kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kimya Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

​​​​​​​Kimya mühendisi maaşı net ve brüt ne kadardır? Kamuda ve özel sektörde kimya mühendisi maaşları ne kadar oldu?

A+
A-

Kimya mühendisliği başlı başına ilgi çeken meslekler arasında yer alır. Peki bu ilgi çeken meslek hakkında ne kadar bilgiye sahibiz. İşte bizde sizlere kimya mühendisi nedir, ne iş yapar, kimya mühendisi maaşları ne kadar oldu, özelde ne kadar maaş alırlar gibi soruları cevapladık.

Bir mesleğe dair en çok merak edilen şeylerin başında maaş bilgisi gelmektedir. Hangi işte ne kadar para olduğu ülkemizde oldukça fazla merak edilmektedir. İnsanlar eğitim tercihlerini de meslek tercihlerini de genellikle bu konu üzerine inşa etmektedirler.

Bu merak duygusunu gidermek amacıyla bizler okurlarımıza olabildiğince fazla mesleğin maaş bilgilerini vermeye çalışıyoruz. Bu içeriğimizde kimya mühendisi maaşları hakkında bilgi edinebileceksiniz.

Kimya Mühendisi Nedir? Kimya Mühendisi Nasıl Olunur?

KİMYA MÜHENDİSİ NEDİR? NE İŞ YAPAR? KİMYA MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Kimya mühendisi olmak isteyen bir birey her şeyden önce kimya mühendisliği veya buna benzer, bunun türevi bir bölümü bitirmelidir. Ardından yani mezuniyetinden sonra özel sektörde mi kamu da mı çalışacağına karar vermelidir çünkü bu iki duruma yönelik olarak izlemesi gereken yol farklıdır. Özel sektörde kimya mühendisi olmayı düşünen bir mezunun bu alanda hizmet veren firmaların ilanlarını takip ederek başvurması ya da bu firmalara özgeçmiş bırakarak iş başvurusunda bulunması gerekmektedir. Kamuda kimya mühendisi olmak için ise yine kamuya alım yapan kurumların ilanlarını takip etmeli veya merkezi atamalarda açılan kadroları tercih etmelidir fakat bunları yapabilmesi için ise KPSS’ye girerek yeterli puan almış olması gerekmektedir.

Kimya mühendisleri maddeye ve onun kimyasına dair her konuda çalışma yapmakta olan kimya bilimini mühendislik araçları ile birleştirerek bu konularda çalışmalar yürüten, araştırmalar yapan, bu alanda kullanılacak teknolojilerin gelişmesine katkı sağlayan mühendislerdir.

Kimya mühendisi ne iş yapar, görevleri nedir sorusunun cevaplarını da en genel hali ile şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Organik ve inorganik maddeler üzerinde çalışmalar, araştırmalar yapmak
  • Kimyasal madde üretecek tesisleri tasarlamak, kurmak ve işletmek
  • Kimyasal maddelerin en az maliyetli şekilde üretilmesini sağlayacak şekilde işletmelere bu yönde proje hazırlamak ve bu işletmelerde kullanılacak araç ve gereçleri belirlemek
  • Bu tip işletmelerin verimli çalışması için gerekli denetimleri yapmak
  • Kimyasal üretimlerde kullanılacak maddelere dair reçeteler sunmak ve ne şekilde uygulanacağına dair talimatnameler oluşturmak
  • Bu alandaki teknolojik çalışmalara destek olmak
  • Çalışılan kurumun talepleri doğrultusunda çalıştığı alana yönelik olarak proje üretmek ve bu projelerin eksiksiz yürütülmesini sağlamak
  • Kendisine bağlı olarak çalışan tekniker, teknisyen gibi yardımcı personelin organize edilmesini, yönetilmesini ve koordine edilmesini sağlamak

Bu başlığı incelediğimiz daha kapsamlı meslek tanıtımı içeriğimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 

kimya muhendisi ne is yapar 1

KİMYA MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR OLDU?

Kimya mühendisleri kamuda mühendis statüsünde çalışmaktadırlar ve kamudaki mühendislerin genel ortalamalara göre ocak zammı ile aldıkları maaşlar şu şekilde listelenebilir.

Yeni başlayan Kimya Mühendisi Maaşı: 13.500-17.750 Türk Lirası

İnternette bu maaşlardan yüksek maaşlar aldıkları yazsa da buradaki rakamlar kamuda çalışan kimya mühendislerinin net maaşlarıdır. Daha yüksek maaş listeleri genelde brüt maaş üzerinden oluşturulmaktadır ve bu brüt maaşlardan gelir vergisi, sağlık sigortası ve emeklilik kesintisi yapıldığı için yaklaşık olarak 1000-1500 TL arasında bir fark görülmektedir.

Listemizdeki rakamların net değil de aralık olarak verilmesinin nedeni ise aile yardımı, çalışılan kurum, AGİ yani asgari geçim indirimi gibi değişkenlere bağlı olarak bu tip oynamaların olabildiği gerçeğidir.

Temmuz yapılacak olan temmuz zammı sonrası yine brüt maaş yukarı yönlü oynayacaktır fakat net kimya mühendisi temmuz zamlı maaşı yukarıdaki rakamlarda olacaktır ya da 50-100 TL’lik bir fark ile net maaş oluşacaktır. Bunun nedeni ise o aylarda gelir vergisinde bir üst dilime çıkılması sonucu vergi oranının değişmesidir.

KİMYA MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZELDE NE KADAR OLDU?

Özel sektörde yeni başlayan bir kimya mühendisi asgari ücret olan 8506 TL veya yakınlarında 9.000-10.200 TL maaş ile işe başlamaktadır. Bu rakam farklı firmalara göre değişiklik gösterebilmekle beraber ortalamada genel olarak bu şekilde gerçekleşmektedir. Özel sektörde mühendis maaşları kamudaki gibi belli bir seviyede değil de kazanılan tecrübeye, sahip olunan donanıma göre farklılık göstereceğinden ilerleyen yıllarda bir kimya mühendisinin özel sektörde kazanacağı para mühendisin kendisi ile oldukça ilişkilidir.

Kimya Biyoloji Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

Kimya mühendisi iş bulabilir mi?

Kimya Mühendisliği bölümünün mezunları günümüzde birçok farklı alanda iş bulabilmektedirler. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.