kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sendika Aidatı Ne Kadar 2023?

Sendika Aidatı Ne Kadar 2023? Sendika aidatı nedir? Sendika nedir? Sendika ne işe yarar? Sendika aidatı miktarı 2023 yılında ne kadar? Sendika aidatı en düşük ve en yüksek ne kadar? Memur maaşından sendika aidatı kesilir mi?

A+
A-

Dünyada ilk çağlardan itibaren kölelik yaygınlaşmıştır. Ekonomik olarak refaha erişen kesimle o kesime hizmet eden insanlar arasında toplum ikiye ayrılmıştır. Her çağda çalışanların, işçilerin, kölelerin sahip oldukları haklar kötüye gitmiştir. Ucuz iş gücünden vazgeçmek istemeyen zenginler ise çalışanlardan faydalanmayı sürdürmek istemiştir. Ancak en sonunda Fransa’da başlayan ihtilal ile halk ve çalışanlar ayaklanmış ve hak arama akımı başlamıştır. Sol akımların gelişmesi, işçi hareketlerinin de artmasıyla “sendika” kavramı ortaya çıkmıştır. Sendika en basit hali ile hem işçilerin hem de işverenlerin haklarını ve çıkarlarını koruyan önemli bir mekanizma olarak tanımlanabilir. Batı dünyasında ortaya çıkan işçi akımları sonrasında sendika mekanizması da tüm dünyada yaygınlaşmıştır. Günümüzde batı dünyası işçi hakları ve sendika üyeliği açısından örnek olsa da Türkiye gibi arada kalan ülkeler bulunduğu gibi işçi hakları ve sendikal haklardan uzak çok sayıda ülke bulunmaktadır. Türkiye’de sendika üyesi olmayan milyonlarca çalışan bulunmaktadır. Bu kişiler sendikanın ne olduğunu sendika süreçlerini merak etmektedir. Özellikle de devlet memurları “sendika aidatı” ile ilgili sorular sormaktadır. Peki sendika nedir? Ne demek? Sendika aidatı nedir? Ne demek? Sendika aidatı ne kadar 2023?

Hangi Sendikaya Üyeyim? Nasıl Öğrenirim?

Sendika Nedir? Ne Demek?

Sendika işçi haklarını koruyan en önemli bir mekanizmadır. Özellikle de ucuz iş gücü bağımlısı iş verenler ve kurumlara karşı sendikal faaliyetlerle işçi hakları korunmaktadır. Ancak bilinenin aksine sendika işçiler ve işverenlerin çıkarlarını ve haklarını da korumaktadır. Bu sayede iki tarafta kurdukları birliktelik ile yaptıkları pazarlıklarla işçi haklarını ve ticari hakları geliştirir. Sendika görevlileri, işçi ve işveren yetkilileriyle bir araya gelerek işçi haklarını korumak, geliştirmek için çalışmalar yürütür. Ayrıca sendikalar, üyelerine hizmet, yardım sağlamak için çalışma yürütür.

Sendika Üyeliği Ne İşe Yarar?

-İşçi haklarını korur ve geliştirir.

-İşverenler ile işçileri aynı platformda buluşturur.

-Pazarlık gücünü artırır. Tek bir çalışan olarak güçlü değilsinizdir ancak binlerce çalışan olarak sesinizi duyurabilirsiniz.

-Grev, iş bırakma gibi eylemlere imza atabilirsiniz. Caydırıcı etkiniz olur.

Sendika Aidatı Nedir? Ne Demek?

Türkiye’de devlet bünyesinde istihdam edilen kamu personellerinin büyük bir çoğunluğu sendika üyesidir. Farklı sendikalara üye olsalar da pek çok memurun sendika çatısı aldığında söylemek mümkündür. Yeni memur olanlar, sendika üyesi olanlar ve sendika üyesi olmayanlar ise sendika üyesi olan memurların maaşlarında kesinti olup olmadığını merak etmektedir. www.tercihiniyap.net ailesi olarak bu kritik soruya da cevap aradık. Devlet memurları sendika üyesi olmaları durumunda her ay maaşlarında belirli bir kesinti olduğunu görürler. Çünkü sendika aidatı ücreti devlet memurlarının aylıklarından düzenli olarak kesilir. Sendika aidat miktarı ise memurun maaşına, üye olunan sendikaya, vergi dilimine göre değişebilir. ‘Nasıl?’ diye sorduğunuzu duyar gibiyiz, bu nedenle hemen açıklayalım: Maaşı düşük olan memur 15 lira aidat öderken maaşı yüksek olan memur ise  125 lira aidat öder.

Sendika Aidatı Ne Kadar 2023?

Devlet memurlarının maaşlarından kesilecek 2023 yılına ait sendika ücreti miktarını sizin için hesapladık. En yüksek ve en düşük ücretleri de listelediğimiz tabloda görüleceği üzere memurun üye olduğu sendika tarafından alınan karara göre maaşlardan her ay sendika aidatı kesintisi olacak.

2023’un ikinci 6 ayında en düşük aidat miktarı 30 lirayken en yüksek aidat miktarı 250 lira olarak gerçekleşti.

2023 yılının ilk 6 ayında en düşük aidat miktarı 31 lira olurken en yüksek aidat miktarı 260 lira olarak kayda geçti.

2023 yılının ikinci 6 ayında en düşük 32 lira olarak gerçekleşen aidat miktarı en yüksek ise 280 lira olarak gerçekleşti.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

MEB ve Sendikalara Çağrı: Öğretmenevleri Öğretmenlerindir!

Sendika ödemeleri kaç ay?

Sendika üyesi olup, aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilmekte olan kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi, yılda dört kez, üç ayda bir verilmektedir.

Yorumlar

  1. Selim Avatar Selim dedi ki:

    İş yerimde sendika yok iş yerim 1000kişi falan çalışan var ben tek aendika üye olsam ne olur