kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Pratisyen Hekim Maaşları 2023 Ne Kadar?

Pratisyen Hekim Maaşları 2023 Ne Kadar? Pratisyen hekim nedir? Ne demek? Kimdir? Pratisyen hekim ne iş yapar? Pratisyen hekim çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Pratisyen hekim maaşı 2023 ne kadar?

A+
A-

Dünyadaki en eski mesleklerden biri hekimlik mesleğidir. İlk insanlar geçirdikleri hastalıklar, yaşadıkları yaralanmalar ve kazalar sonucunda hayatlarını kaybetmişlerdir. Daha sonra insanların yaralarını iyileştiren, şifa dağıtan kişiler, sağlıkçılar yani hekimler ortaya çıkmıştır. Yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde en değerli en saygı gören mesleklerin başında doktorluk, hekimlik mesleği gelmektedir. Günümüzde tıp alanına, tıp alanında çalışacak kişilere büyük yatırım yapılmaktadır. Dünyadaki en büyük sektörlerden biri sağlık sektörüdür ve her yıl milyarlarca dolar sağlık sektörüne yatırım yapılmaktadır. Sektördeki en önemli personeller ise hiç şüphesiz hekimlerdir. Bu nedenle pek çok kişi hekimler hakkında sorular sormaktadır, hekimlerin ne iş yaptığı ne kadar para kazandığını merak etmektedir. Özellikle de pratisyen hekimlerin ne olduğu, ne iş yaptığı, çalışma şartları ve maaşları merak edilmektedir. İşte pratisyen hekim maaşları 2023…

Doktor Maaşları Ne Kadar?

Pratisyen Hekim Nedir? Kimdir? Ne Demek?

Doktor başlığı altında pek çok branş barındırmaktadır. Farklı alanlarda çalışan, farklı isimlerle anılan pek çok doktor bulunmaktadır. Aile hekimi, diş hekimi, operatör doktor ve pratisyen hekim bunlara örnek olarak gösterilebilir. Pratisyen hekim veya pratisyen doktor, temel tıp eğitimini, temel hekimlik eğitimini tamamlayan ancak henüz herhangi bir konuda uzmanlığı almamış olan doktorlara denilmektedir. Bu doktorlar hastaları kontrol edip hastalıklara tanı koyarlar. Hastanın durumuna göre gerektiğinde uzman doktora yönlendirirler.

Tıp fakültelerinde 6 yıl eğitim verilmektedir. Bu eğitimi tamamlayanlar yani temel tıp eğitimini tamamlayarak fakülteden mezun olanlar ‘pratisyen hekim’ unvanını alırlar. Bu kişiler hastanelerde, aile hekimliklerinde, özel sektörde, hastanelerde, polikliniklerde çalışabilirler. Ancak belirli bir konuda uzman olmadıkları için sağlık hizmetlerinin ilk basamağında görev yaparlar. Hastalara tanı koyarlar, uzman doktorlara yönlendirirler, ilaç yazarlar.

pratisyen hekim nedir ne is yapar 2020

Pratisyen Hekim Ne İş Yapar?

Uzmanlıkları olmasa da pratisyen hekimlerin görev ve sorumlulukları oldukça fazladır. Her şeyden önce 6 yıllık bir tıp eğitimini tamamlamak ve hasta muayene etmenin sorumluluğunu almak bile yeterince zordur. Ayrıca hastalıklara tanı koymak, uzman doktorlara yönlendirmek ve ilaç yazmak da son dere önemli işlerdir. Bunların yanı sıra pratisyen hekimlerin görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;

Personeller hastaları muayene ederler, hastalıklara tanı koyarlar ve tedavi uygularlar.

Kesin bir tanı ve teşhis koyabilmek adına incelemelerde bulunurlar, test uygularlar.

Konulan tanıya bağlı olarak tedavi uygularlar.

Hastaların hastalıklarına yönelik ilaç tedavisi uygularlar, ilaç yazarlar.

Hastaları uzman hekimlere yönlendirirler.

Hastane, hekimlik veya sağlık kuruluşlarındaki diğer personellerle uyum içinde ve koordineli çalışırlar.

Pratisyen Hekim Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Pratisyen hekimler aile hekimliklerinde, hastanelerde veya polikliniklerde iyi şartlarda görev yaparlar. Kendilerine ait odaları ve çalışma ortamları bulunur. Bilgisayar, yazıcı gibi teknolojik aletlere erişimleri bulunur. Halk arasında ve hastanede personellerden ve vatandaşlardan saygı görürler. Çalışma saatleri ise diğer kamu görevlileri gibi genellikle sabah 09.00 ile akşam 17.00 arasındadır. Örneğin aile hekimliklerinde, özel muayenehanelerde, polikliniklerde sabah 09.00 ile akşam 17.00 arasında hizmet verilir. Ancak hastanelerde durum biraz daha farklıdır. Çünkü çoğu hastanede nöbet sistemi uygulanır. Bu nedenle pratisyen hekimlerin çalışma saatleri değişebilmektedir. Örneğin sabah saat 09.00 ile akşam 17.00 arasında çalışan personeller bazı durumlarda akşam ve gece saatlerinde görev yapabilir.

Aile Hekimi Maaşı 2023 Ne Kadar?

Pratisyen Hekim Maaşları 2023 Ne Kadar?

6 yıllık tıp eğitimini tamamlayıp üniversitelerden mezun olan doktorlar, devlet memuru olmaları durumunda ‘pratisyen hekim’ unvanıyla 8/3 derecesiyle görev başı yaparlar. Personeller özlük haklarının, döner sermaye bütçelerinden aldıkları payın, ek ödeme ve tazminatların artırılmasını istemektedirler. Bu personeller ayrıca her yılın Temmuz ve Ocak aylarında toplu sözleşme kapsamında maaş zammından faydalanırlar. Personellerin evli olup olmadığı, çocuk sahibi olup olmadığına bağlı olarak farklı miktarlarda maaş alabilirler. Ayrıca asgari geçim indirimi de maaşları küçük de olsa etkilemektedir. Son olarak personellerin çalıştıkları yere göre ve görev bölgelerine göre maaşları büyük oranda da farklılık gösterebilmektedir. Çünkü sağlık personelleri terör örgütü saldırıları nedeniyle ülkenin doğu bölgelerinde çalışmak istememektedir. Bu durumu tersine çevirmek ve personellerin bu bölgelerde çalışmalarını teşvik etmek için doğu illerinde çalışan personellere daha yüksek ücret ödenir. Pratisyen hekimlerin 2022 ve 2023 yılında alacakları maaş zamları yapılan son toplu sözleşme zammıyla belli oldu. Personeller 2023’de %4 + %4 ve %3 + %3 zam artı enflasyon zammı alacak. Bu doğrultuda kamuda pratisyen hekim maaşları 2023 ortalama 35 bin 700 TL civarındadır. Özel sektörde çalışan pratisyen hekim maaşları 2023 ise en az 29 bin 700 TL ile en fazla 60 bin 400 TL arasında değişebilmektedir. Bu kapsamda görev bölgelerine, çalıştıkları yerlere göre 2023 pratisyen hekim maaşları aşağıdaki gibidir;

Mesleğe yeni başlayan deneyimsiz 8/3 derecesindeki pratisyen hekim 1. bölgede 29 bin 600 TL, 2. bölgede 29 bin 750, 3. bölgede 29 bin 850, 4. bölgede 30 bin TL, 5. bölgede 30 bin 100 TL, 6. bölgede 30 bin 300 TL, 7. bölgede ise 30 bin 500 TL civarında maaş alır.

1 16

2 18

3 15

Hangi doktor daha çok para kazanır?

En yüksek maaş alanlar kalp uzmanları, gastroenterologlar, beyin cerrahları ve radyologlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.