kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sayıştay Denetçisi Maaşı 2023

Kamu Kurumlarının denetimlerinde görevli Sayıştay Denetçi Yardımcıları ile Sayıştay Denetçileri 2023 maaşı ne kadar? Mesleğe giriş ve diğer detaylar yazımızda.

A+
A-

Sayıştay Denetçisi 2023 maaşı ne kadar? Sayıştay Denetçi Yardımcılığı 2023 maaşı ne kadar? Sayıştay Denetçiliği sınavı nelerdir? Sayıştay Denetçisi nasıl olunur? Sayıştay Denetçi Yardımcısı ne iş yapar? Tüm bu detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Alımı

Ülkemizin en prestijli kamu kurumlarının başında gelen Sayıştay Başkanlığı’nın diğer kamu kurumlarının denetiminde görevlendirdiği Sayıştay Denetçileri ve Sayıştay Denetçi Yardımcıları mesleğe ciddi bir sınav sürecinin ardından girebilmektedirler. Adaylar ÖSYM tarafından gerçekleştirilen iki yazılı sınav aşamasını ve Başkanlıkça gerçekleştirilen sözlü mülakatı başarı ile geçmek zorundadırlar. Ortalama her yıl 45’er Denetçi Yardımcısı alımı gerçekleştiren Sayıştay Başkanlığı, 2023 yılında da yeni bir alım süreci başlattı. Yine her zamanki sınav kaidelerinin geçerli olduğu bu alımda da aşağıdaki sınav süreçleri işletilecek.

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Eleme Sınavı

Sayıştay Başkanlığı Denetçi Yardımcılığı alımının ilk aşaması olan Eleme Sınavı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince çoktan seçmeli usulde gerçekleştirilmektedir. Bu aşamada adayların Alan Bilgisi ile Genel Kültür ve Yetenek bilgileri ölçülürker diğer yandan da bu bilgileri ile soruları süratle yanıtlama kabiliyetleri sınanacaktır. Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Eleme Sınavı Ankara’da gerçekleştirilmektedir. Sınavda adaylara 90 soru sorulmakta ve bu 90 sorunun yanıtlanması için 90 dakika süre tanınmaktadır. Aşağıdaki derslerden mesul olan adayların, sınavda çözmeleri gereken derslerin sınav neticesine etki yüzdeleri şu şekildedir;

sayyytay

Adaylara yukarıda sıralı alanların her birinden on beşer soru yöneltilmektedir. Adayların eleme sınavında başarılı olabilmeleri için en az 70 puan almaları ve yapılan puan sıralamasında mesleğe alınacak aday sayısının 5 katı kadar adayın içinde yer almaları gerekmektedir. Bu sayı 45 kişilik bir alım için 225 kişidir.

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Yazılı Sınavı

Yukarıda belirttiğimiz başarı koşullarını sağlayarak yazılı sınava girmeye hak kazanan adayları toplam iki gün sürecek bir maraton karşılamaktadır. Sayıştay Denetçi Yardımcılığı yazılı sınavı Klasik usûlde gerçekleştirilmektedir. Sınav Ankara’da yapılmaktadır. Yazılı sınav aşağıdaki konulardan oluşmaktadır;

sayyytay klasik

Adayların Sayıştay Denetçi Yardımcılığı yazılı sınavında başarılı olabilmeleri için tüm derslerin aritmetik ortalamasının en az 70 puan olması şarttır. Bu başarı puanına göre sıralanan adaylardan, mesleğe alınacak aday sayısının 3 katı kadarı içerisinde yer alanlar, son aşama olan sözlü mülakat aşamasına geçme hakkı elde ederler.

Adayların Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Yazılı Sınavında bugüne kadar karşılaştıkları soruları incelemek için; Sayıştay Klasik Sınavı Çıkmış Soruları başlıklı yazımızı incelemeyi Unutmayın!

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sözlü Mülakatı

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı yazılı sınavını da başarı ile geride bırakmış olan adaylar son aşama olan sözlü mülakata katılmaya hak kazanmaktadırlar. Sözlü mülakatlar öncesi son yapılan sınav ile birlikte Sayıştay Başkanlığı’nın oluşturduğu bir heyet ev ziyaretleri yapmaya başlamıştır. Bu yıl da bu uygulamanın sürmesini beklemekteyiz. Bu ziyaretlerin ardından gerçekleştirilecek sözlü mülakatta adaylara, sınavda sorumlu oldukları alan bilgisi konularının yanı sıra genel kültür bilgilerini ve güncel bilgilere olan alaka ve hakimiyetlerini ölçen sorular yöneltilmektedir. Adayların Sözlü mülakatta başarılı olabilmeleri için en az 70 puan almaları ve mesleğe alınacak aday sayısı kadar adayın içerisinde yer almaları gerekmektedir.

Sayıştay Denetçi Yardımcısı ve Sayıştay Denetçisi Maaşı Ne Kadar?

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Görev Yeri ve Özlük Hakları

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı mesleğine tüm aşamaları başarı ile geride bırakarak başlamaya hak kazanan adaylar Ankara’da yer alan Sayıştay BaşkanlığI’nda görev yapmaya başlarlar. Mesleğin ilk iki senesinde Denetçi Yardımcısı olarak görev yapan meslek mensupları iki sene sonunda girdikleri yeterlik sınavı ile Sayıştay Denetçisi unvanını kazanırlar. Bu aşamadan sonra kendi denetimlerini gerçekleştirme yetkisine sahip olurlar. Sayıştay Denetçileri Hakimlik Teminatına sahip olarak görev yapmaktadırlar ve ek 7200 göstergeye tabidirler. Bir anlamda mali bir hakim gibi güvence altındadırlar.

Sayıştay Denetçi Yardımcısı ve Sayıştay Denetçisi 2023 Maaşı 

Sayıştay Başkanlığı’nda göreve başlayan bir Sayıştay Denetçi Yardımcısı ek ödemeler hariç olmak üzere 2023 yılı itibariyle yaklaşık 15,500 Türk Lirası almaktadır. Meslekte en az iki sene geçirmiş ve yeterliğini alarak Sayıştay Denetçisi olmuş olan bir meslek mensubu ise ek ödemeler hariç olmak üzere 2023 yılı itibariyle yaklaşık 18,700 Türk Lirası maaş almaktadır.

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavı ve diğer tüm kamu personel alımları hakkında bilgi almak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Sayıştay Denetçisi hakim mi?

Sayıştay Denetçileri Hakim Statusundedir.Hakim Ve Savcılarla Birebir Aynı Maaşı Alırlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.