kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mühendis Maaşları Ne Kadar?

Mühendis Maaşları Ne Kadar? Mühendis Nedir? Ne Demek? Kimdir? Mühendis Ne İş Yapar? Mühendis Görevleri Nelerdir? Devlette, Özel Sektörde ve Serbest Olarak Çalışan Mühendis Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Mühendislik, alımında uzmanlık gerektiren bir meslek dalıdır. Başlı başına zor olan bu meslek grubu hakkında pek çok konu merak edilmektedir. Bunlardan ilki de mühendis maaşları ne kadar?

Dünyanın en eski ve en önemli mesleklerinin başında mühendislik mesleği gelir. Dünyadaki yerini yaptığı icatlarla sağlamlaştıran insanoğlu büyük mühendislik becerilerine sahiptir. Evler, köprüler, çitler, setler, surlar, binalar, saraylar inşa edilmiştir. Zamanla elektrik, inşaat, yazılım, bilgisayar, endüstri, malzeme alanında da mühendislik bilimi gelişmiştir. Özel sektörde ve devlette istihdam edilen mühendislerin iş olanakları, maaşları, çalışma şartları merak edilir. Peki devlette ve özel sektörde mühendis maaşları ne kadar?

Mühendis Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Mühendis Arapça kökenli bir kelimedir. İnsanlığın ihtiyaçlarını karşılamak için yol, köprü, bina gibi inşa işleri, tarım, hayvancılık, ormancılık gibi gıda, fizik, biyoloji, elektrik, kimya gibi fen, sanayi, endüstri, uçak, otomobil, helikopter gibi teknik alanlarda görev yapan mühendisler eğitim görerek bu mesleği icra etmektedir. Dünyada mühendislik alanına büyük önem verilmektedir. Özellikle de tüm dünyada en büyük istihdam kalemlerinden biri bu alandır.

Mühendislik Kurum Sınavları

Mühendis Ne İş Yapar? Mühendis Görevleri

  • Mühendislik alanında eğitim alarak yeterliliklerini artırırlar.
  • Fen, gıda, tarım, sosyal, sanayi, inşaat alanlarında görev yapabilirler.
  • Proje üretir, geliştirir ve bu projeleri hayata geçirirler.
  • Ayrıca hali hazırda mevcutta olan yapıları yıkar, imha ederler.
  • Projenin maliyeti, sürdürebilirliği, avantajlarını incelerler.
  • Projenin, görevin güvenli bir şekilde tamamlamasından sorumludurlar.
  • İşçi, mühendis, mimar, şoför, güvenlik, patron, işveren, müdür gibi tüm kesimlerle iletişimde kalırlar.
  • Güncel gelişmeleri takip edip kendilerini geliştirirler.
  • Kendilerine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirirler.
  • Görev malzemelerini korur ve ihtiyaçların karşılanması için talepte bulunurlar.

Devlette Mühendis Maaşları Ne Kadar?

Devlette çalışan mühendislerin gelirlerini belirleyen birkaç unsur bulunmaktadır. Toplu sözleşme zammı kapsamında her yıl Ocak ve Temmuz aylarında maaş zammı ve enflasyon farkı aylıklara yansıtılır. Ayrıca aile yardımı, çocuk yardımı, Asgari Geçim İndirimi (AGİ), fazla mesai, ek tazminat, döner sermaye, derece ve kıdem, hizmet yılı gibi unsurlara bağlı olarak aylıklar değişebilir. Bu kapsamda devlette mühendis maaşları şu şekildedir;

Mesleğe yeni başlayan deneyimsiz devlette mühendis maaşları 21 bin 750 TL civarındadır.

Özel Sektörde Mühendis Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde mühendislik mesleği en çok para kazanan alanlardan biridir. Bilgisayar, yazılım, elektrik, elektrik-elektronik, endüstri mühendisliği gibi farklı branşlar bulunur. Bu branşlardaki çalışanlara farklı miktarda ücret ödenebilir. Ancak genel olarak özel sektörde mühendis maaşları başlangıçta 10-15 bin TL seviyesindedir. Deneyim, başarı, kıdem arttıkça özel sektörde mühendis maaşları 10-20 bin TL arasına yükselmektedir. Ayrıca kendi işini yapan mühendisler 20-30 bin TL’ye kadar aylık gelir elde edebilir.

Kamuda Bilgisayar Mühendisleri Ne İş Yapar

Mühendis olmak için kaç yıl okunur?

Mühendislik fakülteleri olarak tanımlanan okullarda 3+2 yıl şeklinde temel bilimler, inovasyon ve araştırma odaklı eğitim verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.