kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Patolojik Anatomi Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar? Tıbbi Laboratuvar ve Patoloji Teknikeri Maaşı 2023

Patolojik anatomi teknikeri maaşları 2023 ne kadar oldu, tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri maaşı 2023 te özel sektörde ne kadar, patolojik anatomi teknikeri görevleri nelerdir, patolojik anatomi teknikeri çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır, kimler hangi yöntemler ile tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri olabilirler gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Mesleklerin tanıtımları ve maaş bilgileri, üniversite bölümleri, bölümlerin taban puanları, devlette kadrosu bulunan mesleklerin atama taban puanları, meslek ve bölüm seçimi konusundaki tercihler gibi konularda yani kariyer planlarınızda yol göstermek amacıyla yazdığımız yazılara devam ediyoruz. Bu yazımızda sizlere patolojik anatomi teknikeri maaşlarını, görevlerini, çalışma şartlarını ve saatlerini aktarmaya çalışacağız.

Patolojik Anatomi Teknikeri Maaşları Ne Kadar Oldu?

PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR? TIBBİ LABORATUVAR VE PATOLOJİ TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR? HANGİ YÖNTEMLER İLE KİMLER PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ OLABİLİR?

Sağlık teknikerinin görevi hangi branşta olursa olsun uzman doktorun, diş hekiminin, eczacının veya bunlar gibi meslek gruplarının yanında destek personeli olarak çalışmak üzerine kuruludur. Patolojik anatomi teknikeri yani diğer bir deyişle tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri de aynı şekilde yardımcı sağlık teknikeri olarak görev yapmaktadır. Daha açıklayıcı olmak için patolojik anatomi teknikeri görevleri içinden başlıca olanlarını sıralayacak olursak;

  • Patoloji laboratuvarına gelen örneklerin kayıtlarını tutmak ve fizyolojik ve anatomik özelliklerine göre fiksasyonunu yapmak, Fiksasyonda kullanılan solüsyonların hazırlanmasını sağlamak.
  • Makroskobik çalışmaya katılmak, doku takibini elle yapmak.
  • Uzmanın isteği doğrultusunda istenen kalınlık ve özellikte kesit almak, bu işlemler sırasında gerekli işlemleri yapmak.
  • Enfeksiyon kontrolü yapmak ve histokimyasal ve immünhistokimyasal boyama sistemleri için boya çözeltilerini ve antikorları hazırlamak.
  • Mikroskop, doku takibi cihazı, boyama cihazı ve mikrotomun gibi ekipmanların günlük ve haftalık bakımını yapmak

gibi görevler karşımıza çıkmaktadır. Tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri veya sağlık alanında görev yapan meslek gruplarının sorumlukları ve yetkilerini gösteren yönetmeliğe göz atarak daha ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz. Yönetmelik için:

► SAĞLIK ALANINDA ÇALIŞANLARININ SORUMLULUK VE YETKİLERİNİ İÇEREN YÖNETMELİK

Pek çok teknikerlik yazımızda olduğu gibi burada da bir kavram farklılığını açıklayarak nasıl patolojik anatomi teknikeri olunacağını anlatmaya başlayalım. Bizim her teknikerlik yazımızda tekniker ve teknisyen arasındaki ayrımı verme nedenimiz aynı isimli teknikerin de teknisyenin de bulunmasıdır ve bu yüzden bu kavramlar birbirine karışabilmektedir. Tekniker unvanı elde etmek isteyen bir birey 2 yıllık önlisans programlarının ilişkili olanını teknisyen unvanı ile çalışmak isteyen bir birey de ortaöğretim kurumlarının ilişkili olanını bitirmiş olmalıdır. İlişkili olan diye belirtiyoruz çünkü her 2 yıllık bölüm veya ortaöğretim mezunu istediği her alanda tekniker veya teknisyen olamamaktadır. Patolojik anatomi teknikeri olabilmek için de aşağıdaki bölümlerden mezun olma şartı aranmaktadır:

  • Patoloji Laboratuvar
  • Patoloji Laboratuvar Teknikleri

Tabi ki bu bölümlerden mezun olur olmaz da eğer farklı bir avantajınız yoksa hemen bu unvan ile çalışmaya başlamanız zor olmaktadır. Özel sektörde bu alanda çalışabilmek için yeterliliğiniz olması ve başvuru yaptığınız iş ilanlarından dönüş almanız gerekmektedir. Devlette ise sistem şu şekilde yürümektedir. KPSS’ye girmiş olmanız, yeterli puanı elde etmeniz ve devletin bu alanda alım yapması sonucu puanınız ile başvuru yaparak atanmanız gerekmektedir. Devlette yeterli puan olarak nitelendirebileceğimiz puanları patolojik anatomi teknikeri için aşağıdaki linki tıklayarak inceleyebilirsiniz.

PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR? TIBBİ LABORATUVAR VE PATOLOJİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ KAÇ SAATTİR?

Patolojik anatomi teknikerleri genellikle kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalıştıkları iş analiz üzerine kurulu olduğu için çeşitli kimyasal maddeler ile çalışırlar ve bu da sağlık için tehlike oluşturur.

Bunun dışında her sağlık teknikerliği gibi tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikerliği de kendi içinde zorluklar barındıran bir meslek grubudur. Çalışılan işin adli vakalar olması, çalışılan şeyin insan vücudundan alınan örnekler olabilmesi bu işi ruhen yorucu kılmaktadır. Bunun dışında iletişim halinde olunan kişilerin adli alandan olabilmesi de işi zorlayıcı kılabilmektedir. Burada bir de şunu belirtmek gerekir ki çalışılan kurum veya çalışılan kişilerin de etkileri olumlu veya olumsuz yansıyabildiği için bu anlamda da işiniz bir şansınıza bağlı olabilmektedir.

Çalışma saatleri noktasında da kamuda görev yapan bir bireyin haftalık çalışma saati 40 saattir fakat bu sağlık alanında birebir örtüşemeyebilmektedir. Uzun ek mesailer veya nöbetler bulunabildiği için net şu kadar saat çalışılan bir meslektir demek zordur.

Burada size vermeye çalıştığımız bilgiler en genel haliyle bir fikir oluşması için verdiğimiz bilgilerdir. Daha detaylı bilgiyi tercih etmeyi düşündüğünüz devlet kurumunda veya özel sektörde girmeyi düşündüğünüz kurumlarda çalışanlara da sormayı ihmal etmeyiniz çünkü en iyi bilgi işi yapandan alınacak bilgidir, o kişi işin her detayını daha fazla bilmektedir.

KAMUDA TIBBİ LABORATUVAR VE PATOLOJİ TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 İÇİN NE KADAR?

Patolojik anatomi teknikeri maaşlarını size vermeden önce kamuda çalışan sağlık teknikerleri maaş miktarlarını yıllara göre bir liste olarak vermek istiyoruz.

Yeni Başlayan Sağlık Teknikeri 13600-13850 Lira

5 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 13.650-13900 Lira

10 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 13.700-13950 Lira

15 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14000-14200 Lira

20 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14200-14400 Lira

25 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14250-14450 Lira

30 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14300-14600 Lira

Listemizde en genel ortalamasıyla sağlık teknikerlerinin kamuda aldığı maaşları görmektesiniz. Bu rakamların aralık olması veya duyabileceğiniz maaşların buradaki rakamlardan 100-200 Lira aşağı veya yukarı olması kurumlara, ek mesaileri, döner sermayeye, ek ödemelere ve böyle değişkenlere bağlıdır. Bunlarla paralel olarak patolojik anatomi teknikeri maaşı ocak zammı ile 2023 yılında 13600-13800 Lira dolaylarında olmuştur. Temmuz ayında da ocaktakine benzer bir zam olur ise 2023 Temmuz patolojik anatomi teknikeri maaşları 13950-14200 Lira civarlarında olacaktır. Bu miktarlarda da biraz önce de dediğimiz gibi bazı değişkenlere göre ufak tefek oynamalar olabilmektedir.

 

ÖZEL SEKTÖRDE PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 İÇİN NE KADAR?

Özel sektör ne yazık ki her zaman (istisnai bazı meslekler ve deneyim sahibi personeller hariç) devletten daha az ücret ödemektedir. Özellikle yeni başlayan, yeni mezun kişiler için bu rakamlar oldukça düşüktür. Asgari ücret oranında ücret vermeye çalışan işverenler bulunmaktadır. Ortalama olarak yeni başlayacak olan bir tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri maaşı özel sektörde 2023 yılında 12500-13000 Lira dolaylarında olacaktır. Bu rakam da yine kurum ve kuruluşa göre değişiklik gösterebilecek olsa da ortalama maaş miktarları bu civarlardadır.

 

PATOLOJİK ANATOMİ TEKNİKERİNDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR? TIBBİ LABORATUVAR VE PATOLOJİ TEKNİKERİ NASIL BİRİSİ OLMALIDIR?

Sağlıkla, eğitimle ilgili veya adli işlerde çalışacak her bireyin yaptığı işin ne kadar önemli olduğunun farkında olması gerekmektedir ve bu dediğimiz de sağlıkla ve adli işler ile ilgili olması nedeniyle patolojik anatomi teknikerliği için ayrıca önemlidir.

Özel olarak tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikerinde aranan özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür; kapalı ortamda çalışmaya uygun olmak, kokulara karşı dayanıklı, renklere karşı dikkatli olmak, el, göz, parmak koordinasyonu iyi olmak, disiplinli, titiz, dikkatli olmak ve fen bilimlerinin her alanına ilgi duymak ve bu alanlara hakim olmak.

Bu yazı hakkında, meslekler, sınavlar, kariyer planınız hakkında ve bunlar gibi konularda merak ettiklerinizi sorabileceğiniz, destek alabileceğiniz, paylaşımda bulunabileceğiniz forum sayfalarımız tecrübe sahibi yöneticileri ile hizmetinizdedir. Forum sayfalarımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

 

*Yazı içinde tıbbi laboratuvar ve patoloji teknikeri ve patolojik anatomi teknikeri unvanlarını zaman zaman birbirlerinin yerine kullandık çünkü iki isim de aynı mesleği anlatmak için kullanılmaktadır.

Patoloji Bölümü önü açık mı?

Patoloji teknikerleri kamu ve özel pek çok kuruluşta rahatlıkla iş buluyor.

Yorumlar

  1. anonim Avatar anonim dedi ki:

    Bu bölümün özel sektörde iş imkanı nasıl ? Ayriyetten özel sektörde yeni başlayan maaşları ne kadar ? yardımcı olabilir misiniz?