kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Taksi Şoförü Maaşları ve Ücretleri Ne Kadar?

Taksi Şoförü Maaşları ve Ücretleri Ne Kadar? Taksi Şoförü Çalışma Şartları ve Saatleri Taksi Şoförleri Ne İş Yapar? Takside Şoför Olarak Çalışanların Aylık Kazancı Ne Kadar?

A+
A-

Ulaşım denilince akla ilk gelenlerden biri de taksidir. Taksiciliği meslek olarak yapan kişilerin maaşları da hep merak edilmiştir. Bizde bu yazımızda taksi şoförü maaşları ve ücretleri ne kadar, çalışma şartları ve saatleri nelerdir, taksi şoförleri ne iş yapar gibi soruları cevapladık.

Son yıllarda Türkiye işsizlik sorunu ve Koronavirüs salgınıyla karşı karşıya. Ekonomik koşulların giderek kötüleşmesi nedeniyle hem işe alımlar azaldı hem de işten çıkartmalar hız kazandı. Üstüne üstlük Koronavirüs Salgını da hemen hemen her sektörü olumsuz etkiledi. Bu nedenle pek çok kişi işinden oldu ve iş aramaya başladı. Bazıları da ek iş yaparak gelirini artırmaya çalışıyor. Bu noktada işsizlerin ve ek iş arayanların karşısına ilk olarak taksicilik çıkıyor. Taksilerde şoför olarak çalışmak isteyen binlerce kişinin aklındaki ilk soru ise gelirlerinin ne kadar olacağı. Peki taksi şoförü maaşları ve ücretleri ne kadar?

2023 Taksici Maaşları Ne Kadar?

Taksi Şoförü Çalışma Şartları ve Saatleri

Taksi şoförlerinin çalışma şartları oldukça zorludur. Bir günün tamamı veya günün yarısı şoför koltuğuna oturmak sağlık açısından risklidir. Ayrıca trafikte seyir halinde olmak ruh sağlığı için son derece zararlıdır. Üstelik zaman zaman zor müşterilerle uğraşmak zorunda kalabilir, hiç bilmediğiniz bölgelerde adres bulmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun yanı sıra taksinin sahibi veya taksi durağındakilerle sorun yaşayabilirsiniz. Yolda müşteri alırken diğer taksicilerle tartışabilirsiniz.

Taksi şoförlerinin çalışma saatleri son derece karışıktır. Belirli bir düzenden söz edilemez. Çünkü eğer taksi sahibi değil de yalnızca şoförseniz sizin saatlerinizi başkası belirler. Üstelik bir takside kaç şoförün çalıştığı da önemlidir. Örneğin tek araçta 3 şoför çalışırsa herkesin çalışma saatleri günün 8 saatlik dilimlerine göre ayarlanır. Ancak tek şoförseniz bir günde 10-12 saatten az çalışmazsınız. Üstelik taksinin sahibi de çalışma saatlerinizi belirleyebilir. Ayrıca bazen işin az olduğu günlerde hiç para kazanmadan eve geri dönmez istemezseniz çalışma saatleriniz uzayabilir.

 

Taksi Şoförleri Ne İş Yapar?

  • Taksi sahibinin isteklerine göre hareket eder.
  • Durağa bağlı çalışıyorsa kurallara uyar.
  • Çalışma arkadaşlarıyla uyum içinde çalışır.
  • Müşterilere karşı kibar ve saygılıdır.
  • Meslek eğitine aykırı davranmaz.
  • Araç içinde sigara ve alkol içmez.
  • Müşterilerin taleplerini karşılamaya çalışır.
  • Yol bilgisini geliştirir.
  • Telefon, harita, konum, pos cihazı uygulamalarını tanır.
  • Müşteriye “para üstüm yok” cevabı vermemeye çalışır.
  • Kısa mesafe uzun mesafe ayrımı yapmaz.
  • Trafikte kurallara uygun hareket eder.

Taksi Şoförleri Maaşları Ne Kadar?

Taksi şoförlerinin maaşları değişkenlik göstermektedir. Çünkü ödeme sistemi farklı olabilir. Örneğin bazı taksi sahipleri şoförleri asgari ücretle çalıştırmaktadır. Bu durumda en düşük taksi şoförü ücretleri ve maaşları 8 bin 506  TL civarında olmaktadır. Ancak bazı taksilerde günlük ücret üzerinden yüzdelik verilir. Örneğin bir taksi şoförü 12-18 saat arasında direksiyon salladı ve müşterilerinden 400 lira para kazandı. 400 liranın içinden yakıt ve diğer giderler çıkartılır. Diyelim ki kalan 300 liranın da %50’si yani 150 lira taksi sahibine verilir kalan 150 lira da şoförün cebine kalır. Ancak bu yüzdelik dilim taksi sahibine göre değişebilir. Çoğu taksi sahibi paranın %60-%70’ini de isteyebilmektedir. Ancak genel itibariyle taksi şoförü maaşları  8-10 bin TL arasında değişmektedir.

Taksilerde hafta sonları ya da haftanın bazı günleri ek iş olarak çalışan şoförlerde günlük belirli bir ücret karşılığında (100-200 TL) ya da günlük kazancın belirli bir oranına göre (%40-%50) ücret almaktadır. Bu kişiler part-time çalışan gibi hafta içi akşam saatlerinde ya da hafta sonu günleri ek iş olarak çalışmaktadır. 

Taksici Nedir?

Kaç yaşında taksici olunur?

 Belgeleri hazırlamadan önce taksi şoförü olmak ve kart alabilmek için taksi şoförü olmak için yaş sınırı 22 yaşını doldurmuş olmak ve 66 yaşını aşmamış olmanız gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.