kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar Oldu?

Tıbbi sekreter devlette ne kadar maaş alır? Özel sektör tıbbi sekreter maaşları ne kadar oldu? Tıbbi sekreterin görevleri nelerdir, tıbbi sekreter kimdir?

A+
A-

En çok araştırılan konuların başında gelen tıbbi sekreter maaşları ne kadar oldu sorusunu sizler için en güncel haliyle paylaştık. Ayrıca bu yazımızda tıbbi sekreterin görevleri, tıbbi sekreter nasıl olunur  ve özelde maaşları ne kadardır gibi sorularında cevaplarına yer verdik.

Tıbbi sekreter diğer tüm sağlık teknikerleri gibi destek personeli, yardımcı personel olarak görev yapan bir meslek grubudur. Fakat diğer sağlık teknikerlerinden daha farklı görevleri vardır. Daha çok evrak, kayıt işlemleri ve hastayı karşılama süreçleri ile uğraşmaktadır. Diğer sağlık teknikerliklerinde operasyonlara katılma, acil durumlara müdahale etme, ekipman bakımı ve kullanımı yapma, uzman doktorun direktiflerine göre işlem yapma gibi görevler bulunurken bunlar tıbbi sekreterlikte yok gibi veya çok sınırlıdır.

Patolojik Anatomi Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar? Tıbbi Laboratuvar ve Patoloji Teknikeri Maaşı 2023

TIBBİ SEKRETER GÖREVLERİ NELERDİR?

Sağlık meslek mensuplarının görev, yetki ve sorumlulukları üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan yönetmeliğe göre tıbbi sekreterlerin görevleri şunlardır.

  • Sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık hizmet sunumunun devamlılığı esası ile tıbbi iş ve işlemlerin gerektirdiği haberleşme ve yazışma hizmetlerini yürütürler
  • Sağlık kurum ve kuruluşlarında randevu hizmetlerini ve hasta kabul işlemlerini yaparlar
  • Hastaya ait tıbbi ve idari kayıtları tutarlar
  • Elektronik ve/veya sesli ortamlara kayıt edilen tıbbi verileri tıbbi belgelere dönüştürürler
  • Hasta dosyalarını ve gerekli görülen diğer belge ve raporları dosyalarlar
  • Hasta dosyalarını ve gerekli görülen diğer belge ve raporları arşivlerler
  • Hasta dosyalarını ve gerekli görülen diğer belge ve raporları hizmete sunma işlemlerini yürütürler
  • Belirlenen sınıflandırma ve kodlama sistemlerine göre klinik kodlama işlemlerini yaparlar
  • Tıbbi istatistikler ile ilgili verileri derleyerek sonuçlarını üst yönetime raporlarlar
  • Hasta dosyaları arşivinin kurulum ve işleyişinde görev alırlar
  • Hasta dosyalarındaki eksikliklerin giderilmesini sağlarlar
  • Hastanın taburcu ve transfer işlemlerini yaparlar
  • Kurumlar arası iletişimi sağlarlar
 

tibbi sekreter nedir, ne is yapar, gorevleri

NASIL TIBBİ SEKRETER OLUNUR?

Tıbbi sekreter olarak (önlisans mezunları için) atanmak isteyen veya bir özel hastanede, özel sağlık kurumunda çalışmak isteyenler Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü mezunu olmalıdırlar.

Tabi ki mezuniyet şartını yerine getirdikten sonra meslek adaylarının devlette çalışmayı düşünüyorsa KPSS’ye girerek yeterli puan elde etmesi ve merkezi atamalarda veya açıktan alımlarda başvuru yapması, özel sektörde çalışmayı düşünüyorsa da tıbbi sekreter alımı yapan kurum ve kuruluşların ilanlarını takip etmesi ve bu ilanlara özgeçmiş aracılığıyla başvurması gerektiğini de belirtelim.

TIBBI SEKRETER MAAŞLARI DEVLETTE NE KADAR OLDU?

Kamuda yani devlette tıbbi sekreterler sağlık teknikeri olarak görev yaparlar. Sağlık teknikerlerinin maaşları da statü ve hiyerarşik yapı ile ilişkili olarak benzer miktarlardadır. Kamuda çalışan sağlık teknikerlerinin maaşları aşağıdaki gibidir.

Tablodan da görüleceği üzere yeni başlayan tıbbi sekreter maaşı 9-11 bin TL dolaylarında olacaktır. Buradaki rakamları aralık olarak vermemizin nedeni çalışılan kuruma, hastaneye, aile yardımına bağlı olarak maaşa yansıyabilen ek gelirler ile AGİ, BES gibi kesintilerdeki ek giderlerin yaratabileceği esnekliktir.

Ayrıda verdiğimiz rakamlar tıbbi sekreterlerin net maaş rakamlarıdır. Brüt olarak yaklaşık 1000 TL dolaylarında daha fazla kazanç elde eden tıbbi sekreterler devlete ödemesi gereken gelir vergisi ve emeklilik ve sağlık için ödenen primlerden sonra net olarak ellerine geçen maaş brüt kazançlarından doğal olarak daha düşük olmaktadır.

ÖZEL SEKTÖR TIBBI SEKRETER MAAŞLARI NE KADAR?

Özel sektör denildiğinde genelde akla asgari ücret gelmektedir. Genelde özel sektörde yeni başlayan çalışanlara istisna meslek grupları dışında başlangıçta bu civarlarda maaş vermektedirler. Tıbbi sekreterler de ya bu kadar ya da 8-9 bin Türk Lirası maaş ile çalışma hayatına başlarlar.

 

Devlet hastanesinde tıbbi sekreter nasıl olunur?

Tıbbi sekreter olmak için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının iki yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü’nden mezun olmak gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.