kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Polis Memuru Maaşları Ne Kadar?

Polis Memuru Maaşları Ne Kadar? Polis Memuru Nedir? Kimdir? Polis Ne Demek? Polis Memuru Çalışma Şarları ve Çalışma Saatleri Yeni Başlayan Polis Maaşı Ne Kadar?

A+
A-

Ülkemizde pek çok genç mezun polislik mesleğine başvuru yapmaktadır. İlanları ve alımları gün geçtikçe artan polislik hakkında sizlere pek çok bilgiyi derledik. Özellikle merak edilen polis memurlarının maaşları konusuna da ayrıca yer verdik.

Türkiye’de son zamanlarda yapılan polis memuru alım ilanlarının sayısı arttı. Bu nedenle Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altında çalışan polislerin ne kadar maaş aldığı sık sık merak ediliyor. Ekonomik koşulların iyi sinyaller vermediği bir dönemde polis maaşları toplu sözleşme zammı kapsamında artacak. Ayrıca enflasyon farkı da yansıtılacak. Peki polis maaşları ne kadar? Mesleğe yeni başlayan, deneyimsiz polis maaşı ne kadar?

Polislik Göz Şartları 2023 Nelerdir?

Polis Memuru Nedir? Kimdir? Polis Ne Demek?

Fransızca kökenli olan Polis kelimesinin orijinal hali ‘police’ şeklindedir. Tarihi oldukça eskiye uzanan bu meslek devlet bünyesinde güvenlik alanında görev yapan kamu personelini temsil eder. Huzur, asayiş, güvenlik sağlamak için çalışan bu kişiler Türkiye’de İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışırlar. 81 ilde, her ilçede ve yurt dışında görev yapabilirler. EGM bünyesinde onlarca farklı alan ve birim vardır. Polisler de bu birimlerde görev yapar. Bu birimlere örnek olarak terörle mücadele, asayiş, hırsızlık, siber güvenlik, özel harekat gösterilebilir.

Polis Ne İş Yapar? Polis Görevleri

  • Yurt içinde ve yurt dışında görev yapabilirler.
  • Genelde iç güvenlikten sorumludurlar.
  • Kanunlar kapsamında hareket edip, emirleri uygularlar.
  • Suçla ve suçlularla mücadele ederler.
  • Terörle mücadelede aktif rol alırlar.
  • Vatandaşın şikayetleri ile ilgilenirler.
  • Toplumsal huzuru korumak, kaçıranları yakalamak için çalışırlar.
  • Devlet büyüklerini, vatandaşı, belirli alanları koruyabilirler.
  • Toplumsal olaylara müdahale ederler.
  • Kendilerine verilen emirler doğrultusunda her görevi icra ederler.

Polis Memuru Çalışma Şarları ve Çalışma Saatleri

Polislerin çalışma şartları ve çalışma saatleri çok ağırdır. 7 gün 24 saat görev yapmaya hazır olmaları gerekir. Çünkü her an göreve çağrılabilirler. Deprem, sel, afet, terörle mücadele, operasyon, koruma, seçim, gösteri, miting, toplumsal olay, suça müdahale gibi her olayda polisler en ön saftadır. Üstelik polislerin ortalama 5 yılda bir tayinleri çıkar. Meslek hayatlarında en az 2 kez doğu görevine giderler. Birimlerine göre zorluk derecesi ve çalışma düzenleri değişebilir.

Polis çalışma şartları ve çalışma saatleri oldukça zorludur. Emir gelince 7 gün 24 saat esasıyla çalışmak zorunda olan polisler vardiya sistemine göre, nöbet sistemine göre çalışır. 12/24, 12/36, 24/48 gibi farklı çalışma saatleriyle ayda 250-300 saat arasında çalışabilirler. Bu sistemi biraz daha açıklamak gerekirse personel 12 saat çalışırken ardından 24 saat izin yapmaktadır. Bu tempo ile çalışmayı her bünye kaldıramaz. Polisler bu nedenle 8 saat çalışıp 24 saat izinli olacakları bir sistemin gelmesini istektedir. Tabi bazı polisler de normal memurlar gibi sabah 09.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında görev yapabilir. Olağanüstü durumlarda ise çalışma sistemleri rafa kalkar.

Polis Memuru Maaşları Ne Kadar?

Bu kapsamda  polis aylıkları önemli ölçüde artıyor. Ek olarak aile yardımı, çocuk yardımı, ek tazminat ücreti, görev tazminatı, görev yerine aldıkları ücretler, eğitim durumuna bağlı farklar da etkili olacak. Yine BES ödemeleri ile, – arasındaki vergi kesintisi ve Asgari Geçim İndirimi (AGİ) de etkili olacak unsurlar arasında. Bu unsurların bazıları maaşları yükseltirken bazıları da kesintilere neden olmaktadır. Mesleğe yeni başlamış polis maaşı 17 bin 400 TL civarındadır.

Yeni Başlayan Polis Maaşları Ne Kadar?

İçişleri Bakanlığı her yıl binlerce kişilik polis alım ilanları yayınlamaktadır. Özellikle özel harekat polislerine yönelik alım ilanları çoğunluğu oluşturur. Bu ilanlar toplumda büyük ilgi görür. İşsizlik artarken polis olmayı seçenlerin sayısı da yükselmektedir. Bu nedenle milyonlarca kişi “yeni başlayan, deneyimsiz polis maaşı ne kadar?” sorusunu sormaktadır. Mesleğe yeni başlayan polis maaşı net 17 bin 400 TL civarındadır. 

Lazer Tedavisi Olsam Polis Olabilir Miyim?

Polis çalışma saatleri nasıl?

Emniyet personeli 657 sayılı kanuna göre çalışıyor fakat, aylık çalışma süreleri fiilen 240 ile 300 saat arasında değişiyor.

Yorumlar

  1. Kozan Avatar Kozan dedi ki:

    Başkalarının 160 saat çalışarak aldığı maasi Polisler EN AZ 240 saat çalışarak alırlar.160 saat uzeri hiçbir görev için ek mesai ücreti ALMAZLAR.Zaten 240 saatin içerisinde ıvır zıvır gorevler yoktur.Ivir zıvır görevlere de aslı görevlere de ek mesai ücreti verilmez.
    Dışarıdan yatıyor ve görevini yapmıyor olarak görünürler.
    Dışarıdakiler hayran hayran bakarlar.Iceridekiler de kaçıp gitmek isterler.

  2. 61 Avatar 61 dedi ki:

    Merhaba, 9-18 calisan polisler yok.Dogrusu 8-17.Ek gorevler hariç o şekilde çalışırlar.

  3. Kasım Avatar Kasım dedi ki:

    84 farklı çalışma sistemi var,ama 24-48 yok.12-24,12-36,1+1,2+1 çakma 12/36 geceye gitsen de geceden çıksan da gunduz ya da akşamında bir daha görev.Yani 12-24,12-36 vs. bile tam olarak uygulanmıyor.Uygulansa şükredersin.Yazik bu insanlara.