kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Özel Eğitim Öğretmenliği Maaşları Ne Kadar?

Özel Eğitim Öğretmenliği Maaşları Ne Kadar? Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir? Özel Eğitim Öğretmeni Ne İş Yapar? Özel Eğitim Öğretmenliği Maaşları Ne Kadar? Devlette Özel Eğitim Öğretmenliği Maaşları Özel Sektörde Özel Eğitim Öğretmenliği Maaşları

A+
A-

Öğretmenlik kutsal bir meslektir. Bu mesleği icra edenlerden biri de özel eğitim öğretmenleridir. Gelin birlikte özel eğitim öğretmenleri hakkında derlediğimiz bilgilere bakalım…

Dünyanın en kutsal mesleği olan öğretmenlik mesleğinin pek çok alt dalı bulunur. Okul öncesi, sınıf, ilkokul, lise öğretmenliklerinin yanı sıra branş öğretmenleri de bulunur. Ayrıca özel eğitim öğretmenliği de son yıllarda revaçta olan bir meslektir. Tercihiniyap ailesi olarak maaş yazı dizilerimize özel eğitim öğretmenliği maaşlarıyla devam ediyoruz. Bu makalemizde bu personellerin aldıkları aylık maaşları, ek ders ücretlerini, özlük haklarını inceleyeceğiz. Peki devlette ve özel sektörde özel eğitim öğretmenleri maaşları ne kadar?

DGS Özel Eğitim Öğretmenliği

Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir?

Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilere, kişilere eğitim veren eğitmenlere özel eğitim öğretmeni denir. Bu alanda çalışmak isteyenlerin Üniversitelerin Eğitim Fakültesindeki ilgili bölümlerinden mezun olmaları gerekir. Normal Eğitim Teknikleri dışındaki vatandaşların eğitim-öğretim hizmeti veren bu öğretmenler topluma büyük fayda sağlar.

Bu alanda çalışan öğretmenler öğrenme güçlüğü çeken, zeka, duygusal ya da fiziksel engeli olan öğrencilere eğitim vermektedir. Bu eğitimi verebilmek için de öğretmenler özel olarak eğitim almış ve belirli yöntem ve taktikleri öğrenmişlerdir. Özel eğitim öğretmenleri özel sektörde olduğu gibi devlette de iş fırsatı bulabilir.

Özel Eğitim Öğretmeni Ne İş Yapar?

Üstün zekalılara, zihinsel engellilere, işitme engellilerine, görme engellilere yönelik eğitim-öğretim hizmeti veren öğretmenlerin pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. Bu bölümün iş olanaklarından faydalanmak isteyen, bu mesleği yapmak isteyen kişiler de ne iş yapacaklarını araştırmaktadır.

  • 1 yıllık eğitim planı hazırlayıp, uygularlar.
  • Müfredat kapsamında plana uygun hareket ederler.
  • Her öğrencinin yeteneklerine uygun yaklaşırlar.
  • Motor becerilerinin kazanımı konusunda yardım ederler.
  • Aileler ve öğrencilerle koordineli bir eğitim süreci yürütürler.
  • Engelli öğrencilerin ihtiyacına yönelik çalışma planı hazırlarlar.
  • Çocuklarla en iyi iletişim biçimini ayarlarlar.

devlette ozel sektorde ozel egitim ogretmeni maaslari

Özel Eğitim Öğretmenliği Maaşları Ne Kadar?

Özel eğitim öğretmenleri zihinsel, duygusal, zeka, fiziksel engelli öğrencilerle çalışmaktadır. Zaman zaman çalışma şartları oldukça zorlu olmaktadır. Bu nedenle bu mesleği icra edenlerin ne kadar maaş aldıkları merak edilmektedir. Özel eğitim öğretmenleri devlette ve özel sektörde farklı miktarlarda ücret almaktadır. Ek dersler, ek ödenekler de hesap edildiğinde devlette ücretler ortalama aylık 15 bin 500 TL civarındadır. Özel sektörde ise 12 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında ücretler değişebilmektedir. Alanında başarılı, yabancı dil bilen öğretmenler ise 20 bin TL’ye kadar ücret alabilir.

Devlette Özel Eğitim Öğretmenliği Maaşları

Devlette özel eğitim öğretmeni, zihinsel engelli öğretmeni olarak çalışabilmek için üniversitelerde 4 yıllık eğitim almak ve ilgili bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. Daha sonra da Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girip yüksek puan olarak atanmayı beklemek gerekir. Atanan öğretmenler toplu sözleşme zammı, asgari geçim indirimi, ek tazminat, yabancı dil tazminatı, aile ve çocuk durumu, ek ders gibi değişkenlere bağlı olarak farklı miktarlarda ücret alabilir. Ayrıca derece ve kıdem ile hizmet yılı da ücretler konusunda belirleyicidir.

Özel eğitim öğretmenlerinin ek ders ücretleri diğer öğretmenlere kıyasla %25 daha yüksek hesaplanır. Bir haftada 30 saat ders veren öğretmen 15 saatin karşılığında maaş alırken, 15 saatin karşılığında ek ders ücreti alır. 1 ayda  4 hafta derse giren öğretmen 60 saat ek ders ücreti alır. Artan günlerde hesap edildiğinde 66 saatlik ek ders ücreti birikir. Ayrıca haftada 3 saat olmak üzere aylık 12 saatlik nöbet ücreti de bu hesaba eklenir ve toplamda 78 saat ek ders ücreti alınması gerekir. Öğretmen ek ders ücretleri saatlik 17 TL civarındadır. Bu rakam üzerinden hesaplanıldığında (17×78) 1320 TL’lik ek bir ücret karşımıza çıkar. Yüzde 25’lik fazla hesaplama da düşünüldüğünde 1650 TL’ye ulaşırız. Özel eğitim öğretmeni maaşı ortalama 16-18 bin TL’dir. 

DGS Özel Eğitim Öğretmenliği Kazanmak İçin Kaç Net Gerekir?

Özel Sektörde Özel Eğitim Öğretmenliği Maaşları

Özel sektörde her meslekte olduğu gibi özel eğitim öğretmenliğinde de başlangıçta aylık ücret son derece düşüktür. Personellere asgari ücret tutarında maaş verilir. Personelin deneyimi, çalışılan kurum, AGİ, sigorta ve BES kesintisi gibi unsurlara bağlı olarak maaşlar değişebilir. Özelde 15-16 bin TL arasında ücret alabilir. Ayrıca alanında başarılı, ünlü, yabancı dil bilen öğretmenler 20 bin TL’ye kadar ücret alabilir.

Özel eğitim öğretmeni kaç saat?

Özel eğitim öğretmeni haftada 3 saat nöbet, 2 saat hazırlık planlama, 2 saat öğrenci kişilik hizmetleri ve 12 saat ek ders karşılığı olmak üzere haftada 20 saat ek ders alır.

Yorumlar

  1. Abdulsamet Avatar Abdulsamet dedi ki:

    Gastronomi maaşı