 8506 TL olarak belirlenmiştir ve özel sektörde yeni başlayan bir işletme mühendisi bu kadar veya 10.000 TL civarlarında maaş ile başlamaktadır. Yukarıda da dediğimiz gibi kamudan farklı olarak özel sektörde tecrübe kazandıkça alınan maaş daha fazla artmaktadır.

İşletme mühendisi nerede çalışır?

İşletme mühendisliği bölümü mezunları, banka sektöründen imalat sanayine, sigortacılık hizmetlerinden reklam sektörüne kadar geniş bir yelpazede iş bulabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.