kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Psikolog Maaşları Ne Kadar? Psikolog Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Psikolog Maaşları, Ücretleri ve Kazançları Devlette ve Özel Sektörde Psikolog Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Pandeminin bizlere verdiği en büyük zararlardan biri de psikolojik sağlığımızın bozulması durumudur. Bu noktada önemli olan alanında eğitim almış kişilerle birlikte bu süreci sağlıkla yönetebilmektir. Psikolog maaşları da bu günlerde özellikle artan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kırmızı Oda, Masumlar Apartmanı gibi dizilerin reyting rekorları kırmasıyla psikoloji bilimi ve psikologlar tekrar Türkiye’nin gündemine oturdu. Türkiye’de de yükselişte olan bu bilim dalı oldukça önemlidir. Türkiye’de ekonomik, siyasi ve askeri krizler, etnik kimlikler, cinsellik, ilişki sorunları gibi sorunlar nedeniyle binlerce kişinin psikolojisi yerinde değildir. Üstelik son yıllarda yalnızlığın artması, intihar vakalarının artması da ülke psikolojisinin çok da iyi olmadığının göstergesidir. Bu nedenle psikoloji bilimine ve psikologlara ihtiyaç oldukça büyüktür. Bu nedenle binlerce kişi bu alana yönelmekte, meslek seçimi bu yönde yapılmaktadır. Peki psikolog nedir? Kimdir? Psikolog ne iş yapar? Devlette ve özel sektörde psikolog maaşları ne kadar?

Cezaevi Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Psikolog Nedir? Kimdir? 

Fransızca kökenli psikolog kelimesinin orijinal hali “psychologue” şeklindedir. Ruh bilimci anlamına gelmektedir. En az lisans düzeyinde eğitim alması gereken bu uzmanlar, bir kişinin ya da bir grubun davranışlarını, tavrını, ruh halini, tercihlerini, şikayetlerini ele almaktadır. Kişilerle ilgili her türlü sorun, rahatsızlık, davranış bozukluğu üzerine eğilirler. İnsanların yaşamakta, atlatmakta zorlandığı konularda yardımcı olmaya çalışırlar. Neden-sonuç ilişkisi gibi bağlantılar kurarak kişinin sorunlarını anlamasına ve çözüm üretmesine katkı sağlarlar. Devlette ve özelde çalışabilen psikologlar hastanelerde, kliniklerde, özel muayenehanelerde, cezaevlerinde, adliyelerde, okullarda, üniversiteler vb. çalışabilir.

Psikolog Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 

Devlette ve özel sektörde çalışma imkanı bulunan psikologların çalışma şartları son derece iyidir. Uzmanlar kendilerine ait özel ofis ortamında çalışır. Hasta-doktor mahremiyetine saygılı ve uygun süreç ilerler. Bilgisayar, yazıcı, telefon, faks gibi her türlü teknolojik alete erişimleri bulunur. Ayrıca koltuk, sandalye, masa gibi eşyaların olduğu konforlu bir ortamda çalışırlar. Çalıştıkları kurumlarda değer gören personeller arasındadır. Çalışma saatleri ise çalıştıkları kuruma, iş yoğunluklarına göre değişebilir. Devlette genelde mesai saatleri 08.30-17.30 saatleri arasındadır. Ancak fazla mesai yapmaları da gerebilir. Özel sektörde de çalışma saatleri 09.00-18.00 şeklinde olsa da daha fazla çalışmaları mümkündür. Özel muayenehanelerinde çalışan psikologlar ise çalışma saatlerini kendileri belirler. Ancak ne kadar çok randevu o kadar çok gelir demektir.

Psikolog Maaşları, Ücretleri ve Kazançları

Psikologlar çalıştıkları sektöre, kuruma ve hasta yoğunluğuna göre farklı ücretler kazanabilir. Başlangıçta gelir seviyesi devlette özel sektöre kıyasla daha yüksektir. Ancak zamanla, başarı, tanınırlık, hasta sayısı arttıkça özelde çalışan psikologlar gelir seviyesini önemli ölçüde artırır. Devlette ortalama psikolog maaşları 16-18 bin TL seviyesindeyken, özel sektörde en düşük psikolog maaşı 15-25 bin TL’dir. Özelde, başarılı, tanınırlığı artmış psikologların gelirleri 75-150 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Devlette Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Devlet memurlarının maaşlarını etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Çalışılan yer, çalışılan kurum ve birim, derece ve kıdem ile hizmet yılı, aile ve çocuk yardımı, ek tazminat, fazla mesai, ek ödemeler, eğitim durumu ücretler üzerinde belirleyicidir. Ayrıca her yıl yapılan toplu sözleşme zammı kapsamındaki ücret artışları ve enflasyon farkı da aylıkları etkiler. Bu kapsamda psikolog maaşları ortalama 19 bin 700 TL seviyesindedir.

Özel Sektörde Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde istisnasız hemen hemen her meslekte başlangıç maaşları oldukça düşüktür. Personeller deneyim kazandıkça, başarılı oldukça, tanınırlıkları arttıkça gelirlerini yükseltirler. Psikologlar için de durum farklı değildir. Başlangıçta özel muayenehanesinde çalışan veya özel şirketlerde çalışan psikologlar asgari ücret veya biraz daha üstünde ücret alır. Yani özel sektörde en düşük psikolog maaşı 15 bin TL seviyesindedir. 5-10 yıl deneyimli personeller ise 20-25 bin TL arasında gelir elde etmektedir. 10 yılın üstünde deneyime sahip, başarılı, ünlü psikologların ise gelir tabanının bir sınırı yoktur. Öyle ki Kırmızı Oda, Masumlar Apartmanı gibi dünyaca ünlenen dizilerin çekilmesine neden olan Gülseren Budayıcıoğlu’nun psikiyatri ve psikoloji alanında hizmet veren destek merkezleri, yazdığı kitaplar ve dizi projeleri ile milyonlar kazandığı tahmin edilmektedir. Yine ünlü psikologların aylık gelirlerinin birkaç yüz bin dolar olduğu tahmin edilmektedir.

Özel Psikolog Maaşları Ne Kadar?

Bir psikolog günde kaç hasta alır?

Her bir psikolog günde ortalama 15-20, 25, 30 hastaya hizmet verir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.