kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Pratisyen Hekim Maaşları 2023 Ne Kadar?

Tıp fakültesinden yeni mezun olmuş kişilere pratisyen hekim unvanı verilir. Pratisyen hekim maaşları 2023 ne kadar? Nasıl olunur, aile hekimi nasıl olunur? Yazımızda detaylarını bulabilirsiniz.

A+
A-

Üniversitelerin tıp fakültelerinde okuyan veya okumayı isteyen arkadaşlarımızın sıkça yönelttiği bir sorudur? Pratisyen hekim maaşları 2023 yılında ne kadar? Pratisyen hekimi maaşı kavramı standart bir miktar değil. Devletten klasik şekilde maaş alan bir çalışma yöntemleri yoktur.

Temel tıp eğitimi olarak adlandırılan 4 yıllık teorik eğitim ve 2 yıllık hastane stajlarını tamamladıktan sonra pratisyen hekim unvanı verilmektedir. Pratisyen hekim istediği takdirde özel hastanelerin acil servislerinde çalışabilmektedir. Polikliniklerde uzman doktorlar görev yaptığı için pratisyen hekimlerin çalışma alanı sınırlıdır. Nöbet başı en az 500 TL ve sabit ücret olarak 15 bin TL genel olarak ülke çapında özel hastanelerin uyguladığı tarifelerdir. İstanbul’daki özel hastaneler nöbet ücreti nispeten daha yüksek olarak belirlemektedir.

İkinci bir seçenek kamu hizmetinde çalışmaktır. Devlet hastanesinde acil servislerde çalışan pratisyen hekim maaşları 2023 yılında 15 bin TL civarındadır.  Genellikle 2 bin TL gibi bir de döner sermaye ödemesi alan pratisyen hekim maaşı 2023 için 17 bin TL civarına yaklaşmaktadır. Türkiye şartlarında oldukça iyi bir maaş olduğunu belirtmek uygun olacaktır. Pratisyen hekim ve pratisyen doktor kavramları aynıyken sık sık karıştırılan bir diğer kavvram olan aile hekimi farklıdır. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan pratisyen hekime aile hekimi adı verilmektedir.

Doktor Maaşları Ne Kadar Oldu?

Tıp Fakültesi Taban Puanları 

Aile Hekimi Nasıl Olunur?

Aile hekimleri Sağlık Bakanlığı ile sözleşme imzalayarak çalışır, statüleri 4/B olarak kabul edilmektedir. İl genelinde belirlenen aile hekimliği pozisyonlarından boşalan mevcutsa başvuranlar arasında tecrübe şartına bakılarak sırayla sözleşme imzalanmaktadır. Sözleşme süresi iki yıllık olup sözleşme aksi bir durum olmadığı takdirde her defasında yenilenir.

Şehir Hastanesi İş Başvurusu

Aile hekimleri aile sağlığı merkezi olarak adlandırılan birden fazla doktorun bir araya gelerek oluşturduğu kuruluşlarda çalışırlar. Her aile sağlığı merkezinde en az 2 en en fazla 6 aile hekimi çalışabilir.

Ödeme sistemi için maaş kavramını kullanmak ne derece doğru emin değiliz ancak yaygın kullanımı maaş olduğu için biz de aile hekimi maaşları olarak aktaralım. Sabit 4.500 TL ödemenin yanı sıra dört bin hastaya kadar kayıtlı hasta başı para alırlar. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde farklı yaş ve engel grubuna sahip hastalar için farklı katsayılar belirlenmiştir. Tahminen 3 bin hastası olan bir aile hekimi 5 bin TL civarında ek ödeme almaktadır. Yaklaşık 10 bin TL ödeme alan aile hekimi belirli ve ortak aile sağlığı merkezi giderlerini de karşılamaktadır. Bunlar birlikte çalıştığı hemşire maaşı, temizlik personeli ücreti ve temizlik gideri gibi giderlerdir.

Meslek ve maaş gibi konuların yanı sıra kariyer ile ilgili sorularını forum üzerinden sorabilirsiniz.

Aile hekimleri pratisyen doktor mu?

Aile hekimi, başka bir uzmanlık dalını gerektiren ciddi rahatsızlıkları, konunun uzmanına veya uygun bir kliniğe yönlendirir. Aile hekimleri, uzmanların aksine, genel pratisyenlerdir.

Yorumlar

  1. Pumas Avatar Pumas dedi ki:

    Pratisyen hekim maasi hakkindaki yaziniz hatali lutfen duzeltin 9bin kagidi uzman hekim zor aliyor suan lutfen duzeltiniz

  2. Pumas Avatar Pumas dedi ki:

    Pratisyen hekim maasi hakkindaki yaziniz hatali lutfen duzeltin 9bin kagidi uzman hekim zor aliyor suan lutfen duzeltiniz

  3. Pumas Avatar Pumas dedi ki:

    Pratisyen hekim maasi hakkindaki yaziniz hatali lutfen duzeltin 9bin kagidi uzman hekim zor aliyor suan lutfen duzeltiniz