kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tıbbi Sekreter Maaşları 2023 Ne Kadar?

​​​​​​​Tıbbi sekreter kimdir, tıbbi sekreter görevleri nelerdir, tıbbi sekreter kamuda 2023 yılında ne kadar maaş alır, tıbbi sekreter maaşı özel sektörde ne kadar, tıbbi sekreter nasıl olunur, tıbbi sekreter çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır gibi soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz.

A+
A-

Meslekler hakkında verdiğimiz maaş, görev, çalışma şartları, çalışma saatleri gibi bilgilere dair yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Şu an okumakta olduğunuz yazımızda sizlere tıbbi sekreter hakkında maaş, çalışma saatleri, çalışma şartları, görevleri gibi bilgiler vereceğiz.

Devlette Sekreter Maaşları 2023 Ne Kadar?

TIBBİ SEKRETER KİMDİR? TIBBİ SEKRETER GÖREVLERİ NELERDİR? NASIL TIBBİ SEKRETER OLUNUR?

Tıbbi sekreter diğer tüm sağlık teknikerleri gibi destek personeli olarak görev yapan bir meslek grubudur. Fakat diğer sağlık teknikerlerinden farklı görevleri vardır. Daha çok evrak, kayıt işlemleri ile uğraşmaktadır. Diğer sağlık teknikerliklerinde operasyonlara katılma, acil durumlara müdahale etme, ekipman bakımı ve kullanımı yapma, uzman doktorun direktiflerine göre işlem yapma gibi görevler bulunurken bunlar tıbbi sekreterlikte yok gibidir. Tıbbi sekreter kimdir daha iyi anlamak için tıbbi sekreter görevlerini sıralamak gerekirse:

  • Sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık hizmet sunumunun devamlılığını sağlamak, randevu hizmetlerini vermek ve hasta kabul işlemlerini yapmak.
  • Hastalara ait tıbbi ve idari kayıtları tutmak ve elektronik ortamda tutulan verileri belgelere dönüştürmek, arşivlemek, hizmete sunmak.
  • Tıbbi istatistikleri derleyerek üst yönetime sunmak.
  • Hasta dosyalarındaki eksiklerin giderilmesini sağlamak.
  • Hastanın taburcu ve transfer işlemlerini yapmak, kurumlar arası iletişim sağlamak,

gibi görevler karşımıza çıkmaktadır. Daha detaylı bir biçimde sağlık çalışanlarının veya tıbbi sekreterin görev ve yetkilerini öğrenmek için ilgili yönetmeliğe göz atabilirsiniz. Yönetmelik için:

► SAĞLIK MESLEK ÇALIŞANLARININ GÖREV VE YETKİLERİNİ İÇEREN YÖNETMELİK

Tıbbi sekreter nasıl olunur sorusuna geldiğimizde ise sizlere bir farktan bahsetmemiz gerekmektedir. Tekniker ve teknisyen kavramları sıklıkla birbirine karıştırılabilen kavramlardır fakat aralarında en temelde eğitim ve öğretim açısından bazı farklar bulunmaktadır. Teknikerler 2 yıllık önlisans bölümü mezunlarından oluşurken teknisyenler ise ortaöğretim mezunlarından oluşmaktadır. Tabi ki her 2 yıllık bölüm veya ortaöğretim mezunu olmak özel bir alanda tekniker veya teknisyen olmaya yetmemektedir. İlgili alanlar bazı bölümlerden mezun olma şartı aramaktadır. Tıbbi sekreter olabilmek için de Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü mezunu olmak gerekmektedir.

Tabi ki mezun olmak da bir mesleği yapmaya yetmemektedir. Özel sektörde çalışmak istiyorsanız kendinizi yetiştirmiş olmalı aynı zamanda kurumların yayımladığı ilanları takip etmeli ve başvuruda bulunarak işe alınmayı beklemelisiniz. Devlette tıbbi sekreter olabilmek için ise KPSS’ye girmeli, yeterli puanı almalı, devletin alım açmasını beklemeli ve açılan alıma başvuru yaparak atanmayı beklemelisiniz. Kaç puan ile atanacağınıza dair fikir elde etmek için de son iki alıma dair tıbbi sekreter atama taban puanlarını aşağıdaki ilgili içeriklerimizde bulabilirsiniz.

 
 

TIBBİ SEKRETER ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR? TIBBİ SEKRETER ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Çoğu sağlık teknikerinin zorlayıcı bir meslek sahibi olduğunu yazılarımızda dile getirdik. Tıbbi sekreterlik bu konuda diğerlerine göre şanslı olsa da uğraşılan insanlar hastalar olduğu için yine de bu meslek grubunun da kendince zorlukları bulunmaktadır.

Tıbbi sekreter en temelde giriş, kayıt vs. gibi işlerle uğraştığı için işi ağırlık olarak masa başıdır fakat bu masa başı iş birimden birime göre kolaylaşmakta veya zorlaşmaktadır. Hastaneden hastaneye, kurumdan kuruma değişiklik gösterebilen bir durum olarak tıbbi sekreterler çok farklı birimlerde ve özellikle kendilerini yorabilecek birimlerde çalışabilmektedir. Bu durum tamamen hastanenin idaresinin inisiyatifine bağlıdır.

Çalışma saatleri konusuna gelince normal bir memurun haftalık çalışma saati 40 olmak üzere ayda ortalama 160 saat çalışmaktadır. Sağlık alanında çalışanlar için ise bu durum oldukça değişkendir. Sağlık teknikerleri içinde yine buna en yakın mesai yapan pozisyonlardan bir tanesi tıbbi sekreterliktir fakat yine yukarıda belirttiğimiz gibi çalışacağınız kuruma, birime ve idareye bağlı olarak nöbetler ve ek mesailer ile çalışma saatleriniz artabilmektedir.

Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği

TIBBİ SEKRETER MAAŞLARI 2023 YILINDA KAMUDA NE KADAR OLDU?

Tıbbi sekreter sağlık teknikeri unvanı ile çalıştığı için size tıbbi sekreter maaşlarını vermeden önce sağlık teknikerleri maaş bilgilerini derecelerine göre vermeyi uygun buluyoruz.

Yeni Başlamış Sağlık Teknikeri 11.340-12.000 Türk Lirası

5 Yıl Çalışmış Sağlık Teknikeri 12.000-13.400 Türk Lirası

10 Yıl Çalışmış Sağlık Teknikeri 15.000-16.250 Türk Lirası

15 Yıl Çalışmış Sağlık Teknikeri 17.300-17.500 Türk Lirası

20 Yıl Çalışmış Sağlık Teknikeri 18.500-19.500 Türk Lirası

25 Yıl Çalışmış Sağlık Teknikeri 19.550-19.950 Türk Lirası

30 Yıl Çalışmış Sağlık Teknikeri 20.100-20.400 Türk Lirası

Sağlık teknikerlerinin maaşları aşağı yukarı bu aralıktadır. Burada belirttiğimiz rakamların aralık olmasının nedeni de çalışılan kuruma bağlı olarak döner sermayede, ek mesailerde ve diğer ödemelerde farklılık olabilmesidir ama dediğimiz gibi ortalama olarak alınacak maaşlar bu civarlardadır. Tıbbi sekreter 2023 maaşlarına baktığımızda da yeni başlayan bir kişi için maaşlar 11 Bin 400-11 Bin 700 Türk Lirası civarlarındadır. Bahsettiğimiz döner sermaye, ek mesai gibi değişkenler burada da geçerlidir. Temmuz ayında ve Ocak aylarında da benzeri bir oranda zam yapılır ise 2023 ve 2024 başında güncel tıbbi sekreter maaşları 12 Bin 600-13 Bin 400 Türk Lirası civarlarında olacaktır.

ÖZEL SEKTÖR TIBBİ SEKRETER MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?

Özel sektör için ne yazık ki benzer rakamları veremeyeceğiz çünkü özel sektör maksimum kar etme üzerine kurulu bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Özel sektörde asgari ücret oranında maaş vermek kurumların uygulamaya çalıştıkları bir yöntemdir. Her ne kadar sağlık sektöründe durumlar biraz daha iyi olsa da asgari ücret olan 11 Bin ile 12 Bin Türk Lirası oranında maaş miktarları ile karşılaşabileceğinizi söylememiz gerekir. Ortalama olarak tıbbi sekreterler ise özel sektörde 12 Bin 500 – 13 Bin Türk Lirası dolaylarında maaşlar almaktadırlar. Tabi ki 14 Bin Lira verebilen kurumlarda bulunmaktadır ama en ortalama hali ile özel sektörde tıbbi sekreter maaşları oranları bu civarlardadır.

TIBBİ SEKRETER NASIL OLMALI?

Sağlık alanında çalışacak bir birey insan sağlığı ve insan ile çalıştığını unutmamalıdır. Buna paralel olarak sabırlı, güleryüzlü, disiplinli ve insana değer veren bir yapıda olmalıdır. Bu dediklerimiz tıbbi sekreter için de sağlık sektöründe herhangi bir unvan ile çalışacak her birey için de geçerlidir.

Tıbbi sekretere özel olarak bazı özellikleri belirtmek gerekirse de; ayrıntıcı, iletişimi kuvvetli, temel duyu organları sağlam, sorumluluk sahibi, sayılarla veya veriler ile arası iyi bireyler olması beklenmektedir. Özellikle sabır ve güleryüz bu meslek için oldukça önemlidir çünkü hepimizin bildiği üzere suratı asık pek çok sağlık çalışanı ile diyaloğa girmek durumunda kalabilmekteyiz. Tabi ki bu kişiler de uğraştıkları işler gereği doğal tepkiler vermekteler fakat karşılıklı olarak azami oranda empati sağlık alanında olmazsa olmaz bir koşuldur.

Aklınıza takılanları sormak veya paylaşımda bulunmak için forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz. Forum sayfalarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Tıbbi sekreter özelde çalışabilir mi?

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mezunu olanlar aynı zamanda özel hastanelerde ve özel kliniklerde tıbbi sekreter olarak çalışabilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.