kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sosyolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Sosyolog Maaşları 2023 Ne Kadar? Sosyolog Nedir? Kimdir? Ne Demek? Sosyolog Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Devlette Sosyolog Maaşları 2023 Özel sektörde sosyolog maaşı 2023 ne kadar?

A+
A-

Toplum bilimi olarak kabul edilen sosyolojinin 20. yüzyıldan itibaren önemi artmıştır. Büyük kentlerde yaşayan insan sayısı artıkça toplum biliminin de önemi doğal olarak artmıştır. Toplumla ilgili araştırma, anket, rapor, makale hazırlayan bu kişilere yönelik iş ilanlarında da artış görülmektedir. Türkiye’de köyden şehire göç, mülteci, kaçak göç sorunları nedeniyle sosyologların önemi artmaktadır. Bu nedenle devlet tarafından çok sayıda sosyolog alınacağı düşünülmektedir. Değer gören meslekler arasında öne çıkan bu meslekle ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Peki sosyolog çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıl? Sosyolog nedir ve kimdir? Sosyolog maaşları 2023 ne kadar?

Sosyolog Maaşları Ne Kadar?

Sosyolog Nedir? Kimdir? Ne Demek?

Toplum bilimini icra eden uzmanlara sosyolog denmektedir. Bu uzmanlar topluma yönelik araştırmalar, anket çalışmaları yürütür. Çalıştıkları kurumun görev alanıyla ilgili çalışmalar yürütür ve raporlar hazırlar. Bu uzman kişiler özel araştırma kuruluşlarında, anket şirketlerinde, bakanlıklarda, devlet kurumlarında, üniversitelerde istihdam edilebilir. Ayrıca bireysel olarak çalışma yürüten kişiler de bulunmaktadır. Bu kişiler bir yandan akademik kariyer yapabilir bir yandan da araştırmalarını kitap haline getirebilir.

Sosyolog Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Devlette kurum ve kuruluşlarında, bakanlıklarda çalışan personeller devlet memuru oldukları için sabah 09.00 akşam 17.00 saatleri arasında görev yapar. Bu kişilerin 1 saatlik öğle yemeği molası bulunmaktadır. Ayrıca rahat bir çalışma ortamları ve bilgisayarın, telefonun, yazıcı gibi teknolojik aletlerin bulunduğu bir ofiste çalışma imkanına sahiptirler. Özel sektörde çalışan personeller sabah saat 09.00 ile akşam 18.00 saatleri arasında günde 9 saat çalışırlar. Haftada 6 gün toplamda en az 45 saat çalışan personeller yine rahat bir çalışma ortamına sahiptir. Personellerin çalıştıkları proje ve konuya bağlı olarak iş yoğunlukları, çalışma tempoları değişebilir. 

<div></div>

Sosyolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Bu meslek grubuyla ilgili en çok merak edilen konu maaş konusudur. Devlette ve özel sektörde çalışan sosyologların ne kadar maaş aldıkları merak edilmektedir. Türkiye’de sosyoloji bilimi yeteri kadar gelişmemiş ve bu bilime yeteri kadar önem verilmemiştir. Bu nedenle bu personellerin büyük paralar kazandığını söylemek son derece zordur. Bu nedenle bu alanda görev yapan veya çalışmak isteyen kişiler devlette istihdam edilmek istemektedir. Türkiye’de 2023 sosyolog maaşları devlette 14 bin TL ile 16 bin TL arasında değişirken özel sektörde 12 bin 500 TL ile 14 bin TL arasında değişmektedir.

Devlette Sosyolog Maaşları 2023

Kamu kurum ve kuruluşlarında devlet memuru olarak çalışan sosyologlar memuriyete 9/1 kıdeminde başlarlar. Her ay düzenli olarak maaş ve görev yerlerine bağlı olarak ek tazminat alırlar. Devlet memurları her yıl Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme doğrultusunda maaş zammından faydalanırlar. Ayrıca enflasyon farkının maaşlarına yansıtılacağı da unutulmamalıdır. Bu kapsamda Ocak 2023 itibariyle maaşlarda %4 zam ve enflasyon farkının yansıtılmasıyla ücretlerde belirli bir miktar atışın olabileceği bilinmelidir.

<div></div>

Devlette yeni işe giren 9/1 kıdemindeki sosyolog maaşları 2023 14 bin 200 TL civarındadır.

NOT: Devlette sosyolog olarak çalışan personellerin maaşları asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı, yabancı dil, kuruma göre maaş farkı, görev yerine göre ek tazminat gibi ek ücretler nedeniyle farklı miktarlarda olabilir.

<div></div>

Özel Sektörde Sosyolog Maaşları 2023

Özel sektör şartları bu meslek grubu için oldukça zorludur. Araştırma firmaları, anket firmalar, özel sektörde toplum bilimine ilişkin çalışma yürüten şirketler çok az sayıda sosyolog istihdam ederken bu kişilere de düşük ücretler ödemektedir. Her yıl yüzler kişi üniversitelerin sosyoloji bölümünden mezun olmaktadır ve bu bölüm en yüksek mezun işsiz sayısının bulunduğu bölümlerden biridir.

Özel sektörde en düşük sosyolog maaşları asgari ücret seviyesindedir. Genel hatlarıyla 12 bin TL ile 12 bin 500 TL arasında değişen ücretler ödenmektedir.

Özel sektörde en yüksek sosyolog maaşları 2023 ise 13 bin TL ile 15 bin TL arasında değişebilmektedir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Sosyoloji Mezunu Ne İş Yapar

Sosyoloji bitince ne olur?

Sosyoloji (Türkçe) Bölümünden mezun olan öğrenciler sosyolog olarak, kamuda ve özel sektördeki pek çok alanda çalışma imkânı yakalar. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.