kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Subay Maaşları Ne Kadar?

Subay Maaşları Ne Kadar? Subay, teğmen, yüzbaşı, binbaşı, albay, general maaşları ne kadar? Subay Rütbeleri Nelerdir? Subay Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Yeni Başlayan Subay Maaşı Ne Kadar?

A+
A-

Ülkemizde askeri bünyede görev alan pek çok kademede yani rütbede asker çalışmaktadır. Özellikle subay olarak görev alan pek çok genç vardır. Peki merak edilen konulardan olan subay maaşları ne kadar gelin birlikte bakalım…

Türk Silahlı Kuvvetleri dünyanın en eski askeri geleneklerinden birine bağlıdır. Mete Han’ın 10’lu sistemle birlikte düzenli orduyu kurması ile başlayan süreç Türk Silahlı Kuvvetlerinin kurulmasına kadar devam etmiştir. Bu tarihi Türk askeri geleneğinin bugünkü en önemli temsilcileri ise subaylardır. Ordunun beyni, yöneticileri olan subaylar TSK’nın güçlü, caydırıcı ve etkili olmasının en önemli nedenlerinden biridir. “Her Türk asker doğar.” ve “Ordu-millet anlayışı”nın hakim olduğu Türkiye’de binlerce kişi subay olmak istemektedir. Bu nedenle meslekle ilgili pek çok konuda araştırma yapılmaktadır. Peki subay nedir? Kimdir? Subay çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıl? Subay maaşları ne kadar? Teğmen, yüzbaşı, binbaşı, albay, general maaşları ne kadar?

Subay Nedir? Ne Demek? Subay Kimdir?

Subay Türkçe bir kelimedir. Askerlikle ilgili bir terim olan bu kelime Türk Silahlı Kuvvetleri yani ordu içerisindeki asteğmenden orgeneral ya da oramirale kadar olan rütbelerdeki askerleri tanımlar. Örneğin yüzbaşı, binbaşı, albay veya yarbay birer subaydır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı (HKK), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) bünyesinde binlerce subay görev yapmaktadır. Günümüzde Milli Savunma Üniversitesinde eğitim alarak subay olmak mümkündür. Bu kişiler eğitimleri kapsamında istihkam, öğretmen, topçu gibi farklı sınıflara ayrılabilir. Bu kişiler ordunun etkili, aktif, caydırıcı, güçlü, kabiliyetli olabilmesinde aktif rol alır.

Muvazzaf Subay Nedir? Sözleşmeli Subay Nedir?

Muvazzaf subay ile sözleşmeli subay aynı anlamı taşımamaktadır ancak çok sık karıştırılmaktadır. Muvazzaf subay Harp Okulundan eğitim almış, başarıyla mezun olmuş ve göreve başlamış görevlileri tanımlar. Bu kişiler general rütbesine kadar yükselebilmektedir. TSK’nın kalbini, çekirdek kadrosunu, iyi eğitim almış kadrosunu oluşturur.

Sözleşmeli subay askeri okullar dışındaki sivil üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimi tamamlayan daha sonra da sözleşmeli subay ilanlarına başvuru yaparak askeriyeye katılan kişileri ifade eder. Bu kişiler gerekli eğitimleri alır ve göreve başlar. Sözleşmeli subayların ilk görev süresi 3+6 olmak üzere toplam 9 senedir. 9 yılı tamamlayan personel daha sonra muvazzaf olabilmek için sınavlara girer. Sözleşmeli subaylar albay rütbesine kadar yükselir ancak general rütbesine kadar yükselemez. Ancak gelen talepler doğrultusunda bu konuda bir düzenlemenin gündeme gelmesi söz konusu olabilir.

Subay Rütbeleri Nelerdir?

En alttan en üste olmak üzere Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki subay rütbeleri şu şekildedir;

  1. Asteğmen
  2. Teğmen
  3. Üsteğmen
  4. Yüzbaşı
  5. Binbaşı
  6. Yarbay
  7. Albay
  8. Tuğgeneral
  9. Tümgeneral
  10. Korgeneral
  11. Orgeneral

subay rutbeleri siralamasi

Subay Ne İş Yapar? Subay Görevleri

Türk Silahlı Kuvvetleri NATO, BM görevleri, yurt içi ve yurt dışındaki operasyonları, eğitim ve anlaşmalar kapsamındaki görevleri nedeniyle dünyanın farklı noktalarında boy göstermektedir. Irak, Suriye, Libya, Azerbaycan başta olmak üzere pek çok noktada TSK aktif rol almaktadır. Üstelik Türkiye’nin çevresinde de tehditler son dönemde artmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri tüm bu zorlu görevleri başarılı ve kahraman subayları sayesinde icra edebilmektedir. Subaylar TSK ve Türkiye için oldukça zorlu görevleri üstlenirler. İşte o görevler…

  • Alt rütbeli subaylar, astsubaylar ile üst rütbeliler arasındaki köprüdür.
  • Emrindeki rütbeli ve rütbesiz askerleri koordine ve kontrol eder.
  • Emirleri, talimatları ile askerlere yön verir.
  • Savaş zamanlarında harekat görevlerini gerçekleştirir.
  • Barış zamanlarında savaşa hazırlık görevlerini ve eğitim faaliyetlerini yürütür.
  • Komutasındaki askerlerin her türlü ihtiyacını tamamlamaya çalışır.
  • Emir-komuta zincirine bağlı kalır.
  • Görev bölgesinin temizliği, güvenliği, eğitimleri, faaliyetlerini yürütür.
  • Subaylar topluma, askerlerine, çevredekilerine örnek olur.
  • Vatanına, milletine, emir-komuta zincirine bağlı hareket eder.
  • Kendini geliştirir. Dünyadaki en başarılı subaylar arasında olmaya çalışır.

Astsubay Sahil Güvenlik Maaşları Ne Kadar?

Subay Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, general ve amiraller Türkiye’nin her bölgesinde, her şehrinde, her ilçesinde görev yapabilir. Haftalarca, aylarca, yıllarca şehir dışında, arazide, ülke dışında çalışabilir.

Askerlerin normal çalışma saatleri 08.00-17.00 şeklinde olsa da nöbet sistemi geçerlidir. Farklı kapsam ve görevlerde nöbet görevi verilebilir. Bu durumda 12 saat, 18 saat, 24 saat kesintisiz görev yapabilirler. Ayrıca operasyon, eğitim, tatbikat, emir verilmesi durumunda da çalışma saatleri değişebilir.

Subay Maaşları Ne Kadar?

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan personelin maaşları toplu sözleşme zammı kapsamında artış göstermektedir. Toplu sözleşme uyarınca her yıl Ocak ve Temmuz aylarında maaş zammı ve enflasyon farkı aylıklara eklenir. Ayrıca personelin görev tazminatı, operasyon tazminatı, terör tazminatı, aile ve çocuk yardımı, sigorta ve BES kesintisi, OYAK kesintisi, nöbet ücreti, derece ve kıdem, hizmet yılı, rütbe gibi unsurlar aylıklar üzerinde etkilidir. Özellikle görev tazminatı veya operasyon tazminatı olarak bilinen ödenek aylıklar üzerinde oldukça belirleyicidir. Bu ödenekten operasyon bölgelerinde çalışan askerler faydalanmaktadır. Örneğin terör operasyonlarının şık şık yapıldığı Şırnak’taki bir asker 1500-2000 TL terör tazminatı alırken Sinop’ta çalışan bir asker 300-500 TL arasında ödenek alabilir. Aradaki fark bu kadar fazladır. Ayrıca komando tazminatı olarak bilinen bir ödenek daha bulunur. Bu da komando aylıklarına ilave edilir.

Subay Maaşı Ne Kadar?

TSK bünyesinde asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, general ve amiral gibi farklı rütbelerde binlerce personel görev yapmaktadır. Bu kişilerin aldığı aylık ücretler birbirinden farklıdır. OYAK, sigorta ve BES kesintileri, operasyon ücretleri, terör tazminatı, derece ve kıdem, hizmet yılı gibi unsurlar aylıklar üzerinde belirleyicidir. Bu kapsamda subay maaşları şu şekildedir;

  • Asteğmen maaşları 17 bin TL
  • Teğmen maaşları 17 bin 500 TL
  • Üsteğmen maaşları 17 bin 800 TL
  • Yüzbaşı maaşı 18 bin 500 TL
  • Binbaşı maaşları 19 bin TL
  • Yarbay maaşları 19 bin 500 TL
  • Albay maaşları 20 bin TL
  • Tuğgeneral maaşları 21 bin TL
  • Tümgeneral maaşları 22 bin TL
  • Korgeneral maaşları 23 bin TL
  • Orgeneral maaşları 24 bin TL

TSK bünyesindeki subayların maaşları 17-24 bin TL arasında değişiklik gösterebilmektedir. Ancak bunlar net aylıklardır. Bu ayıkların üzerine yardımlar, ödenekler, tazminatlar, ek ücretler ilave edildiğinde bu ücretler artabilmektedir.

Yeni Başlayan Subay Maaşı Ne Kadar?

Mesleğe yeni başlayan subay maaşları 17 bin TL civarındadır. Mesleğin başındaki personel asteğmen rütbesinde görev yapmaktadır. Bu nedenle ayıkları nispeten düşüktür. Ancak hizmet yılı, tecrübesi, rütbesi arttıkça kazandığı aylık ücret de artacaktır.

Astsubay Maaşları Ne Kadar?

Subay kimin üstü?

 Ordu hiyerarşisinin tepesinden astsubaylığa kadar olan kısmını subaylar oluşturur.

Yorumlar

  1. brillance Avatar brillance dedi ki:

    sallamasyon rakamlar