kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Malzeme Mühendisi Maaşları Ne Kadar oldu?

Malzeme mühendisi ne kadar maaş alır? malzeme mühendisi maaşları devlette ve özel sektörde ne kadar oldu? Brüt maaşları ne kadar?

A+
A-

Hammaddelerden üretim, tasarım, geliştirme gibi basamaklarda görev alan malzeme mühendisliği, kontol ve analiz işlemlerinde de görevlidir. Malzeme mühendisliği mühendislik dalının bir parçasıdır. Ayrıca malzeme mühendisi maşaları hakkında da bilgi sahibi olabileceğiniz yazımızda veriler en güncel haliyle mevcuttur.

Bir işi yapmaya karar veren veya o işi yapmayı sağlayacak bir üniversite bölümü tercih edecek bir birey o meslek hakkında bilgiler toplamaya çalışır. Topladığı bilgiler sonucunda o mesleği yapıp yapmayacağına dair kafasında bir fikir oluşur ve kariyer planlamasını buna göre şekillendirir. Hangi iş olursa olsun o işi icra ederken kazanılacak para da bireyler için o mesleği tercih etme noktasında önemli bir etkendir.

Bizler sitemizde meslek adaylarına mesleklerin hakkında bulabildiğimiz her türlü bilgiyi vermeye çalışıyoruz. Bu yazımızda ise malzeme mühendisi maaşları hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

DGS Polimer Malzeme Mühendisliği

MALZEME MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? MALZEME MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Malzeme mühendisi organik veya yapay kökenli hammaddeler olan polimer, metal, seramik, plastik veya karma malzemeleri tasarlayan, üreten, geliştiren mühendis grubudur. Aynı zamanda bu malzemelerin işlenmesinde kullanılacak teknolojiyi geliştirmeye de katkı sağlarlar. Malzeme mühendisinin en genel görevleri de şu şekilde sıralanabilir:

  • Ham maddelerin saflık derecesini arttırmak üzerine çalışırlar
  • Gerekli ortamı oluşturarak metaller veya diğer hammaddelerden yeni malzeme üretimi için gerekli ortamı oluştururlar ve bu malzemelerin şekillenmesini sağlarlar
  • Malzemelerin korunmasına yönelik ortamın oluşmasını sağlarlar
  • Üretilmiş olan ürünlerin kalite kontrolü ve analizi üzerinde çalışırlar
  • Bu konularda proje oluştururlar ve projelerin geliştirilmesini, yönetimi sağlarlar
  • Alt birimlerindeki personelin denetim ve yönetim sorumluluklarını üstlenirler

Malzeme mühendisi olarak çalışmayı düşünen bir kişinin malzeme mühendisliği veya bunun türevi lisans programlarından birinin mezunu olması gerekmektedir. Mezuniyet sonrası adayın kamuda mı özel sektörde mi çalışacağına karar vermesine göre izleyeceği yollar farklılaşmaktadır. Özel sektörde malzeme mühendisi olmak isteyen bir mezunun özel sektörde kendi alanında hizmet veren firmaların iş ilanlarına başvuru yapması veya bu tip firmalara cv vermesi gerekmektedir. Kamuda malzeme mühendisi veya mühendis olarak çalışmayı düşünen bir mezun ise merkezi atamalarda atanmasını sağlayacak veya açılan ilanlara başvuru yapabilmesine yetecek kadar KPSS puanı almak için KPSS’ye girmesi ve tercihlerde bulunması gerekmektedir.

 

malzeme muhendisi ne is yapar

MALZEME MÜHENDİSLERİ ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR KAZANMAKTADIRLAR?

Çoğu mühendis türünde olduğu gibi malzeme mühendisliğinde de yeni işe başlarken asgari ücret seviyelerinde maaş ile işe başlandığını söylemek yanlış olmayacaktır. Mezun olunan okul, sahip olunan beceriler, girilecek firma gibi değişkenler farklı sonuçlar verebilse de ortalama olarak yeni başlayan bir malzeme mühendisi belirlenen asgari ücret olan 2825 TL ile veya biraz üstünde 3000 TL dolaylarında bir maaş ile işe başlayacaktır.

MALZEME MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR OLDU?

Kamuda mühendis unvanı ile çalışanların hemen hemen hepsi benzer maaşlar almaktadırlar ve o maaşlar yıllara, tecrübeye göre şöyle sıralanabilir.

Kamuda yeni başlayan Mühendis Maaşı: 15 500-19.750 Türk Lirası

Kamudaki mühendis maaşlarına bakarsak yeni başlayan bir malzeme mühendisi maaşı 15.500 TL dolaylarındadır diyebiliriz. Tabi ki buradaki rakam çalışılan devlet kurumu, aile yardımı, çocuk yardımı gibi diğer değişkenler ile aşağı yukarı yönlü 100-200 TL oynama gösterebilmektedir.

Ayrıca kamudaki mühendislerin brüt maaşları bundan yaklaşık olarak 1400-1500 TL dolaylarında daha fazladır fakat BES, emeklilik, sağlık primi, gelir vergisi gibi kesintiler ile ele geçen noktasında yani net maaş olarak listemizde görüldüğü şekildedir.

Temmuz 2022 zamlı malzeme mühendisi maaşları ise ocak zammı benzeri bir zam yapılırsa brüt olarak yaklaşık 450-500 TL artacaktır fakat gelir vergisi diliminde bir üst dilime geçip daha yüksek oranlı vergi verileceği için net maaş noktasında 100-200 TL civarında bir yükseliş ya olacaktır ya olmayacaktır.

DGS Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 

Malzeme mühendisi nerede çalışır?

Entegre metal üretim tesislerinde, haddehanelerde, dökümhanelerde, ısıl işlem, toz metalurjisi, dövme endüstrisinde, korozyon konularında ve kompozit ve seramik üretim tesislerinde çalışabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.