kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Psikolog Maaşları 2024 Ne Kadar?

Psikolog Maaşları 2024 Ne Kadar? Psikolog nedir? Ne demek? Kimdir? Psikolog ne iş yapar? Psikolog çalışma şartları ve çalışma saatleri 2024 nasıl? Devlette ve özel sektörde psikolog maaşı 2024 ne kadar?

A+
A-

20. yüzyılda yaşanan 2 büyük dünya savaşı, dünyanın dört bir yanında gerçekleşen savaşlar, çatışmalar ve krizler, siyasi devrimler, soğuk savaş, gençlik hareketleri, ideolojik mücadeleler 20. yüzyıla damgasını vurdu. 1900’lü yıllarda doğanlar, yaşayanlar hayatlarını büyük buhranlarla geçirdi. 1900’lü yıllarda doğan, yaşayan kişilerin yaşadığı duygusal, psikolojik ve maddi sorunlar çocuklarına miras kalmıştır. Özellikle 21. yüzyılda yaşamını sürdüren nesiller yeni hastalıklarla, yeni sorunlarla, yeni mücadelelerle tanışmıştır. Boşanan aile sayısı, evlilik dışı ilişkiler, uyuşturucunun artması ve yaygınlaşması, yeni ilişki türleri, alkol ve sigara tüketiminin artması, ilişki yaşlarının düşmesi gibi pek çok farklı gerçeğin ortaya çıkması ruhsal travmalar yaşayan, psikolojik destek arayan kişilerin sayısını da artmıştır.

Dünyada yapılan araştırmalar intihar vakalarının sayısının katlanarak arttığı, antideprasan kullanmayan insanların sayısının giderek azaldığını göstermektedir. Tüm bu gelişmeler dünyada psikologlara verilen önemi ve psikologlara başvuran insan sayısını artırmıştır. Psikolojik destek almak isteyen kişiler psikologlara başvurmaktadır. Devletler vatandaşların ruh sağlığını düşünerek psikologların istihdamını artırmaktadır. Bu kapsamda son yılların ve geleceğin en önemli meslekleri arasında ‘psikolog’ gösterilmektedir. Bu nedenle bu meslek grubuyla ilgili soru soran insan sayısı da artmaktadır. Peki psikolog nedir? Kimdir? Ne demek? Psikolog çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıl? Psikolog maaşları 2024 ne kadar? Devlette ve özel sektörde psikologlar ne kadar maaş alır?

Cezaevi Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Psikolog Nedir? Kimdir? Ne Demek?

Psikolog kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir. Orijinal hali ‘psychologue’ kelimesidir. Ruh bilimci anlamına gelmektedir. Bu personeller bir grup insanın veya bir kişinin davranışlarını, tercihlerini, tavırlarını inceler ve masaya yatırılır. Kişilerin hareketlerini, yaşadıkları sorunlarını, üstesinden gelmek istedikleri meseleleri inceleyen psikologlar bu konularda araştırma yaparak neden sonuç ilişkisi kurar. Böylece gündemdeki sorunlara çözüm üretmeye çalışır. Psikologlar devlette ve özel sektörde çalışabilir. Bu personeller hastanelerde, polikliniklerde, özel muayenehanelerde, şirketlerde, cezaevlerinde, adliyelerde, okullarda, adli tıp servislerinde, üniversitelerde, fabrikalarda, çalışma ortamlarında istihdam edilebilir. Psikologlar hem kendilerine başvuran, danışan kişilere yardım eder hem de belirlenen konularda araştırma yürütebilir.psikolog maaşları ne kadar güncel

Psikolog Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Devlette veya özel sektörde çalışan psikologların çalışma ortamları oldukça nezihtir. Personellerin kendilerine ait ofis olarak kullandıkları, hastalarıyla görüştükleri odaları bulunmaktadır. Personellerin çalışma ortamlarında bilgisayar, yazıcı, telefon, faks gibi teknolojik araçlar, koltuk, masa sandalye gibi konfor araçları bulunmaktadır. Sessiz bir ortamda çalışma imkanına sahip olan personeller çalıştıkları kurumlarda her zaman değer görür.

Devlette ve özel sektörde psikolog çalışma şartları oldukça iyidir. Çalışma saatleri ise devlette ve özel sektörde farklılık gösterebilir. Devlette çalışan personeller memur olarak çalıştıkları için sabah 09.00 akşam 17.00 saatleri arasında görev yapar. Personellerin 1 saatlik öğle yemeği molası bulunur. Özel sektörde ise çalışma saatleri genellikle sabah 09.00 akşam 18.00 arasındadır. İş yoğunluğuna bağlı olarak çalışma saatleri esneklik gösterebilir. Özel muayenehanelerini açan, bu kliniklerde çalışan psikologlar hasta sayılarına, randevularına göre kendi çalışma saatlerini belirleyebilir.

psikolog nedir ne is yapar calisma sartlari

Psikolog Maaşları 2024 Ne Kadar?

Psikolog maaşları devlette ve özel sektörde diğer mesleklere kıyasla daha iyi durumdadır. Popüler bir meslek olması, bu alana yönelik rağbetin fazla olması nedeniyle verilen ücretlerin yüksek olmasına neden olmaktadır. Devlette çalışan personellerin maaşları genel olarak belirli bir çizgide ilerlemektedir. Her yıl toplu sözleşme kapsamında yapılan zamlar oranında artış yaşanır. Özel sektörde ise en düşük ve en yüksek maaş arasındaki fark oldukça fazladır. Bu kapsamda bir rakamdan söz etmek gerekirse devlette psikolog maaşları 2024 yılına geldiğimizde 18 bin 600 TL ile 21 bin 900 TL arasındadır. Özel sektörde ise psikolog maaşları 17 bin 700 TL ile 29 bin TL arasında değişmektedir. Tercihiniyap ailesi olarak devlette ve özel sektörde verilen maaşları aşağıda daha ayrıntılı bir şekilde inceledik.

Özel Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Devlette Psikolog Maaşları 2024

Kamuda psikolog olarak işe giren kişiler 8/1 derecesiyle işe başlarlar. Personeller her ay düzenli olarak aylık almalarının yanı sıra görev yaptıkları yere göre ek tazminat ödemesi, asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı gibi ücretler de alabilmektedir. Ayrıca personeller her yılın Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme kapsamında maaş zammından faydalanmaktadır. Bu kapsamda toplu sözleşme kapsamında psikolog maaşlarına Ocak 2024’de %4 zam yapılıyor. Ayrıca 2024’un ikinci altı ayındaki enflasyon artış oranının %5’ten fazla olan kısmı da maaşlara da yansıtılıyor. İşte psikolog 2024 maaşları..

  • Mesleğe yeni başlayan devlette çalışan psikolog devlette 18 bin 500 TL maaş alır.

NOT: Ayrıca asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı, yabancı dil tazminatı, ek tazminat ödemeleri gibi ücretlerin eklenmesiyle personellerin aylıkları da yukarıdaki rakamlara eklendiğinde personellerin aldığı aylıklar değişiklik gösterebilmektedir.

Özel Sektörde Psikolog Maaşları 2024

Özel sektörde her meslek grubunda işe yeni başlayan, deneyim personellerin ücretleri düşüktür. Personeller özel sektörde deneyim kazandıkça, hizmet yılı artıkça, başarılı oldukça daha yüksek maaş alabilir. Psikologlarda özel sektörde ilk başlarda 17 Bin 700 TL ile 19 Bin 600 TL arasında maaş alır. 5-10 yıl deneyimli personellerin alacağı maaşlar ise 22 Bin TL ile 24 Bin TL arasındadır. 10 yıl üstü deneyimli, başarılı, sektörde adından söz ettiren psikologlar ise 29 Bin 500 TL ile 34 Bin TL arasında ücret alabilir. Özel sektörde kazanılacak paranın üst sınırı yoktur. Çünkü ek işler, ek anlaşmalar yapılabilir. Keza özel muayenehanesini açan, özel klinik açan psikologlar da ortalama 25-35 bin TL arasında para kazanabilir. Okullarla, şirketlerle yapılacak ek anlaşmalarla bu ücretler artabilmektedir.

Psikolog doktor olur mu?

Psikolojik sorunlarda yardımcı olan doktorlara, Psikolog denir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.