kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Subay Maaşları Ne Kadar?

Subay maaşları ne kadar? Subay maaşı ne kadar? Subay maaşı ve maaşları ne kadar? Orgeneral maaşı ne kadar? Albay maaşı ne kadar? Teğmen maaş ne kadar? Yüzbaşı maaşı ne kadar? Binbaşı maaşı ne kadar? General maaşı ne kadar? Astsubay kıdemli başçavuş maaşı ne kadar? Astsubay çavuş maaşı ne kadar? Rütbelerine göre subay asker maaşları ne kadar? Subay rütbeleri nelerdir?

A+
A-

Subay maaşları ne kadar sorusuna aradığınız cevabı sizler için bu yazımızda derledik. Merak ettiğiniz daha birçok sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dünyanın en eski düzenli ordusudur. Mete Han döneminde onlu sisteme geçilmesiyle birlikte Türk ordusunun ilk temelleri atılmıştır. Dünyanın en güçlü ve en disiplinli ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetleri caydırıcı gücü ile öne çıkmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yüz binlerce personel bulunmaktadır. Askeri ve sivil personellerin hummalı çalışmaları ile TSK gücüne güç katmaktadır. Ancak binlerce personelin idaresi oldukça zorlu bir iştir. Orduda disiplini sağlamak, kurallara uyulmasını sağlamak, hem çatışma ortamında ve sahada hem de cephe gerisinde mükemmeli yakalamak son derece zordur. İşte bu noktada Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde görev yapan subaylar devreye girmektedir. 

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan binlerce subay bulunmaktadır. Peki subay nedir? Subay ne iş yapar? Subay maaşları ne kadar? Subay maaşı ne kadar? Subay maaşı ve maaşları ne kadar? Orgeneral maaşı ne kadar? Albay maaşı ne kadar? Teğmen maaşı ne kadar?  Yüzbaşı maaşı ne kadar? Binbaşı maaşı ne kadar? General maaşı ne kadar? Astsubay kıdemli başçavuş maaşı ne kadar? Astsubay çavuş maaşı ne kadar? Rütbelerine göre subay asker maaşları ne kadar? İşte merak edilen soruların cevapları…

Astsubay Sahil Güvenlik Maaşları Ne Kadar?

SUBAY MAAŞLARI  NE KADAR?

Subay Nedir? Ne Demek?

Subay, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde görev yapan rütbeli personeldir. TSK bünyesindeki subaylar, binlerce personeli idare eder ve yönetir. “Subay nedir?” ve “subay ne demek?” sorularına pek çok cevap verilebilir. Subay kısaca rütbeli asker demektedir. Subaylar orduyu yönetir, düzeni ve disiplini sağlar, kurallara uyulup uyulmadığını denetler. Türk Silahlı Kuvvetlerinde alt-üst ilişkisi bulunmaktadır. “Emir demiri keser” sözüyle anlatılan bu ilişki ordu içindeki düzeni sağlamaktadır. Subaylar bu noktada devreye girer. Alt-üst ilişkisi içerisinde en üst kademede alınan kararların en alt kademede uygulanmasını koordine eder.

Subay genel olarak rütbeli askerlere denmektedir. Subay bir rütbe adı değildir. Subayların en alt rütbesi “asteğmen” rütbesidir. Subayların en yüksek rütbesi ise “orgeneral” rütbesidir. Subaylar kurmay olma hakkına sahiptir. Kurmaylık rütbesini kazanan subaylar “kurmay subay” olarak sınıflandırılırlar. Kurmay subay olan kişiler generallik rütbesini kazanma şansına sahip olur. Subaylar Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde en üst nokta olarak “Genelkurmay Başkanı” olabilirler. Genelkurmay Başkanı olan bir subay oldukça saygındır. Genelkurmay Başkanı orduyu yöneten en üst askeri personeldir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığında rütbeler biraz daha farklılık gösterir. General rütbesi yerine Amiral rütbesi kullanılmaktadır. 

Muvazzaf Subay Nedir?

Muvazzaf subay ile sözleşmeli subay birbirine karıştırılmaktadır. Muvazzaf subay ile ne ifade edildiği pek bilinmemektedir. Muvazzaf Subay, Milli Savunma Üniversitesi Harp Okulu bünyesinde eğitim alan ve mezun olan subaylara denmektedir.  Muvazzaf Subay mezun olduktan sonra 10 sene zorunlu hizmet görevini tamamlar. Görevinde yükselerek “general” rütbesine yükselebilir. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinin yani Türk ordusunun ana kadrosunu çekirdek kadrosunu oluşturur.

ASTSUBAY MAAŞLARI NE KADAR?

Sözleşmeli Subay Nedir?

Türkiye’de her yıl üniversitelerden binlerce kişi mezun olmaktadır. Bazıları işsiz kaldığı için bazıları ise hayalleri doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesine girmek istemektedir. Sivil üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitiminin ardından mezun olan kişiler sınavlara girip subay olabilir. Bu yolla subay olan kişilerle 3+6 sene olmak üzere sözleşme yapılmaktadır. 9 yıl boyunca görev yapan subaylara sözleşmeli subay denmektedir. 9 yılın ardından sözleşmeli subaylar muvazzaf subay olmak için sınavlara girebilir. Sınavlarda başarılı olanlar albay rütbesine kadar yükselmektedir. Ancak sözleşmeli subay olarak göreve başlayan kişilerin general olma şansı yoktur.

Subay Nasıl Olunur?

Subay olmak isteyen binlerce kişi bulunmaktadır. Binlerce gencin hayali subay olmaktır. Bu nedenle pek çok kişi “subay nasıl olunur?“, “subay olmak için ne yapmak gerekir?” sorularına cevap aramaktadır. Subay olmak için kişilerin ilanları takip etmeleri gerekmektedir. Milli Savunma Üniversitesi her yıl binlerce kişilik subay öğrenci alım ilanlarını paylaşmaktadır. Subay öğrenci alımı ve subay alımı ile binlerce kişi subay olabilmektedir. Subay öğrenci alımına en az lise mezunu adaylar başvuru yapabilir. Ancak adayların YKS sınavına girmiş olmaları ve yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir.

Subay Rütbeleri Nelerdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde görev yapan binlerce subay bulunmaktadır. Subaylar farklı rütbelerde ve farklı kıdemlerde görev yapmaktadır. Peki subay rütbeleri nelerdir? İşte en alt rütbeden en üst rütbeye kadar subay rütbeleri…

Asteğmen – Teğmen – Üsteğmen – Yüzbaşı – Binbaşı – Yarbay – Albay – Tuğgeneral – Tümgeneral – Korgeneral – Orgeneral

SUBAY MAAŞLARI NE KADAR?

Yedek Subay-Asteğmen Maaşları Ne Kadar?

Subay Maaşları Ne Kadar?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde görev yapan subayların ne kadar maaş aldığı her zaman merak konusudur. “Subay maaşları ne kadar?” sorusu en çok sorulan sorular arasındadır. Subay maaşları beklenenin aksine yüksek değildir. Dünyanın en saygın ve en güçlü ordularından biri olan TSK’da görev yapan subaylar yüksek maaş almamaktadır. Subay maaşları rütbelerine göre, görev bölgelerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki subay maaşları doğu ve batı bölgelerinde değişmez. Subay maaşlarındaki asıl belirleyici etken “görev tazminatı” olarak gösterilir. Görev tazminatlarında subayların görev bölgesi önem taşımaktadır. Subay görev tazminatı konusunu gelin örnekle anlatalım. Örneğin Şırnak’ta çalışan bir subay 1500 TL görev tazminatı almaktadır. Mersin’de çalışan bir subay ise 1000 TL görev tazminatı almaktadır.

Subay maaşlarını belirleyen bir diğer unsur da komando tazminatı olarak gösterilmektedir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapan komandolar “komando tazminatı” almaktadır. Ayrıca TSK bünyesindeki subayların maaşlarından OYAK kesintisi de olmaktadır. OYAK kesintisi tıpkı emekli sandığı kesintisi gibidir.

Subay Maaşı Ne Kadar?

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan subayların maaşları farklılık göstermektedir. Subaylar rütbelerine ve kıdemlerine bağlı olarak değişik miktarda maaş alabilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde farklı rütbelerde ve farklı kıdemlerde binlerce subay bulunmaktadır. Peki subay maaşı ne kadar? Subay maaşları ne kadar?  Ocak  zam oranları ve enflasyon farkı açıklandı. İşte merak edilen soruların cevapları…

Uzman çavuş maaşı 24-25 bin Türk Lirası civarındadır.

4 yıllık üniversite mezunu olan ve göreve yeni başlayan bir asteğmen yılında 16-22 bin Türk Lirası maaş almaktadır. 

Bir teğmen 34 bin 500 Türk Lirası civarında maaş almaktadır. 

Teğmen rütbesinin üstünde üsteğmen rütbesi bulunmaktadır. Üsteğmen maaşı ortalama 35-37 bin TL’dir.

Subay Maaşlarını etkileyen birden fazla unsur vardır. Yukarıda yer alan subay maaşlar net maaşları göstermektedir. Ancak subay maaşları personelin aldığı tazminat, görev bölgesi, yaptığı görevlerin sayısı, şehir, evli olup olmaması, çocuk sahibi olup olmaması, çocuklarının eğitim durumu, subayın kıdem durumu gibi durumlara göre değişiklik göstermektedir. Bu ücretler de eklendiğinde subay maaşları daha da artmaktadır.

Subay olmak için kaç yıl okunur?

Kara Harp Okulu’nda Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaç duyduğu sınıf ve miktarda erkek ve kadın subay yetiştirilir. Eğitim-öğretim süresi yabancı dil hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıldır.

Yorumlar

  1. Büşra Şentürk Avatar Büşra Şentürk dedi ki:

    Kadınlar subay olabilir mi? Subay maaşları şu an ki maaşıma kıyasla çok yüksek. Üstelik çocukluktan beri subay olmak istiyorum. Yaşım 27 subay olabilir miyim?

  2. Büşra Şentürk Avatar Büşra Şentürk dedi ki:

    Kadınlar subay olabilir mi? Subay maaşları şu an ki maaşıma kıyasla çok yüksek. Üstelik çocukluktan beri subay olmak istiyorum. Yaşım 27 subay olabilir miyim?

  3. Büşra Şentürk Avatar Büşra Şentürk dedi ki:

    Kadınlar subay olabilir mi? Subay maaşları şu an ki maaşıma kıyasla çok yüksek. Üstelik çocukluktan beri subay olmak istiyorum. Yaşım 27 subay olabilir miyim?