kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisleri ne kadar maaş almaktadır? Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisi maaşları özel sektörde ve kamuda ne kadar oldu? Mühendislerin net ve brüt maaşları ne kadar?

A+
A-

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi maaşları ne kadar, çalışma şartları ve saatleri nelerdir, nasıl Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisi olunur gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu yazımız sizin için.

Malzeme bilimi ve nanoteknoloji nanomalzemenin icadı, tasarımı, imalatı ve kullanıma sunulması gibi konularda çalışma yürütülen bir disiplindir ve malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisleri de bu disiplini yürüten mühendislerdir.

NASIL MALZEME BİLİMİ VE NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSİ OLUNUR?

Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisi olmak isteyen herhangi biri ülkemizde var olan malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisliği veya bunun türevi, benzeri bir bölümü bitirmiş olmalıdır. Bu mezuniyet sonrasında nasıl meslek sahibi olunur sorusunun cevabı ise özel sektör ve kamu kurumları için farklılık göstermektedir.

Kamu kurumunda malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisi veya mühendis unvanı ile çalışmak isteyen bir bireyin diplomasının yanında merkezi atamalarda yerleşmesini sağlayacak veya açıktan alımlarda ilanlara başvurabilmesine yetecek kadar KPSS puanının olması gerekmektedir. KPSS puanı olarak da kendisini ilgilendiren puan türünden yani P3 puan türünden yeterli puan almalı ve açılacak kadrolara başvurmak için beklemelidir.

Özel sektörde malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisi olmak isteyen bir kişi ise yine mezun olduktan sonra kendi alanında hizmet veren, faaliyet gösteren firmaları incelemeli, bu firmalara özgeçmiş bırakarak ya da bu şirketler ilan yayımladığında başvuru yaparak işe kabul edilmeyi denemelidir.

MALZEME BİLİMİ VE NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisleri hem üretim yapılacak ortamlarda hem de ofis ortamında çalışma ihtimaline sahiptirler. Çalışılacak yerin durumuna bağlı olarak iş biraz daha rahat veya biraz daha yorucu olabilmektedir.

Kamuda mühendis unvanı ile çalışan malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendislerinin çalışma imkanları fena sayılmaz. Kamudaki mühendislerin özlük hakları da iyi denecek seviyededir ayrıca maaş, mesai açısından da memnuniyet verici durumlardan söz edilebilir.

Özel sektörde çalışan malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendislerinin şartları başlangıç seviyesinde çoğu özel sektör işinde olduğu üzere çok iyidir denemeyebilir. Daha düşük ücret, daha çok mesai, daha fazla iş yükü gibi nedenler özel sektörde başlangıç seviyesinde şartların yorucu olabileceğini göstermektedir. Tabi ki yıllar geçtikçe bu durum bireyin kendisini geliştirmesi ile orantılı olarak tam tersi yönde değişmektedir.

malzeme bilimi ve nanoteknoloji muhendisi calisma sartlari ve saatleri nasildi

MALZEME BİLİMİ VE NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSLERİNİN DEVLETTE MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisi devlet, kamu kadrolarına mühendis statüsünde atanmaktadır ve mühendislerin kamuda aldıkları maaşlar her birim için aşağı yukarı aynıdır. Bunu bir tablo ile izah etmek gerekirse, kamudaki mühendislerin maaşları şu şekildedir.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 2022 Taban Puanları (Son 4 Yıl) Başarı Sıralamaları

Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 16.500-20.750 TL

Bu tablodaki rakamlar ne ise malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisi de aşağı yukarı bu civarlarda maaş elde etmektedir.

Tablodaki rakamlara dair iki şeyi belirtmekte fayda var. Birincisi bu maaşların ortalama olarak bu rakamlara denk geldiği bilinmelidir. AGİ, BES vb. değişkenlere bağlı olarak maaşlar 100-200 TL dolaylarında aşağı veya yukarı yönlü oynama yapabilmektedir.

İkinci olarak da burada verilen rakamlar bir malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisinin veya mühendisin eline geçen net maaş rakamlarını ifade etmektedir. Brüt oranda bir malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisi veya herhangi bir kamu çalışanı daha fazla kazanmaktadır fakat emeklilik ve sağlık için yapılan kesintiler ile gelir vergisi ödemesi sonrası ele geçen rakam net maaş olarak azalmaktadır. Bu mühendisler için yaklaşık olarak 1500 TL dolaylarında bir rakama tekabül etmektedir.

Temmuz ayında Ocakta yapılan zam benzeri bir zam yapılması halinde yine brütte 400-500 TL’ye varan bir artış olacak olsa da ödenecek gelir vergisi için bir üst dilime geçildiğinden dolayı net maaşa yansımalar daha düşük olacaktır.

DGS Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği

ÖZEL SEKTÖRDE MALZEME BİLİMİ VE NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI

Birçok meslek için belirttiğimiz gibi özel sektörde başlangıç seviyesinde genellikle asgari ücret ve civarında bir maaş ile işe başlanmaktadır. Bu rakam 8506 TL olarak belirlenmiştir ve bir malzeme bilimi ve nanoteknoloji mühendisi özel sektörde işe başlarken aşağı yukarı bu civarda 10.000 TL civarında rakamlar ile işe başlamaktadır. Tabi ki özel sektörde yıllar geçtikçe, tecrübe kazanıldıkça bu rakamlar artmaktadır fakat bu kişinin kendisini geliştirmesi ile paralel ilerlemektedir.

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji mühendisliği Nedir?

Her çeşit malzemenin atomik ve moleküler düzeydeki yapılarının incelenmesi yanında, makroskopik düzeydeki özellikleri ve karakterizasyonları üzerine eğitim vermektedir ve bu alandaki tek mühendislik programıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.