kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Öğretmen Maaşları 2023 Ne Kadar?

Öğretmen Maaşları 2023 Ne Kadar? Devlette ve özel sektörde öğretmen maaşları 2023 ne kadar? Öğretmen çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Öğretmen ne iş yapar? Yeni başlayan öğretmen ne kadar aylık alır? Öğretmenlerin 2023 yılındaki aldıkları maaşları sizler için inceledik.

A+
A-

Dünyadaki en önemli mesleklerin başında ‘öğretmenlik’ mesleği gelmektedir. Başta Türkiye olmak üzere dünyanın her ülkesinde en önemli konuların başında ‘eğitim’ gelir. Eğitim sektörüne her yıl milyarlarca dolar para harcanmaktadır. Genç nesillerin çağın şartlarına uygun yetiştirilmesi çok önemsenmektedir. Bu noktada en büyük rol öğretmenlere düşmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk “Öğretmenler, gelecek nesil sizlerin eseri olacaktır.” diyerek öğretmenlere verdiği önemi anlatmıştır. Bu denli önem verilen mesleği icra eden öğretmenlerle ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Ancak en çok merak edilen konu öğretmenlerin aldığı maaşlardır. Peki devlette ve özel sektörde öğretmen maaşı 2023 ne kadar? Yeni başlayan öğretmen maaşı 2023 ne kadar? Öğretmen nedir? Kimdir? Ne iş yapar? Öğretmen çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl?

Bale Öğretmeni Maaşları Ne Kadar?

Öğretmen Nedir? Kimdir?

Hoca, muallim, muallime olarak da bilinen öğretmen, bilgi öğretmeyi meslek edinmiş kişiye denir. Öğretmen devlette veya özel sektörde istihdam edilen ve bireyleri uzmanlık alanında eğitmekle görevli olan kişidir. Yüzlerce yıl önce topluluğun yaşlıları, önde gelen kişileri bu rolü üstlenirken günümüzde bu bir meslek haline gelmiştir. Gerekli eğitimleri alan, gerekli okullardan mezun olan kişiler öğretmen olabilmektedir. Bunun için alan eğitimi ve pedagojik formasyon gibi işlemlerin tamamlanması gerekir. Günümüzde Türkiye’de 4 yaşında başlayan eğitim süreci uzun yıllar devam etmektedir.

<div></div>

Öğretmen Ne İş Yapar?

Öğretmenlerin görev ve sorumlulukları oldukça fazladır. 7’den 70’e her yaş grubundan öğrenciye eğitim verebilmek yetkinlikte olmak gerekir. Ayrıca öğrenciler, veliler, öğretmenler ve toplumun tüm kesimleriyle iletişim halinde olabilmek bile yeterince zorludur. Tüm bunların yanı sıra bu özel mesleği icra eden kişiler çok sayıda daha sorumluluk üstlenir.

Devlette veya özel sektörde çalışan öğretmenler öğrencilerini en iyi şekilde eğitmekle görevlidir.

İlgili dersteki ilgili müfredatı planlandığı gibi işlemek görevleridir.

Öğrencilerin fırsat eşitliği ilkesinde eğitim alması sağlanmalıdır. Ayrıca öğrencilerin en iyi şekilde öğrenme süreçlerine dahil etmelidir.

Her öğrencinin dili, öğrenme biçimi, kabiliyeti farklıdır. Öğretmenler bu hususları göz önüne alarak çalışmalıdır.

Öğrencilerin ne durumda olduğu, ne kadar ilerlediği rapor haline getirilmelidir.

Öğrencilerin her şeyden önce insan olduğu unutulmamalı ve insan haklarına uygun şekilde taciz, şiddet, baskı olmadan süreçleri yönetmelidir.

<div></div>

Öğretmen Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Devlette ve özel sektörde öğretmenlerin çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 yılında farklılık gösterebilir. Öncelikle devlette öğretmenlerin çalışma saatleri ders programlarına göre belirlenir. Haftada en fazla 45 saat çalışan öğretmenler branşlarına, okullara göre farklı saatlerde çalışabilir. Örneğin bir öğretmenin pazartesi boş günü olabilir, salı günü sabah saatlerinde 4 saat çalışabilir ve haftanın diğer günleri de tam gün çalışabilir. Ayrıca aldığı ek derslere göre de çalışma saatleri değişebilmektedir. Ancak genel olarak öğretmenlerin sabah 08.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında çalıştıklarını söylemek mümkündür. Çalışma şartları ise oldukça zorludur. Günümüzde teknoloji ve iletişim çağının içinde doğan çocuklar ve gençlerin dilinden anlamak zordur. Ayrıca sürekli değişen eğitim sistemini uygulamak da çok gayret istemektedir. Üstelik öğrenci ve velilerle iletişime geçmek, adil olmak, disiplinli bir şekilde eğitim vermek de üstün gayret ister.

Özel sektörde çalışma şartları ve çalışma saatleri devlete kıyasla daha zorludur. Öğretmenler özel okullarda çalışabilir, özel ders verebilir veya firmalarda görev alabilir. Özelde her personelden üstün hizmet istenmektedir ve çalışma saatleri de bu kapsamda zorlu seviyeye gelmektedir. Özel okullarda öğretmenler haftanın en az 5 günü genelde ise haftanın 6 günü çalışır. Çalışma saatleri de sabah 09.00 ile akşam 18.00 arasında belirlenmektedir.

<div></div>

devlette ve ozel sektorde ogretmen maasi 2020

Öğretmen Maaşları 2023 Ne Kadar?

2023 yılında öğretmen maaşları devlette ve özel sektörde farklı seviyelerde ödenmektedir. Devlette toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı kapsamında ücret artarken, özel sektörde ise yapılan zam asgari ücrete yapılan artışa ve firmanın maaş politikasına göre belirlenmektedir. Ancak özelde maaşların daha düşük olduğunu da belirtmek gerekir. Devlette öğretmen maaşlarını belirleyen diğer unsurlar ise aile yardımı, çocuk yardımı, ek mesai ücreti, sigorta kesintisi gibi unsurlardır. Bu kapsamda devlette öğretmen maaşları 2023 ortalama 4 bin 300 TL’dir. Devlette yeni başlayan öğretmen maaşı 2023 ise 4 bin 100 TL’dir. Özel sektörde öğretmen maaşı ise en düşük asgari ücret seviyesindedir. 2 bin 500 TL civarındaki maaşlar deneyim ve başarı kazandıkça 5 bin TL’ye kadar yükselebilmektedir. Özel ders veren öğretmenler ise başarısına göre saat başı ücretler belirleyerek 1 ayda önemli ölçüde para kazanabilmektedir.

<div></div>

Devlette Öğretmen Maaşı 2023

Devlette öğretmen maaşları derece ve kıdeme, hizmet yılına, aile yardımı ve çocuk yardımı alıp almadığına, görev bölgesine göre değişen ücretlere, ek mesai ücretine ve ek tazminata göre değişebilmektedir. Bu kapsamda devlette öğretmen maaşı 2023 ortalama 14 bin 300 TL seviyesindedir.

9/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan öğretmen maaşı 2023 14 bin 50 TL seviyesindedir.

NOT: Asgari Geçim İndirimi, çocuk yardımı, aile yardımı, ek mesai ücreti, görev tazminatı, görev bölgesine göre yapılan ücret değişikliğine, sigorta kesintilerine göre öğretmen maaşları 2023 yılında değişebilmektedir. Örneğin 6/3 derecesindeki öğretmenden 180 TL BES kesintisi yapılmaktadır.

<div></div>

Yeni Başlayan Öğretmen Maaşı 2023 Ne Kadar?

Milli Eğitim Bakanlığı her yıl binlerce kişilik öğretmenlik alımına çıkmaktadır. Yayımladığı iş ilanları ile binlerce öğretmen devlette istihdam edilmekte ve görev yerlerine atanmaktadır. Buna rağmen atama bekleyen ve işsiz milyonlarca öğretmen adayı bulunur. İşte milyonlarca kişi bu nedenle mesleğe yeni başlamış öğretmenin aldığı ücreti merak eder. 9/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan öğretmen devlette 14 bin 50 TL civarında maaş almaktadır. AGİ, aile ve çocuk yardımı, sigorta-BES kesintisi vb. unsurlara bağlı olarak maaşı artabilir veya azabilir.

Özel Sektörde Öğretmen Maaşı 2023

Özel sektörde firmalarda, özel okullarda, eğitim merkezlerinde görev yapan öğretmenler asgari ücretle göreve başlar. 2023 yılında özel sektörde işe yeni giren öğretmene 12 bin 500 TL civarında maaş ödenir. Öğretmenler deneyim kazandıkça, ders verdiği öğrenci sayısı artıkça, başarısı duyuldukça maaş zammından faydalanır. Bu kapsamda özelde deneyimli öğretmen maaşları 14 bin TL ile 20 bin TL arasında değişebilmektedir. Özel ders vererek faaliyet gösteren öğretmenler ise saat başına belirlediği ücrete göre önemli miktarda para kazanabilir.

Ücretli Öğretmen Maaşları Ne Kadar?

Öğretmenin boş günü olur mu?

İlgi Yönetmelikte boş gün ile ilgili her hangi bir ifade yer almamaktadır. Boş gün verip vermemek okul müdürünün inisiyatifindedir.

Yorumlar

  1. Hüseyin Avatar Hüseyin dedi ki:

    Öğretmen olmak içen ne yapmalıyım? Devlette Öğretmen maaşı 2020 gayet yeterli.

  2. Hüseyin Avatar Hüseyin dedi ki:

    Öğretmen olmak içen ne yapmalıyım? Devlette Öğretmen maaşı 2020 gayet yeterli.