kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Raylı Sistemler Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Raylı sistemler mühendisi maaşları ne kadar oldu? Raylı sistemler mühendisleri ne kadar kazanıyor, özel sektörde ve kamuda kazançları ne kadar?

A+
A-

Raylı Sistemler Mühendisi maaşları ne kadar, ne iş yaparlar, görevleri nelerdir, nasıl raylı sistemler mühendisi olunur gibi bir çok sorunuzun cevabını güncel haliyle sizler için derledik.

Raylı sistemler üzerinde hareket eden her çeşit aracın ve ekipmanının kendi alanındaki bilimsel teknikler ve mühendislik pratikleri ile tasarlanması, projeye dönüşmesi, üretilmesi, geliştirilmesi gibi eylemlerini gerçekleştiren mühendislere raylı sistemler mühendisi denilmektedir.

Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Önlisans İçin Kaç Net Gerekir

RAYLI SİSTEMLER MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR, NE İŞ YAPARLAR?

Raylı sistemler mühendislerinin ne iş yaptıklarını yani görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Raylı sistemlerin ve raylı sistemlerde kullanılacak araçların tasarımını yapmak, projelendirmek ve üretilmesini sağlamak
  • Raylı sistemlerin ve taşıtların her türlü makinesini, mekaniğini, ekipmanını test etmek ve çalışır durumda olduğunu doğrulamak
  • Demiryolu hatlarının planlanmasını yapmak, demiryolu düzenlemelerine yönelik çalışmalar geliştirmek
  • Tüm bu taşıtların, sistemlerin bakım ve onarımında görev almak, var olan aksaklıkları gidermek
  • Bağlı olarak çalışılan kuruluşun taleplerine yönelik olarak projeler, raporlar hazırlamak, sunmak ve bunların denetim ve yönetim görevlerini üstlenmek
  • Kendi alt birimlerinde çalışan tekniker, teknisyen gibi unvanlar ile çalışan teknik personelin işlerini doğru şekilde yürütüp yürütmediğine dair denetlemelerde bulunmak, onları yönetip yönlendirmek, organize etmek

RAYLI SİSTEMLER MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Dünyadaki her meslek grubunu yapmak için bir kişinin o mesleği yapmaya yeterliliğini göstermesi gerekmektedir. Özellikle konu mühendislik ise o kişinin ilgili lisans programından mezun olma şartı aranır. Raylı sistemler mühendisliğinde bu program raylı sistemler mühendisliği programıdır.

Bu programdan mezun olduktan sonra bireyin özel sektörde mi kamuda mı çalışacağına karar vermesi ve buna göre rota çizmesi gerekmektedir. Özel sektör ve kamu için aranan şartlar değişkenlik gösterebilmektedir.

Özel sektörde çalışmak isteyen raylı sistemler mühendisi bu konuda personel arayan firmaların aradığı şartları taşıyorlar ise bu firmaların açtıkları ilanlara başvuru yaparlar ve görüşmeye çağrılmayı beklerler. Görüşmeye çağırıldıktan sonra olumlu geçmesi halinde işe başlayabilirler.

Devlette mühendis olabilmek için ise adayın KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girmesi gerekmektedir. Bu sınavdan açılan kadrolara merkezi atamada yerleşecek kadar veya ilanlara başvuru yapabilecek kadar puan almış olmaları ve başvuruda bulunmaları gerekir. Daha sonra merkezi atamalarda puan yeterli ise atamaları gerçekleşir, ilanlara başvuruda da yapılacak sözlü veya yazılı sınavlarda muvaffak olduktan sonra işe girmeleri mümkün olur.

rayli sistemler muhendisi ne is yapar

KAMU PERSONELİ OLARAK RAYLI SİSTEMLER MÜHENDİSLERİ NE KADAR MAAŞ ALIRLAR?

Raylı sistemler mühendisleri tüm kamu çalışanı mühendisler kadar maaş alırlar ve bu maaşlar şu şekildedir.

Yeni başlayan Raylı Sistemler Mühendisi Maaşı: 19.500-20.750 Türk Lirası

Kamuda mühendis unvanındaki herkes yaklaşık olarak bu rakamlar kadar maaş almaktadır. Yaklaşık diyoruz çünkü bireyden bireye farklılaşabilen ufak miktarlar olabilmektedir. Bu da aile ve çocuk yardımı, BES ve AGİ kesintileri gibi nedenlerden dolayı olmaktadır. Ortalama olarak ama yeni başlayan bir raylı sistemler mühendisi net maaşı 19.500 TL dolaylarında olacaktır.

Net maaş diye belirtmemizin nedeni ise brüt olarak her ücretli çalışanın daha fazla kazanç elde etmesine rağmen net olarak ele geçen rakamın gelir vergisi ve emeklilik, sağlık gibi kesintilerden sonra daha düşük olmasıdır. Kamudaki bir mühendis brüt olarak yaklaşık 1500 Türk Lirası daha fazla kazanmaktadır.

Raylı Sistemler Yol Teknolojisi 

ÖZEL SEKTÖRDE RAYLI SİSTEMLER MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR?

Özel sektör söz konusu olduğunda herkesin bileceği üzere özellikle yeni başlayan seviyesinde personeller düşük maaşlar ile çalışmaya başlamaktadır ve bu rakam genelde asgari ücret ve dolaylarında olmaktadır. Raylı sistemler mühendisleri de özel sektörde 17.000-18.500 TL ile çalışmaya başlarlar. Tabi ki çalışılacak firmaya göre bu rakam daha yüksek de olabilir ama ortalamada durum bu şekilde görülmektedir.

Raylı Sistemler Mühendisliği nasıl olunur?

Bunun için özellikle üniversitelerin dört yıllık Mühendislik Fakültesi bünyesinde bulunan Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünden mezun olunabilir. 

Yorumlar

  1. Mahmut Konur Avatar Mahmut Konur dedi ki:

    başarılar dilerim