kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Özel Sektörde ve Devlette Aşçı Maaşları Ne Kadar?

Özel Sektörde ve Devlette Aşçı Maaşları Ne Kadar? Aşçı Nedir? Ne Demek? Kimdir? Aşçı Ne İş Yapar? Aşçı Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Aşçı Maaşları Ne Kadar? Devlette Aşçı Maaşı Özel Sektörde Aşçı Maaşı

A+
A-

Popüler meslek gruplarından biri de aşçılık mesleğidir. Bu meslek grubu hakkında en çok merak edilen konu ise maaş bilgisidir. Özel Sektörde ve Devlette Aşçı maaşları ne kadar gelin birlikte bakalım.

Dünyadaki en eski ama bir türlü eskimeyen mesleklerden biri de ‘aşçılık’ mesleğidir. İnsanlığın başlangıcından bu yana iyi yemek yemek önemli bir konu haline gelmiştir. Doğru tohum, lezzetli meyve, iyi et bulmak ve bulunan ürünleri lezzetli haline getirmek önemli bir iştir. Yüz yıllar boyunca en yetenekli kişi toplulukta yemek yapan olmuştur. Günümüzde ise bu bir meslek halini almıştır. Türkiye’de binlerce dünyada milyonlarca kişi aşçı olarak çalışmaktadır. Türkiye’de de bu meslek TV programları, ünlü aşçılar sayesinde giderek ün kazanmaktadır. Bu nedenle binlerce kişi aşçı olmak istemekte ve meslek hakkında araştırma yapmaktadır. Özellikle aşçı maaşları merak konusu olmaktadır. Tercihiniyap ailesi olarak bu popüler meslekle ilgili sizler için kapsamlı bir araştırma yaptık ve personellerin aldıkları ücretleri derledik. Peki aşçı nedir? Ne demek? Kimdir? Aşçı ne iş yapar? Çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıl? Özel sektör ve devlette aşçı maaşları ne kadar?

Devlette ve Özel Sektörde Proses İşçisi Maaşları Ne Kadar?

Aşçı Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Mesleği yemek pişirmek olan kişiye ‘aşçı’ denir. Yemek yapan, yaptığı yemekleri belirli bir ücret karşılığında hizmet olarak satan kişi bu şekilde adlandırılır. Türkiye’de halk arasında yemek ‘aş’ olarak adlandırılır. Bu nedenle aşçı kelimesi yemek yenilebilecek yer, aş evi olarak da bilinmektedir. Bu mesleği icra eden personeller eğitimli veya alaylı olabilir. Meslek liseleri ve Gastronomi bölümlerinden eğitim alarak sektöre atılan binlerce kişi olduğu gibi eğitim almamasına rağmen sektörde deneyim kazanan binlerce personel bulunur.

Aşçı Ne İş Yapar?

Aşçıların ana iş tanımı yemek yapmaktır. Bu personeller görev yaptıkları sektörde, mekanda, konsepte ve satış politikasına uygun olarak yemek pişirir ve hazırlarlar. Personellerin görev tanımını ve sorumluluklarını saymak oldukça zordur. Çünkü alışverişten müşteriye veya personelin önüne gidene kadar yemekle ilgili tüm süreci yürütürler.

  • Yapılacak yemekler ile ilgili alışveriş listesi hazırlarlar. Ürünlerin eksiksiz alındığını kontrol ederler.
  • Komi, etçi, ara sıcak, tatlı, ana yemek, kasap vb. tüm birimlerde çalışan personellerin iş tanımını ve görevlerini belirlerler.
  • Şef aşçının, yöneticinin talimatları ve kuralları doğrultusunda çalışırlar.
  • Müşterilerin istekleri doğrultusunda ve memnuniyet odaklı görev yaparlar.
  • Standart tabaklar, lezzetler, yemekler oluştururlar. Kaliteyi maksimize etmeye çalışırlar.

Aşçı Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Personellerin çalıştıkları sektör, kurum, ve lokantaya/cafe’ye bağlı olarak çalışma şartları, temposu ve saatleri değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle mutfak ve benzeri ortamlarda çalışırlar. Mutfak aletleri ile içli dışlı olurlar. Mesai saatlerinin büyük bir çoğunluğu mutfakta geçer. Beyaz bir önlük, eldiven, şapka gibi gereçlerle çalışırlar. Uzmanlık alanları doğrultusunda farklı türden yemekler yapabilirler. Altlarında genellikle komi ve kalfa gibi personeller bulunur. Devlette çalışan aşçılar sabah genellikle 08.00-17.00 saatleri arasında çalışır. Ancak vardiya sistemine göre akşam saatlerinde veya sabaha karşı çalışmaları da istenebilir. Yemek saatlerinden önce yemekleri hazırlamak ve bir sonraki öğüne hazırlanmak son derece yorucu ve zorlu bir iştir. Üstelik sağlık, kalite ve lezzet konusunda sorun yaşanmadan belirli bir standart oluşturmak da son derece önemlidir.

Aşçı Maaşları Ne Kadar?

Meslekle ilgili en çok merak edilen konu kazanılan parayla ilgilidir. Devlette ve özel sektörde çalışan aşçıların ne kadar maaş aldığı, ne kadar para kazandığı çok merak edilir. Özellikle Master Chef vb. programlar sonrasında Türk ve yabancı aşçıların kazandığı ücretler merak konusu olmuştur. Devlette aşçı ücretleri belirli bir miktarda ödenmektedir ve her yıl artmaktadır. Ancak özel sektörde maaşlar arasında bir uçurum vardır. Çok büyük paralar kazanan da vardır çok düşük ücret alan da. Bu kapsamda devlette aşçı maaşı ortalama 12.000-19.000 TL’dir. Özel sektörde ise aşçı maaşları asgari ücret ile 12 bin TL arasında değişmektedir.

Devlette Aşçı Maaşı

Devlette komi, aşçı yardımcısı, aşçı ve aşçıbaşı kadrolarında personeller istihdam edilmektedir. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı, TBMM, bakanlıklar, TSK, THY, Ziraat Bankası, EGM, Cezaevleri, Belediyeler, Adliyeler gibi pek çok kurum ve kuruluşta binlerce aşçı istihdam edilmektedir. Personeller toplu sözleşme kapsamında her yıl Ocak ve Temmuz aylarında maaş zammından faydalanır. Ayrıca enflasyon farkı da ücretlere yansıtılır. Bunun yanı sıra personellerin evli olup olmadığı, çocuk sahibi olup olmadığı, eğitim durumu, fazla mesai, döner sermaye ücreti, çalışılan kurum, bölge, şehir, sigorta ve BES kesintileri gibi unsurlara bağlı olarak maaşları değişebilmektedir. Ayrıca personellerin derece ve kıdemi ile hizmet yılı da önemli bir unsurdur. Bu kapsamda ödenen aylıklar şu şekildedir;

Mesleğe yeni başlayan devlette aşçı maaşı  12 bin 500 TL civarındadır.

Özel Sektörde ve Devlette Sekreter Maaşları Ne Kadar?

Özel Sektörde Aşçı Maaşı

Özel sektörün maaş politikası her meslek için olduğu gibi aşçılar için de oldukça düşüktür. Sektöre atılan yeni personeller genellikle komi olarak ve aşçı yamağı olarak göreve başlar. Asgari ücret veya asgari ücretin biraz üstünde ücret alırlar. Genellikle günde 9 ile 12 saat arasında çalışırlar. Özel sektörde personeller cafelerde, lokantalarda, otellerde, gemilerde, şirketlerde iş bulabilir. Özel sektörde aşçı maaşı en az 12.000 TL seviyesindedir. Ancak bildiğiniz dünya mutfağı sayısı, tecrübeniz, deneyiminiz ve başarınıza göre aldığınız ücretler 14 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Öyle ki başarılı ve profesyonel bir aşçı en az 15-16 bin TL maaş almaktadır. Ayrıca imza yemeklerinizin çoğalması, ününüzün ve adınızın duyulmasıyla maaşınız da artacaktır. Hatta kendi işletmenizi açmanız bile söz konusu olabilir. İşinde çok iyi olan isimler ünlü isimlere ve ailelere özel aşçılık hizmeti vermektedir. Bu kapsamda da maaşlar 20 bin TL civarına kadar yükselebilmektedir.

Kaç yılda şef olunur?

2 yıllık eğitim veren aşçılık ön lisans programlarına girmek. 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olmak.

Yorumlar

  1. Oğuzhan Avatar Oğuzhan dedi ki:

    Birazcık azmış ben 10 veya 15 bin cıvarları arasında biliyordum

    1. Arif Avatar Arif dedi ki:

      Benim şefim 22 bin lira alıyor bırakın bu işleri yeni mezun bir şef adayı en az 7 bin lira maaş alır

  2. Sevgi Avatar Sevgi dedi ki:

    Valla 65 kişiye personel yemeği çıkarıyorum 2 çeşit 4500 alıyorum aynı sektörde 3 yıldır çalışıyorum

    1. Hayriye Avatar Hayriye dedi ki:

      Devlette mi çalışıyorsunuz