kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Tıbbi sekreter maaşları ne kadar olacak, tıbbi sekreterin görevleri nelerdir, tıbbi sekreter nasıl olunur, tıbbi sekreter nedir, çalışma şartları nasıldır, özel sektör tıbbi sekreter maaşları ne kadar oldu gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Tıbbi sekreter maaşları ne kadar, özel sektörde tıbbi sekreterin maaşı, tıbbi sekreter nasıl olunur ve tıbbi sekreterin çalışma koşulları hakkında derlediğimiz bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Mesleklerin maaşlarını, görevlerini, çalışma şartlarını anlattığımız yazı dizilerimize devam ediyoruz. Sizlere fikir vermesi amacıyla hazırladığımız bu yazıda ise tıbbi sekreter maaşları ve görevleri, çalışma şartları gibi konulara değineceğiz.

Ortaöğretim Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar?

TIBBİ SEKRETERLİK NEDİR? TIBBİ SEKRETER GÖREVLERİ

Tıbbi sekreter diğer tüm sağlık teknikerleri gibi destek personeli olarak görev yapan bir meslek grubudur. Fakat diğer sağlık teknikerlerinden farklı görevleri vardır. Daha çok evrak, kayıt işlemleri ile uğraşmaktadır. Diğer sağlık teknikerliklerinde operasyonlara katılma, acil durumlara müdahale etme, ekipman bakımı ve kullanımı yapma, uzman doktorun direktiflerine göre işlem yapma gibi görevler bulunurken bunlar tıbbi sekreterlikte yok gibidir. Tıbbi sekreter kimdir daha iyi anlamak için tıbbi sekreter görevlerini sıralamak gerekirse:

a) Sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık hizmet sunumunun devamlılığı esası ile tıbbi iş ve işlemlerin gerektirdiği haberleşme ve yazışma hizmetlerini yürütmek.

b) Sağlık kurum ve kuruluşlarında randevu hizmetlerini ve hasta kabul işlemlerini yapmak.

c) Hastaya ait tıbbi ve idari kayıtları tutmak, elektronik ve/veya sesli ortamlara kayıt edilen tıbbi verileri tıbbi belgelere dönüştürmek.

ç) Hasta dosyalarını ve gerekli görülen diğer belge ve raporları dosyalamak, arşivleme ve hizmete sunma işlemlerini yürütmek.

d) Belirlenen sınıflandırma ve kodlama sistemlerine göre klinik kodlama işlemlerini yapmak.

e) Tıbbi istatistikler ile ilgili verileri derleyerek sonuçlarını üst yönetime raporlamak.

f) Hasta dosyaları arşivinin kurulum ve işleyişinde görev almak.

g) Hasta dosyalarındaki eksikliklerin giderilmesini sağlamak.

ğ) Hastanın taburcu ve transfer işlemlerini yapmak, kurumlar arası iletişimi sağlamak.

NASIL TIBBİ SEKRETER OLUNUR?

Sağlık alanında veya başka alanda fark etmeksizin adayların sağlık teknikeri olabilmesi için 2 yıllık bir önlisans programı bitirmesi gerekmektedir. Tabi ki her 2 yıllık önlisans programı ile istenilen her teknikerlik yapılamamaktadır. Tıbbi sekreter olmak için de belli bölüm şartı aranmaktadır. Bu bölümler şunlardır:

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

TIBBİ SEKRETER ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR? TIBBİ SEKRETER ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Tıbbi sekreterler genel olarak giriş, kayıt vs. gibi işlerle uğraştığı için işleri ağırlıklı olarak masa başındadır fakat bu masa başı iş birimden birime göre kolaylaşmakta veya zorlaşmaktadır. Hastaneden hastaneye, kurumdan kuruma değişiklik gösterebilen bir durum olarak tıbbi sekreterler çok farklı birimlerde ve özellikle kendilerini yorabilecek birimlerde çalışabilmektedir. Ayrıca tıbbi sekreterlik mesleğini yorucu kılan bir diğer durumda hastalar ile ilk görüşen, konuşan kişi olmaktır. Acil durumdaki hastaların yakınlarının veya kendilerinin zorluk çıkarabildiği bilinmektedir.

Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir, tıbbi sekreterlikte biraz üzerine çıkılsa da (nöbetler, ek mesailer ile) genel olarak tıbbi sekreter çalışma saatleri bu civarlardadır.

TIBBİ SEKRETER MAAŞLARI  NE KADAR?

Bu tabloda genel olarak sağlık alanında çalışan teknikerlerin ocak ayında aldıkları zamdan sonra maaşları görülmektedir. Yeni başlayacak tıbbi sekreterler de bu zamdan sonra 11-13 bin TL civarında bir maaş alacaklardır. Bu rakam ortalama bir rakamdır ve kurumdan kuruma ek ödemelerin, ek mesailerin farklılaşması nedeni ile 100-200 TL bir oynama olabilmektedir.

ÖZEL SEKTÖR TIBBİ SEKRETER MAAŞLARI NE KADARDIR?

Özel sektörde maaş konusu kurumdan kuruma oldukça farklılık gösterebilmektedir ama asgari ücrete yapılan zam sonrası tıbbi sekreter maaşlarının özel sektörde ortalama olarak 8-9 bin TL arasında olacağını söyleyebiliriz. Dediğimiz gibi bu ortalama genel bir rakamdır.

Tıbbi sekreter memur mu?

Tıbbi sekreterler kamu hastanelerinde görev alır iseler maaşları memur maaşı olmaktadır. Çünkü kamu hastanelerinde çalışan tıbbi sekreterler memur statüsünde kabul edilmektedir.

Yorumlar

  1. NAZİFE Avatar NAZİFE dedi ki:

    merhaba sözleşmeli olarak atanırsak şimdiki tercihte maaşımız ne kadar olur tıbbi sekreter olarak

    1. Furkan Avatar Furkan dedi ki:

      En az 5000 olur