kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Laborant Maaşları Ne Kadar?

Laborant Maaşları Ne Kadar? Laborant Nedir? Ne Demek? Kimdir? Laborant Çalışma Şartları ve Saatleri Laborant Ne İş Yapar? Laborant Atama ve Taban Puanları

A+
A-

Sağlık sektöründe çalışan birçok insanın maaşları hep merak edilmiştir. Bizde bu yazımızda sizlere belirli sonuçlara ulaşmada önemli görev üstlenen laborantlar hakkında bilgi verdik. Laborant maaşları ne kadar, çalışma şartları ve saatleri, taban puanları gibi aklınıza gelebilecek birçok sorunuzun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yeni tip Koronavirüs salgını dünyaya bir kez daha sağlık sektörünün önemini gösterdi. Tüm dünya salgının pençesinde zor aylar geçirirken sağlık alanına büyük yatırımlar yapılmaya başlandı. Hastanelerde, laboratuvarlarda, yoğun bakımlarda, aile hekimliklerinde, ilaç sektöründe, sağlık malzemeleri alanında farklı görevlerde çalışan binlerce kişinin önemi arttı. Ayrıca sağlık alanındaki yetersiz personel sayısı da gözler önüne serildi. Özellikle de laborant kadrosu bu dönemde büyük ilgi görüyor. Meslek seçimi yapacak olanlar, sağlık sektöründekiler, bu mesleği icra edecekler laborantlık mesleği ile ilgili sorular soruyor. Peki laborant nedir? Ne demek? Kimdir? Laborant çalışma şartları ve saatleri nasıl? Laborant ne iş yapar? Laborant maaşları ne kadar?

Laborant ve Veteriner Sağlık

Laborant Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Laborant kelimesi laboratuvar kelimesinden türemiştir. Türk Dil Kurumu’na göre laboratuvar Fransızca kökenlidir ve orijinal hali “laboratoire” şeklindedir. Tıp, fizik, kimya, biyoloji, eczacılık, tıp gibi bilim alanlarıyla ilgili araştırmaların yürütüldüğü, deneylerin yapıldığı özel olarak donatılmış yer anlamına gelir. Laboratuvarlarda yapılan çalışmalarda ayrıştırma, birleştirme gibi işlemler yapılır ve belirli sonuçlara ulaşmak, keşfetmek veya teşhis etmek için çeşitli araçlar kullanılabilir. Laborant ise bu laboratuvar ortamlarında çalışan, araştırmalara, deneylere yardım edecek kişidir. Laboratuvarda çalışan bilim insanlarına, uzmanlara yardım eden laborantlar birbirinden önemli görevler üstlenirler. Bu nedenle hem devlette hem de özel sektörde iş imkanı bulabilirler.

Laborant Çalışma Şartları ve Saatleri

Laborantlar son derece zorlu şartlarda çalışmaktadır. Laboratuvar ortamı son derece hassas, pahalı ve dikkat edilmesi gereken malzemelerle doludur. Ayrıca yürütülen çalışmalar hayati derecede önemli olabilmektedir. Bu nedenle çalışma ortamlarında hataya yer yoktur. Ayrıca güvenlik ve hijyen tedbirlerine de her zaman dikkat etmeleri gerekir. Personeller virüs, kan, idrar, bakteri gibi tehlikeli numuneleri incelerler. Tüm bunlar bile mesleğin zorluklarını anlatmaya yeterdir.

Devlette çalışan personeller genelde sabah 08.30 ile akşam 17.30 saatleri arasında çalışmaktadır. Öğle araları, 2 gün haftalık tatilleri ve yıllık izin hakları bulunur. Özel sektörde ise mesai saatleri genelde 09.00-18.00 şeklindedir. Haftada 1 gün izinleri ve 14+2 günlük yıllık izin hakları bulunur. Ancak iş yoğunluğuna, salgın riskine, çalışılan kuruma göre nöbet tutmaları, fazla mesai yapmaları istenebilir.

Laborant Ne İş Yapar?

  • Laboratuvar ortamında çalışma kurallarına uyarlar.
  • Malzeme güvenliği, bakımı ve kontrolüyle ilgilenirler.
  • Doktorların tanı koymasına, teşhis yapmasına ve tedavi uygulamasına yardım ederler.
  • Test işlemlerini gerçekleştirir, sonuçları alırlar.
  • Çalışmaları rapor haline getirirler.
  • Rutin işleri ve amirlerin talimatlarını yerine getirirler.
  • Güvenlik kontrollerinden taviz vermezler.
  • Meslek etiğine uygun davranırlar.

Laborant Maaşları Ne Kadar? – Güncel

Sağlık sektöründe vazgeçilmez öneme sahip görevler üstlenen laborantlarla ilgili pek çok soru sorulsa da en çok aldıkları maaşlar merak edilmektedir. Devlette ve özel sektörde iş imkanı bulabilen personellere ne kadar ücret verildiği sık sık araştırılır. Personeller devlette ve özel sektörde farklı miktarlarda ücret alabilir. Devlette laborant maaşları ortalama 16 bin – 22 bin TL civarındadır. Özel sektörde ise en düşük odyolog maaşı asgari ücret düzeyindedir. Personelin deneyimi, başarısı ve çalıştığı firmaya göre maaşı 17-19 bin TL’ye kadar çıkabilir.

Laborant ve Veteriner Sağlık Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir?

Laborant Atama ve Taban Puanları

Eğitim hayatından, meslek seçimine, rehberlikten maaş bilgilerine kadar pek çok alanda tercihiniyap.net ailesi olarak bilgi vermeye çalışıyoruz. Laborantlık mesleğiyle ilgili taban puanlara ve atama puanlarına ilişkin bilgilere de sitemizden ulaşabilirsiniz.

Laborant mesleği nerede çalışır?

Tıbbi laboratuvar teknikerleri, hastanelerde, tıp fakültelerinde, özel tahlil laboratuvarlarında, diğer sağlık kuruluşlarının araştırma merkezlerinde iş imkânı bulabilmektedirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.